Δήμος Τρικκαίων

Σύγχρονος οδηγός μετακινήσεων στα Τρίκαλα

18 Σεπτεμβρίου 2018
Green Your Move: Ενας ηλεκτρονικός χάρτης για δρομολόγια με «πράσινο» αποτύπωμα

Μια σύγχρονη εφαρμογή με ένα απλό πάτημα σε ηλεκτρονική συσκευή διευκολύνει τις μετακινήσεις μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και δίνει το δικαίωμα να συμβάλλαμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για τo πρόγραμμα Green Your Move από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που υλοποιείται στα Τρίκαλα σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ. Παρουσιάστηκε, δε, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 στη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που και φέτος υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γ. Σαχαρίδης μίλησε σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων για τα οφέλη του προγράμματος. Αυτά είναι:
– Αμεσος on line σχεδιασμός μιας διαδρομής με τον συνδυασμό χρήσης όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς
– Εμφάνιση οδηγιών για κάθε διαδρομή
– Εμφάνιση εκτιμώμενου χρόνου διαδρομής
– Εμφάνιση επιλογών για κάθε διαδρομή
– Εμφάνιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στόχος, να επιλεγεί η πιο «πράσινη» διαδρομή, αλλά και – μελλοντικά – να πληρώνει μόνο μία φορά ο κάθε χρήστης των ΜΜΕ, αναλόγως του προορισμού. Το δε ποσό, σημείωσε  καθηγητής, θα επιμερίζεται στους φορείς αναλόγως των διανυόμενων χιλιομέτρων.

το πρόγραμμα ουσιαστικά βοηθά τον κάθε χρήστη να επιλέξει «πράσινες» διαδρομές, γνωρίζοντς και στοιχεία για ητν ίδια τη διαδρομή
η χρήση της εφαρμογής είναι εξαιρετικά απλή, καθώς επιλέγει ο καθένας τη διαδρομή είτε με σημεία στον χάρτη είτε με ονόματα δρόμων – προορισμών.
Αυτομάτως απεικονίζεται η χάραξη της διαδρομής και προτείνονται οι εναλλακτικές. Για να «κατεβάσει» κανείς την εφαρμογή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το όνομα  GreenYourMove στο Play Store ή στο Apple Store. Εναλλακτικά, απλώς πληκτρολογεί τη διεύθυνση http://www.greenyourmove.eu/

Το πρόγραμμα χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακό, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) στις 16 μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη, Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας παράλληλα βάση και στην νησιωτική περιοχή.

Το LIFE Green Your Move (LIFEGYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε, την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και την Σλοβακία την INPROP.

 

Από το γραφείο Τύπου