Δήμος Τρικκαίων

Τιμητική και συγκινητική εκδήλωση για τα 125 χρόνια ιστορίας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

27 Ιουνίου 2022

Σε μια λιτή εκδήλωση για τόσο μεγάλη ιστορική περίοδο και μουσική προσφορά, ο Δήμος Τρικκαίων, ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων και οι εκδόσεις Κρούπη συνεργάστηκαν για τα 125 χρόνια ιστορίας της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Με αφορμή το βιβλίο του Οδυσσέα Τράντου για αυτήν την ιστορία, το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022 στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο στο Φρούριο, ξεδιπλώθηκαν μνήμες και νότες. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε την ιστορία τη Φιλαρμονικής ως αποτέλεσμα της ανάγκης για συσπείρωση σε ομάδες, τονίζοντας της σημασία της στα τοπικά δρώμενα, στο πέρασμα 3 αιώνων. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Μακρή κ. Στεφ. Τριγώνη στάθηκε στην ουσία της έκδοσης και του πονήματος, ως προς την προσφορά του, ενώ ουσιαστική ήταν η περιγραφή της σημασίας της συγκεκριμένης έκδοσης στον πολιτισμό, από τον . Γεώργιος Τσιλιμπάρης, απόστρατος Πλωτάρχης και αρχιμουσικός της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικούο οποίος πολλές φορές με επιτυχία διηύθυνε την ορχήστρα στα Τρίκαλα.
Την εκδήλωση συντόνιζε η διευθύντρια της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδ. Σαργιώτη, ενώ για την έκδοση « Η ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων 1896 – 2020» μίλησε ο κ. Δημ. Κρούπης των εκδόσεων Κρούπη και για το ίδιο το βιβλίο, ο συγγραφέας του. Ο κ. Τράντος μίλησε για τον τεράστιο όγκο αρχείων που μελέτησε, στεκόμενος σε ιδιαίτερες στιγμές που συνδυάστηκαν με έξοχες εκτελέσεις συνθέσεων, από τα νυν μέλη της Δημοτικής φιλαρμονικής με μαέστρο την κ. Μαίρη Μητσοπούλου. Ενδεικτικά, εκτελέστηκε σύνθεση του Ν. Παναγόπουλου με ηλικία άνω των 100 χρόνων και με τίτλο «Η πλημμύρα του Ληθαίου, αφιερωμένη στον  πρόεδρο της Φιλαρμονικής Ενώσεως Τρικάλων Κ. Χ. Βλιτσάκη «εις ανάμνησιν της νυκτός της 4ης – 5ης Ιουνίου 1907. Επίσης, ο «Υμνος των Τρικάλων», που συντέθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 1960 από τον Γεώργιο Μαύρο και ο οποίος παιανιζόταν σε διάφορες εκδηλώσεις. Αμφότερες οι συνθέσεις ενοργανώθηκαν από τον Παναγιώτη Φ. Ντιντή. Στον χώρο υπήρχαν επίσης ως εκθέματα, ιστορικές στολές και μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής.
Το μουσικό ταξίδι της Δημοτικής Φιλαρμονικής συνεχίστηκε με αναφορές και ανέκδοτες αφηγήσεις από γεγονότα που κυριάρχησαν στην ιστορία των Τρικάλων όλα αυτά τα 125 χρόνια. Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, με την απόδοση βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων σε πρώην προέδρους και αρχιμουσικούς και σε απογόνους τους, καθώς και σε μέλη ή απογόνους μελών της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης