Δήμος Τρικκαίων

Τα νιάτα τίμησαν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

16 Νοεμβρίου 2018

Τα νιάτα των Τρικάλων, και με πρώτη την σπουδάζουσα νεότητα έδωσαν το μεγάλο «παρών» στις 16-11-1976 στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιστημόνων, η ΣΤΕΓΗ και ο Αγροτικός Σύλλογος, με συμμετοχή των Πολιτικών Οργανώσεων των Νεολαιών ΕΣΔΗΝ, ΕΚΟΝ Ρ. Φεραίος, Ν. ΠΑΣΟΚ, και ΚΝΕ και των σωματείων Λογιστών, Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και εργατών Οικοδόμων στο «Παλλάς» για το γιορτασμό της τρίτης επετείου του Πολυτεχνείου και για απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς ήρωες που έπεσαν για τη λευτεριά.

Η αίθουσα του «Παλλάς», είχε γεμίσει ασφυκτικά απ’ τα νιάτα των Τρικάλων, σε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί αδιαχώρητο ενώ συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν σ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν «το Πολυτεχνείο ζει», «έξω οι βάσεις του θανάτου», «έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», «έξω οι Αμερικάνοι», «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε υ Νοέμβρης», «ποτέ πια φασισμός», «Λαέ, θυμήσου, σκοτώσαν τα παιδιά σου», «ψωμί, παιδεία, Ελευθερία», «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» και άλλα που ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα.

Στην αρχή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Ρίτσος έκανε προσκλητήριο των νεκρών του Πολυτεχνείου ενώ σε κάθε όνομα ακούονταν η ιαχή «Αθάνατος» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς.

Κατόπιν διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα των Συλλόγων Τρικαλινών Φοιτητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και μετά απηύθυνε χαιρετισμό από μέρους του Συλλόγου Γυναικών η πρόεδρος Ζωή Παπαθεοδώρου, και διάβασε κοινή ανακοίνωση των νεολαιών ΕΣΔΗΝ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΚΝΕ, ΕΚΟΝ Ρ. Φεραίος, ο Γιάννης Παζαίτης της ΕΣΔΗΝ.

Το κύριο θέμα ανέπτυξε ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης Γιάννης Αλ. Μάντζαρης ο οποίος άρχισε την ομιλία του με απόσπασμα απ’ την εκπομπή του Ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου σκορπώντας ρίγη συγκινήσεως και θύελλα ενθουσιασμού στο ακροατήριο.

Μετά την ομιλία του Μάντζαρη προβλήθηκε η ταινία απ’ το έπος του Πολυτεχνείου και η εκδήλωση διαλύθηκε ήσυχα.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ