Δήμος Τρικκαίων

Τεχνογνωσία από Δ. Τρικκαίων – ΠΑΔΥΘ σε αλβανικούς Δήμους

23 Ιανουαρίου 2018
Για τον ΧΥΤΑ και συνολικότερα τη διαχείριση απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία

Παροχή  τεχνογνωσίας και βοήθειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Τρικκαίων και την ΠΑΔΥΘ. Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας με το θετικό πρόσημο σε έργο και οικονομικά αποτελέσματα, ως σύμπραξη των 10 Δήμων της δυτικής Θεσσαλίας, αποτελεί πρότυπο. Και για τον λόγο αυτόν, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδέχτηκε 10 αιρετούς της Αλβανίας, της περιφέρειας Αργυροκάστρου, και άλλα 10 στελέχη της αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης απορριμμάτων.
Στόχος των γειτόνων, να προχωρήσουν σε διαχείριση απορριμμάτων βάσει των νέων προτύπων και δεδομένων. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι έχει σημασία να ληφθούν οι [πολιτικές αποφάσεις, που δεν θα έχουν τοπικιστικά χαρακτηριστικά, αλλά θα εξετάζουν το θέμα των απορριμμάτων στη βάση της συνεννόησης. Εφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία των Δήμων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, που οδήγησε στην εξαιρετική πορεία της ΠΑΔΥΘ. Και διευκρίνισε ότι από τη συνάντηση δίνονται συμβουλές, παραδείγματα, τεχνογνωσία, «δρόμοι» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους οποίους μπορεί να εξετάσει η αλβανική πλευρά, με βάση τα όσα ισχύουν στη δυτική Θεσσαλία. Ειδικότερα θέματα ανέπτυξε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ορέστης Πλιάσας και τα τεχνικά ζητήματα και τις ερωτήσεις διαχειρίστηκαν οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτή.

Το απόγευμα ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε στους επισκέπτες το control room του Smart Trikala, ενώ την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου από το πρωί προγραμματίστηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ δυτικής Θεσσαλίας. Εκεί, θα γίνει παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του, θα αναλυθούν τα δεδομένα της μέχρι τώρα κατάστασης και αυτής που προκύπτει με τις πρόσφατες ενέργειες για επέκταση του ΧΥΤΑ. Ταυτοχρόνως, η ΠΑΔΥΘ παρέχει και τεχνογνωσία σε θέματα ανακύκλωσης και των «πράσινων σημείων», καθώς και οι τομέας αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διαχείριση απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία.
Οι Αλβανοί επισκέπτες είναι: ο κ. Armand Hilaj, Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου, οι Δήμαρχοι κ.κ. Zamira Rami (Αργυροκάστρου),  Luiza Mandi (Λιμποχόβου), Αχιλλέας Ντέτσικας (Δρόπολης, αδελφοποιημένου με τον Δήμο Τρικκαίων), Niko Shupuli              (Πρεμετής), Durim Rroshi (Memaliaj, Klement Ndoni      (Kelcyre), Termet Peci (Τεπελενίου), Madlina Puka (Αντιπρόσωπος Περιφερειακής Ανάπτυξης), Juljana Dule (υπεύθυνος για τα απορρίμματα σε επίπεδο Περιφέρειας Αργυροκάστρου), Agron Haxhimali (Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Αλβανίας), Landfill Bajkal (Υπεύθυνος ΧΥΤΑ Άγιων  Σαράντα και Χιμάρας), καθώς επίσης και μηχανικοί, υπεύθυνοι επικοινωνίας, δημοσιογράφοι, τεχνικό προσωπικό.

Από το γραφείο Τύπου