Δήμος Τρικκαίων

Συγκινητικό "αντίο" και μεγάλο "ευχαριστώ" από τους πρόσφυγες στα Τρίκαλα

29 Μαρτίου 2016
Με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και με συγκινητικές στιγμές, αναχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου 2016 οι πρόσφυγες από τα Τρίκαλα. Φιλοξενήθηκαν επί 19 ημέρες στο καφέ του «Φρουρίου», με τον Δήμο Τρικκαίων να οργανώνει και να εφαρμόζει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στη φιλοξενία και τους τρικαλινούς να ανοίγουν την αγκαλιά τους. Τα 84 παιδιά

επί συνόλου 191 προσφύγων από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, βρήκαν φαγητό, ζεστασιά, ιατρείο, περίθαλψη, δράσεις, παιχνίδια, ανεμελιά, ξεκούραση, από το μακρινό και δύσκολο ταξίδι μέσα από τις φλόγες του πολέμου που καταστρέφει τη χώρα τους. Με την αποχώρηση των προσφύγων, τηρήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, υλοποιούμενη απλώς ελάχιστες ημέρες αργότερα.
Οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων, η Ομάδα Εθελοντών  Δήμου Τρικκαίων, εθελοντές μεμονωμένοι και συλλογικότητες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και πέτυχαν να αναδείξουν την αλληλεγγύη και τη φιλοξενία ως υπέρτατες αξίες του ανθρωπιστικού πνεύματος που επικρατεί στον Δήμο.
Οι πρόσφυγες με ένα πανό γραμμένο στα ελληνικά και στα αραβικά ευχαριστούν τον λαό των Τρικάλων για την αλληλεγγύη και τη φιλοξενία. Κάτι που εκφράστηκε και σε συγκινητικές στιγμές αποχαιρετισμού – αλλά όχι αποχωρισμού – που εκτυλίχθηκαν στο «Φρούριο». Οι τόσες ημέρες παραμονής δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε τρικαλινούς και  πρόσφυγες.
Η όλη διαδικασία αποχώρησης ήταν άψογη, υπό την εποπτεία του δημαρχεύοντος κ. Χρήστου Αναστασίου, με τη συμβολή του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Κωτούλα και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον εθελοντισμό κ. Μιχάλη Λάππα. Η παρουσία της αστυνομίας εγγυήθηκε τη μετάβαση των προσφύγων στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», στη Μάνδρα Λάρισας, όπου έχει στηθεί κέντρο φιλοξενίας.
Όλα τα είδη και τα προϊόντα που αφειδώς και με χαρά προσέφεραν οι τρικαλινοί, καταμετρούνται και φυλάσσονται, προκειμένου να αποδοθούν σε όσους έχουν ανάγκη. Από το απόγευμα ξεκίνησε η διαδικασία καθαρισμού των χώρων και η διαφύλαξη του πλέον ευαίσθητου υλικού, όπως των φαρμάκων.
Από το πρωί της Τετάρτης ο χώρος του καφέ – εστιατορίου θα καθαριστεί από ειδικό συνεργείο και θα απολυμανθεί, όπως συνέβη και στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο, προκειμένου και αυτός να παραδοθεί στους τρικαλινούς.

Από το γραφείο Τύπου