Δήμος Τρικκαίων

Στα χνάρια του Οδυσσέα: Από νησιά της Σικελίας, στα Τρίκαλα

8 Απριλίου 2016
«Αἰολίην δ᾿ ἐς νῆσον ἀφικόμεθ: ἔνθα δ᾿ ἔναιεν Αἴολος Ἱπποτάδης, φίλος ἀθανάτοισι θεοῖσιν», αφηγείται ο Οδυσσέας στην αρχή της κ΄ραψωδίας της Οδύσσειας: Σ᾿ ένα νησί κατόπι εφτάσαμε, την Αιολία του Ιππότη ο γιος, ο φίλος των αθάνατων θεών, ο Αίολος, ζούσε». Και 3.200 χρόνια μετά, το αντίστροφο ταξίδι έγινε. Αυτή τη φορά, προς τα Τρίκαλα και τον Δήμο Τρικκαίων. Δεκατρείς μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί από το Λίπαρι, την πρωτεύουσα

των Αιολίδων νήσων (Μελιγουνίς και Λιπάρα στα αρχαία ελληνικά), επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε τους επισκέπτες των μικρών νησιών που βρίσκονται βορείως της Σικελίας. Αιτία της επίσκεψης, η συμμετοχή του σχολείου (“Isa Conti Eller Vainicher” Lipari) σε πρόγραμμα μέσω της δράσης e-twinning, με τίτλο  «Στα χνάρια του Ομήρου: Λίπαρι, το πλέον νησί». Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το 1ο Λύκειο Τρικάλων, με μαθητές που φιλοξενούν μάλιστα στα σπίτια τους, τους Ιταλούς συνομηλίκους τους. Στους Ιταλούς, να προστεθούν και ένας Μεξικάνος και μια Αμερικανίδα, που μετέχοντας σε άλλο πρόγραμμα, επισκέφθηκαν τα Τρίκαλα. Μαζί με τις καθηγήτριες, τις κ. Giovanna Pitrone, Daniela Giunta και Nunzia Bonica, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη, με τις καινοτόμες δράσεις και τον Μύλο των Ξωτικών. Ειδικό ενδιαφέρον έδειξαν για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, που τους ενθουσίασε ειδικά μετά την προβολή σχετικού βίντεο. Επέδωσαν, δε, στον Δήμαρχο, βιβλία για την περιοχή, αλλά και ένα ομοίωμα του πουλιού φλαμίνγκο, σύμβολο της μετανάστευσης για τους ίδιους.
Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε για την επίσκεψη, επισημαίνοντας πόσοι δεσμοί υπήρχαν από την εποχή του αποικισμού με τη Σικελία (στην οποία ανήκουν γεωγραφικώς και διοικητικώς τα νησιά) αλλά και στις σύγχρονες φιλικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα.
Οι Ιταλοί επισκέπτες προσκάλεσαν τον Δήμαρχο στα νησιά του Αιόλου, ενώ έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ελληνική φιλοξενία. Κάτι που επεσήμανε η επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας, η οποία είχε επισκεφθεί ξανά τα Τρίκαλα πριν 8 χρόνια, ως μέλος άλλης αποστολής για διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Οι επισκέπτες έχουν ήδη ξεναγηθεί στην πόλη και τον νομό Τρικάλων, γνωρίζοντας τις παραδόσεις της περιοχής μας. Την παιδαγωγική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων (εκπρόσωποί της μετείχαν στη σημερινή επίσκεψη) αποτελούν οι: Αθανασία Ζαραμπούκα (διευθλυντρια), Ναυσικά Μουλά, Αλέκα Παϊζάνου, Ευθύμιος Αρέτος, Μαρία Δημητρίου, Μαρία Σταυραντώνη, Ελίζα Λεπτοκαρίδου.

 

Από το γραφείο Τύπου