Δήμος Τρικκαίων

Στο κοινωνικό έργο του Δήμου Τρικκαίων για τους πληγέντες η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

16 Σεπτεμβρίου 2023

Τριπλή επίσκεψη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, στα Τρίκαλα. Η Υπουργός το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά για τη συνεχιζόμενη, ισχυρή προσπάθεια φροντίδας και προστασίας που καταβάλλει ο Δήμος, από την πρώτη ημέρα της θεομηνίας.
Ο κ. Σακκάς συνόδευσε την Υπουργό σε 3 Δομές του Δήμου, οι οποίες εστιάζουν 24 ώρες το 24ωρο στη φροντίδα των πληγέντων.

 1. Στις αποθήκες του Δήμου (περιοχή ΟΣΕ)
  Η κ. Ζαχαράκη είδε από κοντά το πλήθος των εθελοντών, τα αποθηκευμένα είδη, την τεράστια βοήθεια που αποστέλλουν πολίτες από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα, τον τρόπο λειτουργίας, κατανομής, διαχωρισμού, μεταφοράς των προϊόντων.
 2. Στο Κέντρο Κοινότητας
  Η Υπουργός ενημερώθηκε για το καθετοποιημένο Κέντρο για την Κοινωνική Μέριμνα.
  Ο κ. Σακκάς συγκεκριμένα παρείχε όλες τις πληροφορίες για το εύρος της παροχής προστασίας στους πληγέντες για:
  – τις/τους κοινωνικούς λειτουργούς που καθημερινά επισκέπτονται όλους/ες τους/τις φιλοξενούμενους/ες σε όλα τα ξενοδοχεία, λύνοντας απλά, καθημερινά προβλήματα
  – την προετοιμασία φαγητού για τους πληγέντες από το Κοινωνικό Εστιατόριο. Οι μερίδες αυτές, μαζί με όσες ετοιμάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και με όσες αγοράζονται από ιδιώτες, διανέμονται δωρεάν σε όσους/ες διαμένουν σε ξενοδοχεία, αλλά και σε χωριά, στα οποία οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα διατροφής. Ενδεικτικά το Σάββατο μοιράστηκαν 2.800 μερίδες
  – τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, που από την πρώτη ημέρα λειτουργεί με πρόσθετη παροχή βοήθειας στους πληγέντες
  – τον Ξενώνα Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων
  που από το πρώτο βράδυ της θεομηνίας φιλοξένησε τρικαλινούς και τρικαλινές που είχαν ανάγκη, μέσω μηχανισμού υποστήριξης που ενεργοποιήθηκε ταχύτατα
  – όλες τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κοινότητας
  που με τα δύο παραρτήματα για Ρομά, αποτελεί την καρδιά της κοινωνικής μέριμνας για όλον τον Δήμο Τρικκαίων.
 3. Στο Κέντρο Υποδοχής Απεγκλωβισμένων
  Η Υπουργός με τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν το Κέντρο που για 10 ημέρες αποτέλεσε το πρώτο σημείο αναφοράς, υποδοχής, φροντίδας και παροχής προστασίας για κάθε έναν και κάθε μία που έφευγε από το σπίτι του. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, η διοίκηση και το προσωπικό του Δήμου, οι 150 ενεργοί εθελοντές και εθελόντριες, πλήθος τρικαλινών με τις προσφορές τους, δημιούργησαν μία ακόμη δομή ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στα Τρίκαλα. Η δομή ολοκλήρωσε τον κύκλο της το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023. Από τα χαράματα της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 φιλοξένησε εκατοντάδες πολίτες από τον Δήμο Τρικκαίων και, στη συνέχεια, από άλλους Δήμους, κυρίως αυτόν της Φαρκαδόνας. Αμέσως μόλις τους παρέχονταν η πρώτη φροντίδα (καταγραφή, ρουχισμός, φάρμακα, τροφή κ.α.), ακολουθούσε μικρή αναμονή για να μετεγκατασταθούν σε δωμάτια ξενοδοχείων που μισθώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Ανήμερα της επίσκεψης της κ. Ζαχαράκη, ο κ. Σακκάς την ενημέρωσε ότι φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων 473 άτομα. Ο αριθμός ποικίλλει ανά ημέρα, καθώς, για παράδειγμα, στις 14 Σεπτεμβρίου φιλοξενούνταν 527 άτομα, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου φιλοξενούνταν 405 άτομα.

Ακολούθως η Υπουργός ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική ενημέρωση των πληγέντων, μέσω συστήματος που ανέπτυξαν οι εθελοντές/τριες με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων.

Μετά την επίσκεψη αυτή, ακολούθησε ειδική σύσκεψη για τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα. Συμμετείχαν σε αυτή, η κ. Ζαχαράκη και η Υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, μαζί με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά, τους βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Θανάση Λιούτα, και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Από το γραφείο Τύπου