Δήμος Τρικκαίων

Συμβολή 420 τρικαλινών μαθητών σε έρευνα για τις εξαρτήσεις

19 Μαρτίου 2019
Πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Πρόληψης Τρικάλων για ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ) συμμετέχει στην «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές – Έρευνα ESPAD».

Την έρευνα διεξάγει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ/Ιατρική Σχολή Αθηνών).

Στον Ν. Τρικάλων έχουν επιλεγεί  7 Λύκεια (21 τμήματα) περίπου 420 μαθητές.

Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας από το 1984 (περισσότερα από 30 χρόνια), ενώ μετά το 1995 –ανά τετραετία– την ίδια έρευνα υλοποιούν ταυτόχρονα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός της είναι να μελετήσει τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (καπνός, οινοπνευματώδη, άλλες ουσίες), τη χρήση του διαδικτύου και τον στοιχηματισμό/τζόγο, καθώς και ευρύτερα θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής των έφηβων-μαθητών (π.χ., οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο ελεύθερος χρόνος, η σχολική προσαρμογή και η ψυχολογική υγεία).

Η έρευνα προσφέρει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές στην εφηβεία. Τα ευρήματα της έρευνας τα αξιοποιούν κυρίως οι επαγγελματίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε τοπικό επίπεδο κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εφήβων στην αποφυγή υιοθέτησης εξαρτητικών συμπεριφορών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σε 1 χρόνο από τώρα στην ιστοσελίδα : www.epipsi.gr

Από το γραφείο Τύπου