Με σύνεση και άποψη, με νεανική αποφασιστικότητα και προφανή ενθουσιασμό, οι δύο μαθητές της Β Λυκείου από το 1ο Λύκειο Τρικάλων μιλούν σε συνέντευξή τους για τη συμμετοχή στους στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Επελέγησαν μέσα από μια πρωτόγνωρη και πρωτότυπη διαδικασία, που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων στις 28 Οκτωβρίου 2018. Τρεις περίπου εβδομάδες μετά, στις 17,μ 18 και 19 Νοεμβρίου, οι μαθητές Ανδρέας Καραΐσκος και Γιάννης Μαραγκός μετείχαν στις εργασίες του Φόρουμ. Η συνέντευξη αποτυπώνει τις εντυπώσεις τους. Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Πόλεων του Στρασβούργου στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικακίων και άλλες 54 πόλεις της Ευρώπης, πραγματοποίησε τις ίδιες ημέρες την ετήσια συνέλευσή του. Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, ενώ αντιπρόεδρός του είναι ο δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων κ. Τάσος Κατσιάνης. Στις εργασίες της συνέλευσης ο Δήμος Τρικκαίων (με παρόντα και τον ειδικό συνεργάτη κ. Χ. Καλλιάρα) κατέθεσε τα νέα δεδομένα από τη διαχείριση του προσφυγικού με το πρόγραμμα ESTIA, καθώς και προστάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο του Ταμείου Προσφύγων και Μεταναστών.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Εκπροσωπήσατε τον Δήμο Τρικκαίων σε ένα πανευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας στο Στρασβούργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την ετήσια συνεδρίαση των εκπροσώπων των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο του Στρασβούργου. Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά ποια θέματα συζητήσατε?
Α.Κ.: Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν δύο: η αλληλεγγύη και ο ενεργός πολίτης.
Γ.Μ.: Με τιμή και χαρά εκπροσωπήσαμε το Δήμο Τρικκαίων στο συγκεκριμένο φόρουμ νεολαίας στο Στρασβούργο, και στο πλαίσιο του φόρουμ αυτού ασχοληθήκαμε με 2 θεματικούς άξονες : την αλληλεγγύη και τη μετουσίωσή της σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα καθώς και τον ενεργό και υπεύθυνο πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον, και όλα αυτά εν συναρτήσει με τους νέους.
Ποια ήταν τα θέματα για τα οποία συνεργαστήκατε με τους υπόλοιπους νέους που συμμετείχαν στο φόρουμ?
Α.Κ.: Τα θέματα τα οποία συζητήσαμε με τους άλλους νέους περιστρέφονταν στις δύο παραπάνω κατηγορίες. Συγκεκριμένα, εμείς μιλήσαμε για τους πρόσφυγες και την αντιμετώπισή τους από την Ευρώπη.
Γ.Μ.: Τα δύο παραπάνω θέματα χωριζόταν σε 8 υποτομείς, οι οποίοι και αντιμετωπίστηκαν ξεχωριστά από τις διάφορες ομάδες που ορίστηκαν τη δεύτερη ημέρα. Εμείς κληθήκαμε να συνεργαστούμε με κάποιους από τους υπόλοιπους νέους στο πεδίο των προσφύγων και της αντιμετώπισης τους από την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας κατορθώσαμε επιτυχώς να αναγνωρίσουμε το προφανές πρόβλημα, να προτείνουμε διάφορες λύσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και την ελαχιστοποίησή του και εν συνεχεία να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, την οποία ανέλαβε ο υπογράφων, και για την οποία είμαι περήφανος να σημειώσω πως αξιολογήθηκε ως μία από τις καλύτερες.
Ποια ήταν η δική σας συνεισφορά στην κοινή συζήτηση;
Α.Κ.: Εμείς συνεισφέραμε στην κοινή συζήτηση με το να πούμε τη γνώμη μας, να παρουσιάσουμε το θέμα από τη δική μας οπτική πλευρά, να την συζητήσουμε με τους υπόλοιπους νέους και να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη.
Γ.Μ.: Είναι γεγονός πως εγώ και ο Ανδρέας, ήμασταν οι μικρότεροι ηλικιακά συμμετέχοντες. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη κατάσταση δε μας εμπόδισε να είμαστε και από τους πιο ενεργούς όσον αφορά τη διαβούλευση. Το πάθος μας για τα θέματα μάς επέτρεψε να τα διερευνήσουμε εις βάθος και συνεπώς να προτείνουμε ιδέες, οι οποίες δεν είχαν συζητηθεί. Ιδέες ρηξικέλευθες, φρέσκες και διαφορετικές, αν μου επιτρέπεται να τις χαρακτηρίσω έτσι. Ίσως σε αυτό συνετέλεσε και η διαφορετική οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζαμε το θέμα, όντας οι πιο νέοι αλλά και έχοντας διαφορετικές παραστάσεις ζώντας το θέμα των προσφύγων από πολύ κοντά στη χώρα μας.
Παρουσιάσατε-μιλήσατε για την πόλη των Τρικάλων και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει στο παρελθόν και που ήταν σχετικές με το φόρουμ?
Α.Κ.: Ναι. Αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο έχουμε αγκαλιάσει και ενσωματώσει τους πρόσφυγες στην πόλη μας, τα Τρίκαλα.
Γ.Μ.: Είναι δεδομένο πως εκπροσωπώντας την πόλη των Τρικάλων, αναφερθήκαμε εκτενώς στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για να γίνω και λίγο πιο συγκεκριμένος, συζητώντας για τους πρόσφυγες και την αντιμετώπιση της Ευρώπης, αναλύσαμε την αντιμετώπιση της ίδιας πόλης των Τρικάλων. Μιλήσαμε για την επιτυχή ένταξη των προσφυγόπουλων στη σχολική κοινότητα, το ζεστό καλωσόρισμα των προσφύγων από τους κατοίκους, το γεγονός ότι πλέον έχουν ενσωματωθεί σχεδόν πλήρως. Αρχικά κυριαρχούσε η λανθασμένη εντύπωση πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα υποφέρουν, κάτι το οποίο ασφαλώς αποτελεί γενίκευση. Από τη μεριά μας, σαφώς και προσπαθήσαμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και νομίζω ότι τα καταφέραμε.
Θα καλούσατε κάποιους από τους υπόλοιπους νέους/νέες που συμμετείχαν μαζί σας να επισκεφθούν την πόλη των Τρικάλων για να δουν από κοντά ένα καλό παράδειγμα?
Α.Κ.: Ναι, θα τη συνιστούσα, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν πως προσφέραμε λύσεις σε ορισμένα προβλήματα και να μας μιμηθούν σε αυτόν τον τομέα.
Γ.Μ.: Θεωρώ ότι η αξιοπρεπής πορεία έως τώρα της πόλης των Τρικάλων, ενώ πρέπει να αναγνωρίζεται , δεν πρέπει να οδηγεί στην οίηση . Φυσικά και θα τους προσκαλούσα να επισκεφθούν την πόλη μας, όχι όμως τόσο για να μας θαυμάσουν και να μας εξάρουν, όσο για να δουν και μια διαφορετική ίσως προσέγγιση από τη δική τους. Σκοπός μας άλλωστε δε θα πρέπει να είναι ο εντυπωσιασμός αλλά ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των πόλεων, ώστε και εκείνοι και εμείς να επωφεληθούμε από αυτήν την επικοινωνία και επαφή. Εξάλλου, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.
Από το γραφείο Τύπου