Δήμος Τρικκαίων

Στα Τρίκαλα ο δήμαρχος του Ροστόβ

2 Απριλίου 2019

— Επίσκεψη στα Μετέωρα και γεύμα στο «Φρούριο»

— Προπόσεις των Δημάρχων των δύο πόλεων.

Προερχόμενος από το Βόλο, όπου ως γνωστόν είναι επίσημα προσκαλεσμένος από το Δήμο Βόλου, ήρθε χθες στην πόλη μας ο Δήμαρχος της Ρωσικής πόλεως Ροστόβ Βαλερύ Ζέλβιν. Τον Δήμαρχο συνόδευε ο πρώτος γραμματέας της Ρωσικής πρεσβείας Γενάντι Πιβοβάρωφ, ο πρώτος εργάτης της Σοβιετικής Ενώσεως Βίκτωρ Ζέμπελιν, ο Διευθυντης Πολεοδομίας του Ροστόβ Σερκίην Μιχέην, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Βόλου Γεώργ. Οικονόμου, Σταύρος Μητσικώστας και Ευάγγ. Πούλιος καθώς και η Βούλα Τουλούζη καθηγήτρια Ωδείου Βόλου η οποία μαζί με τον Πιβοβάρωφ εκτελούσαν και χρέη διερμηνέων.

Η αντιπροσωπεία αφίχθηκε περί τις 12.30 στο Δημαρχείο που την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

Στη συνέχεια όλοι αποχώρησαν και επισκέφτηκαν τις μονές των Μετεώρων και περί την 3 μ.μ. επέστρεψαν στο Φρούριο όπου και τους παρασχέθηκε γεύμα από τον Δήμαρχο Τρικάλων και τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Ηλία Ευαγγέλου.

Κατά τις προπόσεις, ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου αφού εξέφρασε την χαρά του σαν εκπρόσωπος της πόλεως για την επίσκεψη στην μικρή τούτη Θεσσαλική πόλη, του Δημάρχου μιας φίλης χώρας και συγκεκριμένα του Ροστόβ, ανεμνήσθη των κοινών αγώνων που οι δύο λαοί από το πολύ βαθύ παρελθόν συναγωνίζονται για την επικράτηση τού δίκαιου και της λευτεριάς.

Άμα ειδικεύσουμε τους κατά καιρούς επιβολείς των ελευθεριών μας, — είπε ο Παπαστεργίου — θα διαπιστώσουμε ότι σεις οι Ρώσοι και εμείς οι Έλληνες είχαμε τις πιο πολλές φορές τον ίδιο εχθρό. Η περιοδεία σας στη χώρα μας τόνισε ο Δήμαρχος μπορεί να μην σας έδειξε τους φαρδείς δρόμους τού Ροστόβ ή τη ρυμοτομία του ή την τεχνολογική πρόοδο της χώρας σας, άλλα πουθενά δεν διαπιστώσατε στην χώρα μας έλλειψη ανθρωπιάς, φιλοξενίας και δημοκρατίας. Μη σας διαφεύγει πως η πατρίδα μου είναι αναγκασμένη να ξοδεύει τα πιο πολλά της χρήματα στην προάσπιση των συνόρων της και ότι περισσεύει, διαθέτει για τις υπόλοιπες ανάγκες. Και το κάνει αυτό γιατί έχει, ένα κακό γείτονα που και σεις στο παρελθόν τον γευτήκατε και είναι ο ίδιος που το 1974 εξαπέλυσε τις ορδές του και κατέλυσε την ανεξάρτητη και μικρή Δημοκρατία της Κύπρου.

Αν όμως η Ελλάδα στάθηκε ανήμπορη να τη βοηθήσει —τότε τα μεγάλα κράτη —και έχουμε παράπονο γι’ αυτό— δεν μπόρεσαν κι’ αυτά ή δεν θέλησαν να βοηθήσουν εκείνους τους ανθρώπους που έγιναν πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Πιστεύοντας ότι το δίκαιο και η ηθική τελικά πως θα επικρατήσουν, ο Κ. Παπαστεργίου είπε ότι δεν πρέπει σ’ αυτή την ασήμαντη σφαίρα που λέγεται γη να αλληλοσκοτώνονται, και να σφάζονται οι λαοί, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, πως θα μπορούσαν να βρουν το σωστό τους δρόμο και να ζήσουν φιλικά και μέσα σε ειρήνη όλοι οι άνθρωποι. Αυτό όμως κατά βάση είναι έργο των μεγάλων σε πληθυσμό λαών και γι’ αυτό ο Δήμαρχος παρεκάλεσε, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του Τρικαλινού λαού προς τον φίλο λαό του Ροστόβ, να ασκηθεί κάθε πίεση προς τους ηγέτες αυτών των κρατών, ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη στους λαούς & να αποβληθεί το άγχος του πολέμου.

Στην προσφώνηση αυτή του Δημάρχου, απάντησε ο Δήμαρχος του Ροστόβ και αφού και ο ίδιος εξήρε τη φιλία του λαού της Ελλάδος και της Ρωσίας, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να συσφιχτούν οι σχέσεις των πολιτιστικών εκδηλώσεων των διαφόρων πόλεων, όπως κάνει το Ροστόβ με τον Βόλο από χρόνια τώρα, με ανταλλαγές αντιπροσωπειών και διάφορες άλλες ενισχύσεις μεταξύ τους.

Η διαφορά των κοινωνικών συστημάτων δεν αποτελεί λόγο να μην ζουν οι λαοί αγαπημένοι και σε ειρήνη. Τέλος αφού ευχαρίστησε τον Κ. Παπαστεργίου και Η. Ευαγγέλου για την θερμή φιλοξενία τους προσκάλεσε, όταν κρίνουν οι ίδιοι τον καιρό κατάλληλο να επισκεφθούν με οποιαδήποτε ιδιότητα την πόλη του Ροστόβ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Δ.Σ.  Ηλίας Ευαγγέλου τόνισε τα αγνά αισθήματα» που τρέφει ο ελληνικός λαός απέναντι σε κάθε ξένο, γιατί καθώς είπε εδώ στη Θεσσαλία γεννήθηκε και έζησε ο Ξένιος Ζευς ο θεός της φιλοξενίας. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Δημ. Σύμβουλος Γ. Οικονόμου ενώ πριν την αναχώρηση τους αντάλλαξαν διάφορα αναμνηστικά δώρα.

ΣΗΜ: Δημοσιεύτηκε στα «Τρικαλινά Νέα» τον Φεβρουάριο του 1979

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης