Δήμος Τρικκαίων

"Θέατρο στο Μηχανουργείο" αποκτούν τα Τρίκαλα

27 Μαρτίου 2017
Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που τιμάται σήμερα, 27 Μαρτίου, επέλεξε ο Δήμος Τρικκαίων, για να ανακοινώσει την έναρξη της νέας σκηνής «Μηχανουργείο» και της νέας παράστασης του Δημοτικού του Θεάτρου.

Το «Θέατρο στο Μηχανουργείο» είναι ένας χώρος για παραστάσεις με θεατές μέχρι 80 άτομα, «ζεστός», μικρός, που φέρνει πιο κοντά τους ηθοποιούς με το κοινό. Ονομάστηκε έτσι, επειδή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παλιά ντιζελομηχανή του Μύλου, δημιουργώντας μια νέα εικόνα και αίσθηση της αναδημιουργίας του μουσειακού αυτού χώρου: θέατρο και τεχνολογία από τον παλιό μύλο, συναντώνται στη νέα χρήση του ως πολύ-πολιτιστικός χώρος.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πλέον δίνεται η δυνατότητα, την ίδια ώρα που θα γίνεται μια εκδήλωση ή μια παράσταση στην παρακείμενη αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου, να συνεχίζεται μια δεύτερη λίγα μέτρα μακριά. Ετσι, συνέχισε ο Δήμαρχος, τα Τρίκαλα αποκτούν και δυνατότητες χωροθέτησης περισσότερων παραστάσεων, αποκτώντας τον ρόλο τους ως σημείο πολιτισμού ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας, άμεσα και άνετα προσβάσιμα με τους νέους αυτοκινητόδρομους. Δεν παρέλειψε ο κ. Παπαστεργίου να αναφερθεί και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που ολοκλήρωσε το έργο, παραδίνοντας ακόμη έναν χώρο πολιτισμού.
Όπως, δε, συμπλήρωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Εφη Λεβέντη, η πόλη διαθέτει άλλους τρεις χώρους για παραστάσεις εκτός Μύλου: το θερινό θέατρο στο Φρούριο, το θεατράκι Ληθαίου και το Πνευματικό Κέντρο. Για να υπενθυμίσει η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη, κ. Βασιλένα Μητσιάδη, και τον πολυχώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, που ήδη φιλοξενεί την πρώτη έκθεση ζωγραφικής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης, αναφέρθηκε στην ουσία της νέας αυτής σκηνής, τονίζοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται, με πρώτη, την επικείμενη παράσταση, που ήδη ετοιμάζεται.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο σκηνοθέτης κ. Στέφανος Νταλάσης, η νέα παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και στους νέους. Πρόκειται για παράσταση βασισμένη στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη»: μια σύνθεση των κωμωδιών του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Αχαρνής» και «Πλούτος».


Παράλληλα, μέσα από την σκηνοθετική πρόταση, γίνεται μια αναφορά στην πορεία της κωμωδίας και της κωμικής έκφρασης στο πέρασμα των εποχών: από την αρχαία κωμωδία με την έντονη εκφραστικότητα, την κυριαρχία του λόγου και τη χρήση της μάσκας, περνάμε στο θέατρο χαρακτήρων στην Comedia dell arte, στον θέατρο Σκιών και το ελληνικό Καραγκιόζη, και τέλος στο σωματικό θέατρο και στο μπουρλέσκ με το πέρασμα στον ασπρόμαυρο βουβό κινηματογράφο.
Θα έχουν έτσι την ευκαιρία οι θεατές -μαθητές να γνωρίσουν την κωμική παράδοση μέσα από τα κείμενα του Αριστοφάνη, αλλά και από τις διαφορετικές μορφές και εκφράσεις του κωμικού. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και θα πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες για τα σχολεία και τους μαθητές, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και στο κοινό.
Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Στέφανος Νταλάσης,  Κινησιολογία – βοηθός σκηνοθέτις: Πατρίτσια Λάζου,  Ενδυματολογία: Εβελίνα Δασκαλοπούλου, Κινηματογράφηση – προβολές: Γιάννης Φλούλης, Οργάνωση παραγωγής: Βικτωρία Καραμούζη,

Ηθοποιοί:

Παναγιώτης  Ζαχαρόπουλος, Βίκυ Ιακωβάκη, Γωγώ Κατσιανάκου,  Κώστας  Μπουραζάνας, Φανή Σπανού, Σια Φαράκη.

 

Από το γραφείο Τύπου