Δήμος Τρικκαίων

Στον ΟΗΕ η… τεχνολογική χάρη του Δ. Τρικκαίων

20 Ιουλίου 2018
Δράσεις του Δήμου σε διεθνές φόρουμ στη Νέα Υόρκη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μέγιστη διάκριση για τον Δήμο Τρικκαίων και συνολικότερα για τη χώρα μας, η παρουσίαση των επιτευγμάτων και δράσεων στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, οι δράσεις για το δίκτυο 5G και τους «έξυπνους κάδους» στα Τρίκαλα, παρουσιάστηκαν ως καλή πρακτική από την Ελλάδα, στο Φόρουμ για τη Βιώσιμη ΑνάπτυξηHigh Level Political Forum 2018/ Agenda 2030, που πραγματοποιήθηκε στον ΟΗΕ. Σε παράλληλη εκδήλωση/workshop με θέμα το σχεδιασμό «βιώσιμων και έξυπνων», σύγχρονων πόλεων – “Shaping smarter and more sustainable cities: Striving for sustainable development goals” ο Δήμος Τρικκαίων παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, επικεφαλής του Τμήματος Ευρυζωνικότητας, κ. Σοφία Παπαθανασοπούλου. Τα Τρίκαλα με το 5G και το Internet of Things (μέσω των «έξυπνων κάδων») απετέλεσαν παράδειγμα για τα όσα προωθεί η χώρα μας το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τεχνολογίας.
Μάλιστα η εκδήλωση είχε μέγιστη εμβέλεια, καθώς συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών (ITU), την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνεργασία-συντονισμό, με τη ΜΑ Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η Ελληνική παρουσία στην εκδήλωση αυτή, είχε ως σκοπό και την υποστήριξη της υποψηφιότητας της χώρας μας στο Συμβούλιο της ITU, στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πληρεξουσίων 2018, στο Dubai.

Οι φωτό προέρχονται από την παρουσίαση της Γραμματέως

Την εκδήλωση άνοιξε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη, η οποία τόνισε ότι στη προσπάθεια της Ελλάδας να  υλοποιήσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, των Ηνωμένων Εθνών, οι Τηλεπικοινωνίες και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICTs), θα παίξουν βασικό ρόλο στον μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων, μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα το οποίο παρατηρείται σήμερα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό, ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα Τηλεπικοινωνιών και ICTs, προβάλλει την ευρυζωνικότητα ως προϋπόθεση, για την εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ψηφιακή πολιτική της χώρας μας.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, επικεφαλής του Τμήματος Ευρυζωνικότητας, κα Σοφία Παπαθανασοπούλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, ότι η ευρυζωνικότητα είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη των βιώσιμων έξυπνων πόλεων και ως εκ τούτου συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το βασικό μήνυμα που μεταφέρθηκε στους παρευρισκόμενους ήταν ότι κανένας πολίτης της χώρας μας δεν θα εξαιρεθεί από τη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, η δε εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, από το αρχικό στάδιο, θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Επίσης, αναφέρθηκαν οι έξυπνες εφαρμογές που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα και στην Πάτρα, καθώς και στην Τήλο.

Η κα Παπαθανασοπούλου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, για τη δεσμευτική επιστολή που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ.Νίκος Παππάς, αναφορικά με τη δημιουργία διασυνοριακού διαδρόμου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας για πιλοτικές δοκιμές αυτόνομων οχημάτων με τη χρήση τεχνολογιών 5G, καθώς και για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, με την πόλη των Τρικάλων για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G. Ανακοινώθηκε ακόμη από την εισηγήτρια, η δημιουργία του εθνικού προτύπου «Βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις–Δείκτες αναφοράς επιδόσεων βιωσιμότητας» (βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση), με το οποίο θα υποστηρίζεται η υλοποίηση των στρατηγικών βιωσιμότητας και ο μετασχηματισμός των ελληνικών πόλεων σε πόλεις βιώσιμες, έξυπνες, ανθεκτικές και προσαρμοστικές.

 

Από το γραφείο Τύπου