Δήμος Τρικκαίων

Στο Δημαρχείο Τρικκαίων ο Κ. Χατζηδάκης - Τα 7 αιτήματα Σακκά για πλημμύρες, Δ. Τρικκαίων και θεσσαλικούς Δήμους

27 Απριλίου 2024

Θέματα άμεσης χρηματοδότησης για τον Δήμο Τρικκαίων και ολόκληρη τη Θεσσαλία, έθεσε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Τρικκαίων το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (πριν από κομματική εκδήλωση, καθώς είναι υπεύθυνος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές στη Θεσσαλία). Ο κ. Σακκάς, καλωσορίζοντας τον κ. Χατζηδάκη, παρόντος και του βουλευτή Τρικάλων Θανάση Λιούτα, εστίασε σε δύο φράσεις: «υπάρχουν ανοιχτές πληγές για τη Θεσσαλία», «Η Θεσσαλία παλεύει να επανέλθει στην κανονικότητα», αναφερόμενος στις
«πολύ δύσκολες στιγμές» που βίωσε ο Δήμος Τρικκαίων και συνολικά η Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή του Υπουργού κ. Χατζηδάκη στο να δίνει λύσεις, διαθέτοντας συνεχή εγρήγορση με τα υπα΄ρχοτα θέματα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα:
Για τον Δήμο Τρικκαίων

  1. Άμεση αποδέσμευση των πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη των δαπανών αντιμετώπισης του κόστους των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel)
  2. Έργα εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των ΟΤΑ (αφορά σε έκδοση ΚΥΑ, προκειμένου ο Δήμος Τρικκαίων να χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας).
  3. Απαλλαγή των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (το ζήτημα αφορά όλους τους Δήμους).

 
Για τους Δήμους της Θεσσαλίας

  1. Απόδοση του φόρου διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb (city tax) στους Δήμους, για να κατευθυνθούν στην τουριστική ανάπτυξη και να μη διαχυθούν σε κρατικές δραστηριότητες.
  2. Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης.
  3. Αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσσει σήμερα τους παραχωρησιούχους από την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους.
  4. Επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών, του φόρου ζύθου καθώς και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα τέλη υπεδάφους.

Τα ζητήματα αυτά, επισημαίνει και στο σχετικό υπόμνημα που επέδωσε ο κ. Σακκάς, «έχουν τεθεί τόσο από τις ΠΕΔ της χώρας όσο και από το ανώτατο θεσμικό μας όργανο την ΚΕΔΕ ως συνέπεια των συνεδρίων μας».

Ο Υπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε
– στο συνολικό πρόγραμμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias,
– στο 1,4 δισ. € εξ αυτών που οδεύουν σε αποκαταστάσεις σε διδακτήρια, οδικό – σιδηροδρομικό δίκτυο
– στα 3,2 εκ. € για τον Δήμο Τρικκαίων
– στα 226,35 εκατ. € που αφορούν στην ΠΕ Τρικάλων
– στα 57 εκ. € για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
– στη συνδρομή της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την αποκατάσταση σχολικών μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σακκάς δύο ημέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, είχε αναφερθεί αναλυτικά στα συγκεκριμένα έργα που θα αποκατασταθούν από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση (2.100.000 € για την εκ νέου κατασκευή οδογέφυρας Γκίκα και 1.090.000 € για την αποκατάσταση οδικού δικτύου σε 4  σημεία: δρόμος έως γέφυρα Ρογγίων, γέφυρα και δρόμος στα Ρόγγια, γέφυρα μεταξύ Αγναντερού – Ν. Καλυβίων, περιφερειακός Τρικάλων – οδός Πατουλιάς)

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση οφείλεται στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που αποδίδεται στα θέματα της «πρώτης αρωγής».

Παρέμβαση έκαναν, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας Μιχάλης Λάππας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για αθλητικά εργα στον Δήμο Τρικκαίων. Καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξςη του Δήμου Τρικκαίων Βασίλης Κρανιάς, ο οποίος έδωσε έμφαση στα αφορούν στις πληρωμές των αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα αγροτικά ζητήματα και τις επικείμενες πληρωμές ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας τα ποσά που έχουν δοθεί, τις αυξήσεις σε σχέση με τον «Ιανό» σε μονάδες κόστους και στα όσα αναμένεται να δοθούν πολύ σύντομα.
Παραβρέθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ζαραμπούκας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανδρέας Ζαμπούκας, ο τ. αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ  Τρικάλων της ΝΔ κ. Γιάννης Κουτσονάσιος, ενώ τάχιστο χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς.

Από το γραφείο Τύπου