Δήμος Τρικκαίων

Τα «νέφη» στην Παγκόσμια Οικονομία προμηνύουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

15 Απριλίου 2016
Από την ομιλία του συνταγματάρχη ε.α. κ. Παπαναστάση – Οι επόμενες δράσεις της Επιτροπής Ειρήνης Στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Νοτιονατολικής Μεσογείου, τα αίτια και τους ανταγωνισμούς που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο “Πανελλήνιο” με ομιλητή τον κ. Νίκο Παπαναστάση, συνταγματάρχη ε.α. - μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Προηγήθηκε η παρουσίαση της Εκδήλωσης από την κ. Βαρβάρα Καλαμποκίνη η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα που αναπτύσσει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη,  μέσα από διαρκείς κινητοποιήσεις σε συνεργασία με το ταξικό εργατικό κίνημα. Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Επιτροπής εκφράζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τους ξεριζωμένους, όπως συνέβη με τη συγκέντρωση υλικού (ιματισμού) που παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από την Επιτροπή στους πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο Φρούριο.

Στα επόμενα βήματα της τοπικής Επιτροπής εντάσσεται η πορεία Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μάη από την Πηγή στο κέντρο των Τρικάλων και την παρουσίαση στις 20 Μάη των έργων ζωγραφικής με θέμα τους Πρόσφυγες μέσα από τα μάτια των μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής.

 

Από την ομιλία του κ. Παπαναστάση

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπαναστάσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ζούμε ένα «φλεγόμενο» από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οικονομικές συγκρούσεις «μέτωπο» εκατοντάδων χιλιομέτρων, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή και από τη Βόρεια Αφρική έως την Ασία και τον Ειρηνικό. Τα «σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία πυκνώνουν δραματικά, με προβλέψεις ΔΝΤ και ΟΟΣΑ για πτωτική τάση για το 2016 (και το 2017), προμηνύοντας νέα ένταση. Πάνω σ΄ αυτό το οικονομικό υπόβαθρο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, παλιές και νέες) συγκρούονται σε όλα τα πεδία για ενίσχυση της θέσης τους έναντι των άλλων, όπως και για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών στις χώρες που έχουν επιτεθεί, όπως στη Συρία το υπέδαφος της οποίας κρύβει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Αυτή ακριβώς τη περίοδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ φορτώνει στο λαό χαράτσια, περικοπές και νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει για ψήφιση το σχέδιο-λαιμητόμο για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ με στόχο την κατεδάφιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, για να γίνουν οι εργαζόμενοι ακόμα πιο φτηνοί για το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή εμπλέκεται επικίνδυνα στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της χώρας μας, συμμετέχουν σε όλες τις ΕΥΡΩΝΑΤΟΙΚΕΣ ασκήσεις με γνώμονα την καλύτερη προετοιμασία τους για συμμετοχή σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, παραχωρούνται νέες βάσεις όπως της Καρπάθου και διευκολύνονται με κάθε τρόπο οι ληστρικές επιδρομές στα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελληνική κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε., «διαχειρίζεται» με τον τρόπο που γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τη δυστυχία που οι ίδιοι δημιουργούν με τις επεμβάσεις τους. Σε ότι αφορά τους ισλαμιστές τους οποίους έχει στριμώξει ο συριακός στρατός, αυτοί μεταφέρονται  στη Λιβύου όπου σχεδιάζεται το επόμενο πεδίο δράσης των επεμβατικών δυνάμεων.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ):

  • Αναπτύσσει δράση με τις Επιτροπές Ειρήνης πανελλαδικά, μια απ αυτές είναι και η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, εναντιούμενη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που κινούνται πέρα και έξω από τις αιτίες του προσφυγικού-μετανστευτικού προβλήματος. Υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.
  • Χτίζει μέτωπο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες χωρίς διαμεσολάβηση των διάφορων ΜΚΟ κι άλλων «κορακιών».
  • Στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τους κατατρεγμένους (υλικά άμεσης ανάγκης, υποδομές – ανθρώπινοι χώροι υποδοχής κλπ).
  • Ορθώνει μέτωπο στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Σήμερα που οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και θανάσιμοι, με την πιθανότητα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου να είναι κοντά όσο ποτέ, σ αυτό τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, ο εργαζόμενος λαός έχει συμφέρον να κρατά τη δική του σημαία που θα γράφει: «Διεκδικούμε ένα δίκαιο, ειρηνικό κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.» 

 

Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων