Δήμος Τρικκαίων

Τα Τρίκαλα αποκτούν Διαχρονικό Μουσείο και Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας

4 Νοεμβρίου 2020

Με μια σημαντική του απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στις 3 Νοεμβρίου 2020 ενέκρινε τη δημιουργία δύο μουσείων στον χώρο της πρώην ΤΑΞΥΠ. Πρόκειται για τομή στην ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων, καθώς, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία προς όφελος των  δημοτών, της ιστορίας και της παράδοσης».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, επίσης, τη θέση του κτηρίου, την αρχιτεκτονική του και τη σύνδεση του έργου με το δεύτερο μεγάλο έργο πνοής του Δήμου Τρικκαίων στην περιοχή, την ανάδειξη του παρακείμενου λόφου Προφήτη Ηλία.

Από το 2015

Το έργο για το Μουσείο ξεκίνησε να προωθείται ενδελεχώς ήδη από το 2015. Σειρά επαφών, ενημερώσεων, κινήσεων, ελέγχου της κατάστασης από τις υπηρεσίες του Δήμου, συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις δικές του υπηρεσίες, οδήγησαν σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφού αντιμετωπίστηκαν όλα τα διαδικαστικά σχετικά με την έκταση θέματα, προέκυψε η τριπλή συνεργασία Δήμου Τρικκαίων – ΥΕΘΑ – ΥΠΠΟ. Ουσιαστικά, το ΥΠΠΟ και ο Δήμος νοικιάζουν 14.816.39 τμ. από το ΥΕΘΑ ως εξής:

  1. Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
    2. Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Τρικκαίων.
    Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης και ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει 2.800€/μήνα, ενώ 3.500€/μήνα θα καταβάλλει το ΥΠΠΟ.
    Απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε με έμφαση ότι δεν υπάρχει άλλο κτήριο που να πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις για Μουσείο τέτοιας σημασίας.

 Το Διαχρονικό Μουσείο

Το κτήριο της πρώην ΤΑΞΥΠ, βάσει της σχετικής βεβαίωσης του ΥΠΠΟ, είναι απολύτως κατάλληλο για να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων. Αυτό, θα είναι περιφερειακού χαρακτήρα, με ευρήματα από το σύνολο της Π.Ε. Τρικάλων, που θα καλύπτουν όλη την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Ετσι, θα τεκμηριώνεται η ιστορία της περιοχής, με μια βασική αφήγηση για τη θεσμική οργάνωση των κοινωνιών σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς και μέσα από θεματικές υποενότητες, οι οποίες προκύπτουν από το ίδιο το αρχαιολογικό υλικό.
Παράλληλα, θα υπάρξει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.
Τέλος, μέρος των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος συντήρησης, αποθήκευσης και φύλαξης αρχαιοτήτων.

 Το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας

Η ψηφιακή εκτίναξη των Τρικάλων και η χρήση και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών δράσεων, οδήγησε τον Δήμο Τρικκαίων στον σχεδιασμό για την ίδρυση Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες, που επισκέπτονται μαζικά τα Τρίκαλα.
Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν:
– συλλογή εκθεμάτων για διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας της τεχνολογίας και της εξέλιξης των υπολογιστών
– εκθέματα της σύγχρονης τεχνολογίας
– χώρος για κατασκευή και χρήση της τεχνολογίας μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων, ρομποτικής και προγραμματισμού.
Ο Δήμος έχει ήδη έρθει σε επαφή με επιστημονικούς συλλόγους της περιοχής, με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Λόφος Προφήτη Ηλία

Η κοινή πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τρικκαίων περιλαμβάνει ένα τρίτο, πολύ σημαντικό έργο: Την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία.
Ηδη ο Δήμος Τρικκαίων έχει παρουσιάσει μελέτη, που αναδομεί ολόκληρη την περιοχή, με ένα έργο πνοής για την επόμενη δεκαετία. Η «Αξιοποίηση, ανάδειξη & προστασία του Λόφου Προφήτη Ηλία και διασύνδεσής του με τις λειτουργίες της πόλης» συνδέει τις νέες δομές και χρήσεις στον λόφο με τα δύο Μουσεία, δημιουργώντας έναν πολυχώρο αναψυχής, ιστορίας, πολιτισμού, τεχνολογίας, γαστρονομίας, ανάδειξης τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

Ουσιαστικά, ο χώρος του πρ. Στρατοπέδου Πούλιου θα αποτελέσει τη δυτική είσοδο στον λόφο του Προφήτη Ηλία, με δράσεις, όπως
– Εναλλακτική συγκοινωνιακή προσέγγιση του λόφου
– Διαμόρφωση και σήμανση μονοπατιών και σημείων στάσης και θέασης
– Δημιουργία πάρκου ενδημικής χλωρίδας και πανίδας
– Δημιουργία Χώρου Ανάδειξης & Προώθησης της Τοπικής Γαστρονομίας|
– Δημιουργία χώρου εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη φύση

– Δημιουργία θεματικής παιδικής χαράς «Κιβωτός του Νώε», εντός του οριοθετημένου χώρου του Ζωολογικού Κήπου.

– Εκπαιδευτική Οικολογική Διαδρομή «Μαθαίνω το δάσος μου!»

–Διαδρομή Ιστορίας και Πολιτισμού, και πλήθος άλλων παρεμβάσεων

Νηπιαγωγείο

Μια ακόμη ουσιαστική παρέμβαση, αφορά στην κατασκευή Νηπιαγωγείου. Το υπάρχον 20ο, στην οδό Ελληνικού Στρατού, θα «μετακομίσει» σε σημείο του προς ενοικίαση χώρου, ενώ θα πρωτοτυπεί, καθώς θα κατασκευαστεί ως βιοκλιματικό.

Η πρόταση

Ολόκληρη η πρόταση έχει τίτλο για την «Αξιοποίηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων & του Περιβάλλοντος Χώρου του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου». Υποβάλλεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 4.984.800 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για τις ανάγκες των εργασιών στα κτήρια (από νέες στέγες και στηρίξεις, μέχρι καλωδιώσεις και έργα υποδομής). Επίσης, έχουν εκπονηθεί όλα τα σενάρια σχετικά με τα οικονομικά οφέλη, με βάση τα εισιτήρια και το αναψυκτήριο.

Από το γραφείο Τύπου