Δήμος Τρικκαίων

Το οικόπεδο της Ηλεκτρικής Εταιρείας

31 Οκτωβρίου 2018

Τον Οκτώβριο του 1975 σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οικόπεδο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (όπου το Δημοτικό πάρκινγκ επί της οδού Κανούτα) κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος αυτής καταναλώθηκε σε συζητήσεις άσχετες με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και εν πολλοίς άσχετες και με θέματα αρμοδιότητος του Δημοτικού Συμβουλίου όπως η συζήτηση για την περιβόητη ταινία που προβλήθηκε απ’ την τηλεόραση του ΕΙΡΤ για την πόλη μας.

Πάρθηκε τελικά απόφαση να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε στο οικόπεδο να ανεγερθεί Δημοτικό Θέατρο και Πνευματικό Κέντρο. Επίσης ενέκρινε να εξετασθεί αν ο Δήμος θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα για τον Δήμο από το οικόπεδο, καθώς και την προσωρινή αξιοποίηση του χώρου ως… πάρκινγκ! Έκτοτε το μόνο που έχει γίνει είναι το πάρκινγκ!

 

Συζητουμένου του θέματος της αξιοποιήσεως του χώρου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας διεξήχθη η κατωτέρω ασυζήτητη.

ΣΤΑΜΟΣ: Ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει Δημοτικό θέατρο.

ΧΑΤΖΗΣΤΕΡΓΙΟΥ: Πάντοτε όλα τα χρονιά όλα τα Δημοτικά συμβούλια αποφάσιζαν και ψήφιζαν ομόφωνα όπως ο χώρος αυτός χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση Δημοτικού θεάτρου. Δεν βλέπω το λόγο να μη πάρουμε και σήμερα την ιδία απόφαση για θέατρο και πνευματικό Κέντρο.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να γίνει Πνευματικό Κέντρο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Τ.Π. και Δανείων δεν δανειοδοτεί τουλάχιστον το 1975 Δήμους για κατασκευές κτηριακών εγκαταστάσεων. Πάντως το οικόπεδο της Ηλεκτρικής δεν πρέπει να μείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Πάντως το θέμα της αξιοποιήσεως του χώρου της πρώην Ηλεκτρικής πρέπει να συσχετιστεί με την αξιοποίηση και του παρά του Δημαρχείου χώρου. Μπορεί επί παραδείγματι να γίνει εδώ το Δημοτικό θέατρο και εκεί πνευματικό κέντρο με αξιοποίηση του χώρου του ισογείου της πρώην Ηλεκτρικής με καταστήματα για να έχει και ο Δήμος έσοδα. Αυτά θα γίνουν όμως μόνο αν προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να δούμε που μπορεί να γίνει το ένα και που το άλλο. Πάντως τα οικονομικά δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την αξιοποίηση των δύο οικοπέδων. Να γίνει το θέατρο αλλά να εξοικονομεί και ο Δήμος. Πάντως αν στην πρώην Ηλεκτρική, γίνει θέατρο συν καταστήματα να γίνει.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: Σ.Α. Μπακοβασίλης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Πόσες παραστάσεις το χρόνο θα γίνονται;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από αυτή την άποψη ο Δήμος θα μπαίνει μέσα αλλά δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα με το στενό πνεύμα.

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ: Τι να σκεφθούμε; Ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει πνευματικό κέντρο και Δημοτικό θέατρο. Να ξεκινήσετε με μεγαλύτερο ζήλο και ενθουσιασμό το θέμα.

ΝΤΑΒΑΡΑΣ: Να γίνει το θέατρο.

ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να προκηρυχτεί διαγωνισμός διά την καλυτέρα αξιοποίηση του χώρου.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Βλέπω ότι έχουμε δύο οικόπεδα. Να προκηρύξουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση και των δύο χώρων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν πρόκειται η πρώην Ηλεκτρική να γίνει μόνο θέατρο το κρίνω ασύμφορο για το Δήμο. Αν γίνεται και θέατρο και πνευματικό κέντρο να γίνει εκεί. Άλλως να γίνει εκεί το πνευματικό κέντρο και εδώ το δημοτικό θέατρο·.

ΔΕΡΠΑΜΟΠΟΥΑΟΣ: Να αναβληθεί η συζήτηση για να συμβουλευθούμε ειδικούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Να γίνουν και τα δύο εκεί.

 

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα συμφωνούντος και του κ. Δημάρχου να προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για θέατρο και πνευματικό κέντρο στο χώρο της πρώην ηλεκτρικής και να εξεταστεί εκ παραλλήλου αν ο Δήμος θα εξασφαλίσει και προσόδους.

Ως προς την προσωρινή αξιοποίηση του χώρου απεφασίσθη μειοψηφούντος του Γεωργολιού ο οποίος ζήτησε να γίνει πράσινο, να γίνει παρκινγκ αφού εξεταστεί αν συμφέρει στο Δήμο.

 

Προ της ημερησίας διατάξεως σε ερώτηση του Χατζηστεργίου για το θέμα του Ασκληπιείου ο Δήμαρχος απήντησε ότι πληροφορήθηκε τον Ιούνιο ότι πρόκειται να ανεγερθεί πολυκατοικία. Αμέσως έκανε έγγραφο στο Νομάρχη ζητώντας να βοηθήσει τα Δήμο το οποίο ο Νομάρχης διαβίβασε αρμοδίως. Πάντως αν δεν βρεθεί κάτι το αξιόλογο δεν γίνεται απαλλοτρίωση. Αν κατά την εκσκαφή των θεμελίων ευρεθεί κάτι αξιόλογο τότε θα σταματήσουν οι εργασίες και ο χώρος να απαλλοτριωθεί. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: θα ήθελα να θίξω το θέμα της παρουσιάσεως της πόλεως Από το ΕΙΡΤ γιατί πιστεύω ότι αντί να την προβάλλει την δυσφήμησε. Δεν έδειξε τίποτε έκτος από την διαφήμιση ορισμένων όπως δεν έδειξε τίποτε από τις φλοκάτες της Αγίας Μονής. Και ερωτώ: Ποιος είναι ο υπεύθυνος; Ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Πως ήρθαν αυτοί; Και σεις κ. Δήμαρχε πως έγινε και σας ξέφυγε η φράση για το Ληθαίο ότι είναι υπόνομος;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ήμουν ένας που μίλησε. Δεν έθιξα μόνο το θέμα του Ληθαίου και των υπονόμων. Αλλά διαπίστωσα ότι με περιέκοψαν και μένα. Πάντως αυτή είναι ιδιώτες και δεν δέχθηκαν βοήθεια ούτε συμβουλές. Ότι έκαναν τα έκαναν μόνοι τους. Το μόνο που τους υπέδειξα είναι το εκκοκκιστήριο βάμβακος αλλά δεν το είδα και εγώ στην προβολή.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ελέχθη στο Επιμελητήριο ότι ο υπάλληλος του Δήμου Παπαδημητρίου τηλεφώνησε στον κ. Σίμο για την άφιξη του συνεργείου. Να ελεγχτεί ο υπάλληλος. Επί τη ευκαιρία μήπως μπορεί ο κ. Δερπανόπουλος να μας πει πως βρήκε το συνεργείο;

ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με βρήκαν και με ρώτησαν. Τους είπα για τις φλοκάτες, για γάλακτος, ξύλου και άλλα.

Τέλος απεφασίσθη όπως προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με πρώτο και δεύτερο βραβείο από 20 000 και 10.000 δρχ. διά την αξιοποίηση του χώρου των υπογείων της Δημοτικής Αγοράς.