Δήμος Τρικκαίων

Θεατροποιημένο πασχαλινό διήγημα του Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Τρικκαίων

21 Απριλίου 2022

Με το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Χωρίς Στεφάνι» ο Δήμος Τρικκαίων στέλνει σε όλους και όλες τις ευχές για το Πάσχα του 2022.
Πρόκειται για παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων το 2021, με το διήγημα να  αποτελεί ένα από τα έργα που εντάσσονται στον κύκλο των πασχαλινών διηγημάτων και με κοινωνικό χαρακτήρα. Πρωτοδημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 1896 στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάσση Γαβριηλίδη. Εκτυλίσσεται στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, με ηρωίδα μια κατατρεγμένη δασκάλα, τη Χριστίνα, θύμα του πελατειακού κράτους (δεν υπήρχε τότε μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων) και του εραστή της.
Η βαθιά θρησκευτικότητα που χαρακτηρίζει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μεταφέρεται σε όλα τα πασχαλινά διηγήματά του. Ο Παπαδιαμάντης μας χαρίζει ιστορίες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής με φόντο την πιο λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, όπου δημιουργούνται εικόνες πλημμυρισμένες  από ανοιξιάτικες μυρωδιές, πίστη, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Δεν είναι, όμως, όλα τα διηγήματά του ανοιξιάτικά, φωτεινά και χαρούμενα. Σε μερικά από αυτά η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και οι ήρωες δυστυχείς από τα χτυπήματα της μοίρας. Τραγικά πρόσωπα που ζουν τη δική τους Μεγάλη Εβδομάδα, που δυστυχώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν μπορεί να δώσει ελπίδα. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η ηρωίδα του διηγήματος «Χωρίς στεφάνι».
Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Μουσείου Τσιτσάνη.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:

Αλέξανδρος Βερώνης, Βίκυ Ιακωβάκη, Δημήτρης Αλεξιάδης

Εκφωνεί η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά. Κατά την ανάγνωση ακούγεται η μουσική «Νύφες» του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ 

Και να διαβάσετε μια κριτική ΕΔΩ

Από το γραφείο Τύπου