Δήμος Τρικκαίων

Στάση «καμένα»

29 Ιανουαρίου 2018
Για την ιστορία να πούμε πως μετά την πυρκαγιά το 1971 επειδή εκεί (γύρω από την πλατεία) ήταν οι κυριότερες αφετηρίες και ο τερματισμός του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων προς τα χωριά, τουλάχιστον μέχρι το 1985 που θυμάμαι, ίσως και λίγο παραπάνω, οι εισπράκτορες και οι οδηγοί των λεωφορείων φώναζαν: «Στάση Καμένα».

Ξημερώνοντας των Φώτων το 1971 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά απέναντι από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (τότε πλατεία Αμερικανών) και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Στρ. Σαράφη και 21ης Αυγούστου) η οποία αποτέφρωσε ολοσχερώς μέρος οικοδομικού τετραγώνου που περιελάμβανε ένδεκα (11) καταστήματα.

Τα αποτεφρωθέντα καταστήματα ήταν: Το εστιατόριο Ιωάννου Πέττα, το παντοπωλείο Λεωνίδα Πέττα, το καφεκοπτείο αδελφών Κουκουρλή, το ζαχαροπλαστείο αδελφών Κοντογεώργου, το περίπτερο Παρασκευής Καρανάσιου, το βιβλιοπωλείο Μαρ. Δασκαλάκη, το επιδιορθωτήριο υποδημάτων Γεωργίου Σκρέτα, το ραφείο Σωτηρίου Παναγιώτου, το κουρείο Κίμωνος Παπαπαναγιώτου, το κατάστημα ειδών υγιεινής αδελφών Μάνια, και το κατάστημα ψιλικών αδελφών Βορίκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η πυρκαγιά διαδόθηκε αστραπιαία λόγω αποθηκευμένων εύφλεκτων υλικών καθώς και ότι το υλικό των καταστημάτων ήταν σαθρό και παλαιωμένο. Οι απόψεις μεταξύ των καταστηματαρχών και της πυροσβεστικής ήταν αντικρουόμενες. Οι μεν υποστήριζαν ότι μπορούσε να περιοριστεί το κακό η δε πυροσβεστική ότι η επέμβαση της ήταν κεραυνοβόλος και με όλη της δύναμη της, αλλά οι εύφλεκτες ύλες δεν επέτρεψαν την διάσωση των αποτεφρωθέντων καταστημάτων. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες καταστράφηκαν στην κυριολεξία αφού δεν ήταν ασφαλισμένοι.

Οι ζημιές είχαν υπολογιστεί περίπου στα τρία εκατομμύρια δραχ. Η πυροσβεστική έσπευσε με όλα τα οχήματά της καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για την κατάσβεση, πλην όμως το έργο της εδυσχεράνθη από πετρέλαιο, έλαια και βενζίνες που υπήρχαν στα καταστήματα Πέττα και τα οποία προκάλεσαν πολυάριθμους εκρήξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εστιατόριο Πέττα στο χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν 28.000 δρχ.!

 

 

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης

Στην έκθεση της πυροσβεστικής που υποβλήθηκε μετά από λίγες μέρες κατ’ αρχήν αποκλείστηκε το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων, ενώ δεν προέκυψαν υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας. Σ’ αυτή υπογραμμίζονταν ότι η αρχική εστία της φωτιάς εκδηλώθηκε στην Ν.Δ. πλευρά της οικοδομής μεταξύ του εστιατορίου Πέττα και του καπνοπωλείο Καρανάσιου.

Ως πιθανά αίτια αναφέρθηκαν η μαγειρική συσκευή της κουζίνας του εστιατορίου, η θερμάστρα υγραερίου και υπολείμματα αναμένου τσιγάρου. Δεν αποκλείστηκαν όμως και άλλα αίτια, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν αντιληπτά, διότι τα πάντα ήταν αλλοιωμένα και δεν μπορούσε να προσδιοριστούν.

ΕΡΕΥΝΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Παράλληλα διεξήχθη και ανάκριση από την Αστυνομία κατά την οποία εκλήθησαν και κατέθεσαν εκτός των ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και άλλα πρόσωπα τα οποία αντιλήφθησαν πρώτα την πυρκαγιά ή πήγαν πρώτοι στον τόπο της πυρκαγιάς. Το γενικό συμπέρασμα των καταθέσεων ήταν ότι δεν προέκυψε εγκληματική ενέργεια.

Το Επιμελητήριο

Προς τους υπουργούς Συντονισμού & Εμπορίου, το νομάρχη Τρικάλων, τον Στρατιωτικό Διοικητή της περιοχής και τους διοικητές των Τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής και Ιονικής υπεβλήθη υπό του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Ελ. Σίμο υπόμνημα «για την παροχή διευκολύνσεων και ανακούφισης εις τους προσφάτους πληγέντας εκ πυρκαγιάς συμπολίτας επαγγελματοβιοτέχνας».

Για την ιστορία να πούμε πως μετά την πυρκαγιά το 1971 επειδή εκεί (γύρω από την πλατεία) ήταν οι κυριότερες αφετηρίες και ο τερματισμός του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων προς τα χωριά, τουλάχιστον μέχρι το 1985 που θυμάμαι, ίσως και λίγο παραπάνω, οι εισπράκτορες και οι οδηγοί των λεωφορείων φώναζαν: «Στάση Καμένα».