Δήμος Τρικκαίων

Τα γιορτινά Τρίκαλα αγκαλιάζουν μια οικογένεια προσφύγων

5 Ιανουαρίου 2018
Χριστούγεννα: Γιορτή αγάπης για τους πρόσφυγες από τη Συρία που διαβιούν στα Τρίκαλα

Η πόλη των Τρικάλων είναι την εορταστική περίοδο ιδιαίτερα γνωστή για το «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας, που με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και πλήθους ανθρώπων και φορέων συγκεντρώνει εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες από όλη τη χώρα. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους επισκέπτες του εντυπωσιακού «Μύλου» είναι και οι πιο πρόσφατοι κάτοικοι των Τρικάλων, οι οικογένειες των προσφύγων που μένουν στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA.

O Δήμος Τρικκαίων, μέσω της e-trikala, είναι ένα από τους δεκατρείς Δήμους σε όλη τη χώρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με εταίρους, Δήμους και ΜΚΟ, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα στα Τρίκαλα, που περιλαμβάνει την ενοικίαση 70 διαμερισμάτων στην πόλη για τη φιλοξενία 420 προσφύγων, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, βοηθώντας σταδιακά στο κλείσιμο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του χώρου φιλοξενίας στο τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ. Μέχρι το τέλος του 2017, συνολικά 281 πρόσφυγες έμεναν μέσα στην πόλη. Πέρα από τη στέγαση, το πρόγραμμα ESTIA παρέχει στους πρόσφυγες υποστηρικτικές υπηρεσίες και οικονομική στήριξη για την κάλυψη των άμεσων καθημερινών αναγκών τους μέσα από προπληρωμένες κάρτες, κάτι που διευκολύνει την πρόσβασή τους στην καθημερινότητα της πόλης.

Ο Μustafa, η Sultana και δύο από τα παιδιά τους, 14 και 12 ετών, πρόσφυγες από τη Συρία, παρά τη νοσταλγία που μπορεί να φέρνουν οι γιορτές στους ανθρώπους που έχουν αφήσει τόσα πίσω τους, είχαν την ευκαιρία φέτος να συμμετάσχουν στο γιορτινό κλίμα των Τρικάλων. Ετοίμασαν ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι τους, απολαύσανε βόλτες στον «Μύλο των Ξωτικών» και έκαναν σχέδια για το μέλλον. Παρόλο που το διάστημα παραμονής τους στα Τρίκαλα είναι σύντομο αναμένοντας να ενωθούν στην Αυστρία με την υπόλοιπη οικογένειά τους, στην πόλη των Τρικάλων, που είναι ανοιχτή στην ένταξη των προσφύγων, κατάφεραν να βρουν νέους φίλους, ένα σχολείο που αγκάλιασε τα παιδιά παρά τις δυσκολίες της γλώσσας και την ελπίδα ότι σε κάθε τόπο μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή.

Πηγή