Δήμος Τρικκαίων

Σημαντική δράση ενάντια στο ντόπινγκ

14 Νοεμβρίου 2017
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος για την καταπολέμηση της μάστιγας του ντόπινγκ στο νεανικό αθλητισμό.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αθλητικών σωματείων του Νομού μας, συμμετέχοντας συνολικά πάνω από 300 αθλητές/τριες στην αρχική διερεύνηση απόψεων και στάσεων για θέματα ντόπινγκ στον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα, στη πρώτη φάση του προγράμματος έλαβαν μέρος τα παρακάτω αθλητικά σωματεία:

Ατομικά αθλήματα Ομαδικά αθλήματα
A.E.T. (Kολύμβηση) Ακαδημία 1 (Ποδόσφαιρο)
Α.Π.Σ.Τ. (Ελληνορωμαϊκή Πάλη) Αίολος (Καλαθοσφαίριση-γυναίκες)
Ασκληπιός (Ποδηλασία) Α.Ο. Δήμητρα-Απόλλων 2005 (Ποδόσφαιρο)
Γ.Ε.Α.Τ. (Στίβος) Α.Ο. Πύργου (Ποδόσφαιρο)
Γ.Σ.Τ. (Στίβος) Α.Ο.Τ. 2011 (Ποδόσφαιρο-γυναίκες)
Ο.Α.Τ. (Αντισφαίριση) Ασκληπιός (Βόλεϊ-γυναίκες)
Σ.Ο.Α.Τ. (Tae Kwon Do) Κρύα Βρύση (Ποδόσφαιρο)
Φαλώρεια (Καλαθοσφαίριση)
Φιλαθλητικός (Βόλεϊ)

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει η δεύτερη φάση του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τους αθλητές/τριες για την εφαρμογή ειδικού εκπαιδευτικού υλικού στοχευόμενο στην ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείρισης θεμάτων ντόπινγκ. Ενδεικτικά θέματα που θα αναπτυχθούν στη δεύτερη φάση είναι η ενημέρωση για τους οργανισμούς αντί-ντόπινγκ, η παρουσίαση του κώδικα αντί-ντόπινγκ και των πιθανών παραβιάσεων, η εξοικείωση με την διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ, η ενημέρωση για τις απαγορευμένες ουσίες, η σημασία της διατροφής στον αθλητισμό, τα συμπληρώματα διατροφής και οι κίνδυνοι αυτών, και συνολικά οι καταστρεπτικές συνέπειες του ντόπινγκ για την υγεία.

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και η ερευνητική ομάδα του προγράμματος ευχαριστεί όλους τους/τις προπονητές/τριες και τους/τις αθλητές/τριες που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση και ενθαρρύνει αυτούς για τη συνέχιση της συνεργασίας λαμβάνοντας μέρος στη δεύτερη και εκπαιδευτική φάση του προγράμματος. Επίσης, ευχαριστεί τη διεύθυνση Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού & Νεολαίος του Δήμου Τρικκαίων και όλους τους αρμόδιους υπαλλήλους για τη διευκόλυνση σε πρακτικά, αλλά ουσιαστικά θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον κ. Γαλάνη Ευάγγελο (6940805961, [email protected]).

Με εκτίμηση,

 

Γαλάνης Ευάγγελος

Υπεύθυνος Ερευνητής

Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α., Π.Θ.

Χατζηγεωργιάδης Αντώνης

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Καθηγητής Σ.Ε.Φ.Α.Α., Π.Θ.