Δήμος Τρικκαίων

Στον Δήμο Τρικκαίων για το προσφυγικό

13 Φεβρουαρίου 2019
Πρόγραμμα του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και επίσκεψη στον Δήμαρχο Τρικκαίων

Με θέμα το προσφυγικό, η σημερινή επίσκεψη μαθητών από 5 χώρες στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές του προγράμματος Rainbow children από το Erasmus plus, στο οποίο μετέχει το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Οι μαθητές/τριες από Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα ανταλλάσουν απόψεις και μαθαίνουν καλές πρακτικές, για το πώς θα εξοικειωθούν ως κοινωνίες, με πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, πώς μπορεί να γίνει η ενσωμάτωση στην κοινωνία και η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος σε σχολείο. Αυτές τις καλές πρακτικές γνώρισαν οι αλλοδαποί μαθητές από τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου, καθώς στο σχολείο ήδη φοιτούν 15 μαθητές από τη Συρία, που βρίσκονται στα Τρίκαλα βάσει του προγράμματος ESTIA του ΟΗΕ.

Εξάλλου, όπως εξήγησαν, ο διευθυντής του σχολείου κ. Κίτος, η υποδιευθύντρια κ. Παπαζεύκου και ο κ. Μουτογεώργος, που συνόδευαν τους επισκεπτόμενους τον Δήμαρχο, ήδη στο σχολείο γίνονται ποικίλες δράσεις. Από την πλευρά ο κ. Παπαστεργίου, αφού ενημέρωσε τους επισκέπτες για τον Δήμο Τρικκαίων γενικότερα, στάθηκε ιδιαιτέρως στον τρόπο με τον οποίο ολόκληρη η τρικαλινή κοινωνία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες. Υπενθύμισε την αγάπη που δόθηκε και το πώς ο Δήμος Τρικκαίων βραβεύτηκε και για αυτή του τη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (από το Club de Strasburg) αλλά και παρουσίασε τις σχετικές δράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι αλλοδαποί μαθητές στο διάστημα της πενθήμερης παραμονής τους επισκέφθηκαν πολιτιστικά μνημεία και  διαδρομές των Τρικάλων γενικότερα (Μουσείο Τσιτσάνη, Μύλος Ματσόπουλου κ.α.).

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων