Δήμος Τρικκαίων

Τα Αναστενάρια αποκαλύπτονται στους τρικαλινούς

20 Μαρτίου 2016
Μαγικά και μυστικιστικά τα Αναστενάρια, αποτελούν ένα μυστήριο για όλους. Τι συμβαίνει στις ψυχές και στο μυαλό όσων μετέχουν; Απάντηση μέσω της καταγραφής δίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης με μια εξαίρετη έκθεση στο Τζαμί, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Τιτλοφορείται «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό που λέει ο τίτλος. Είναι η προσέγγιση των όσων συμβαίνουν στην

Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το τριήμερο του εορτασμού των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Και, κυρίως, είναι η προσπάθεια να αποτυπωθεί η διεργασία που συμβαίνει στους μετέχοντες, με κοντινά σε πρόσωπα, με τον συνδυασμό φωτός και αντικειμένων, προσώπων και στιγμών.

Οι εικόνες, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, αποτελούν τμήμα πολύχρονης εργασίας του φωτογράφου με πρόθεση την αποτύπωση και την καλλιτεχνική απόδοση της εξέλιξης της ιεροπραξίας, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και τα σώματα των ιερουργών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2016

Εκθεσιακός χώρος: Κουρσούμ τζαμί οδός Καρδίτσης –Τρίκαλα

(Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00–16:00)

Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων / Αρωγός: Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» www.perix.org

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφικά έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε gallery και αρκετά πλέον ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007).  Διατηρεί δημιουργικό γραφείο και studio φωτογραφίας (www.louzikiotis.gr / www.louzikiotis.com). Συνεργάζεται ως επαγγελματίας γραφίστας, φωτογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» (www.perix.org).

Από το γραφείο Τύπου