Δήμος Τρικκαίων

Το σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων των πανελληνίων

24 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Τα Τρίκαλα επίκεντρο της διαρροής των θεμάτων

Συνελήφθησαν 4 συμπολίτες φροντιστές που αγόρασαν τα θέματα αντί 100.000 δρχ. – Κεραυνοβόλος ενέργεια δικαστικών και αστυνομικών αρχών

Ήταν καλοκαίρι -Ιούνιος- του 1979 όταν έσκασε σαν βόμβα το σκάνδαλο διαρροής θεμάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις, ή άλλως «σκάνδαλο Ράμμου», με την αγοραπωλησία θεμάτων από φροντιστήρια.

Τα Τρίκαλα, βρίσκονται στο επίκεντρο τής διαρροής των θεμάτων των μαθηματικών της Β’ τάξεως Λυκείου, που διαπιστώθηκε σε μεγάλη έκταση και οδήγησε στην ακύρωση των προχθεσινών εξετάσεων.

Ήδη χάρις στην κεραυνοβόλο επέμβαση των Αστυνομικών Αρχών υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα κ. Φρ. Πασχαλίδη, συνελήφθησαν 4 καθηγητές—φροντιστές της πόλης μας, που αγόρασαν τα θέματα έναντι ποσού 100.000 δρχ. και τάδωσαν στους μαθητές του φροντιστηρίου τους.

Εν τω μεταξύ ο αναβρασμός κι’ η αγανάκτηση στους γονείς και τον μαθητόκοσμο έχει φθάσει σε οξύ σημείο, μετά την αποκάλυψη της τόσο ευρύτατης αγοραπωλησίας θεμάτων των εξετάσεων.

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Ήδη έχει εντοπισθεί σχεδόν πλήρως το κύκλωμα της διαρροής των θεμάτων των μαθηματικών, που ξεκίνησε από την Αθήνα, έφθασε στα Τρίκαλα, πέρασε στη Λάρισα για να καταλήξει τελικά στην Θεσ)νίκη. Η αποκάλυψη όμως ακολούθησε εντελώς αντίστροφη φορά ξεκινώντας απ’ την συμπρωτεύουσα και καταλήγοντας στην πρωτεύουσα, μέσω Λαρίσης και Τρικάλων. Οι συλληφθέντες στην Θεσ)νίκη, Λάρισα και Τρίκαλα φροντιστές, ομολόγησαν τα πάντα καθώς και οι δύο μαθητές των φροντιστηρίων τους που πήραν τα λυμένα θέματα των ασκήσεων.

ΑΠ’ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Απ’ τις βραδινές ώρες της περασμένης Τετάρτης μετά τον «κεραυνό» της ακύρωσης των διαγωνισμών μαθηματικών και αρχαίων στις πανελλήνιες Β’ Λυκείου, κυκλοφόρησαν και στην πόλη μας φήμες ότι τα θέματα είχαν διαρρεύσει και από τοπικό φροντιστήριο, οι μαθητές του οποίου «έπιασαν διάνα» και τα 4 θέματα του διαγωνισμού μαθηματικών. Έτσι απ’ το πρωί χθες κινήθηκαν δραστήρια τα όργανα ασφαλείας με επικεφαλής τον υπομοίραρχο κ. Ζαφείρη, ενώ παράλληλα ο Εισαγγελέας κ. Φρ. Πασχαλίδης διέταξε προκαταρτική εξέταση για το θέμα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σε συνεργασία των αστυνομικών αρχών Τρικάλων – Λαρίσης και Θεσσαλονίκης, τα όργανα ασφαλείας οδηγήθηκαν στην σύλληψη τεσσάρων καθηγητών —φροντιστών της πόλης μας, που «αγόρασαν» τα θέματα των μαθηματικών και τάδωσαν στους μαθητές του Φροντιστηρίου τους.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας οι φροντιστές Μ.Α.Γ. μαθηματικός, Κ.Γ.Δ. μαθηματικός, Κ.Σ.Σ. μαθηματικός και Λ.Α.Η. φυσικός που διατηρούν φροντιστήριο στην πόλη μας. Κατά την ανάκριση τους ομολόγησαν πως πήραν τα θέματα και πως τα διοχέτευσαν την παραμονή των διαγωνισμών στους μαθητές τους.

100.000 δρχ.

Την διαπραγμάτευση για τα θέματα έκανε μάλλον ο ένας εκ των φροντιστών, ο οποίος έδωσε για το σκοπό αυτό σε άτομο —που κατονόμασε, αλλά για λόγους σκοπιμότητας τηρείται μυστικό προς το παρόν— το ποσό των 100.000 δρχ.

Τα θέματα διαβιβάστηκαν τηλεφωνικώς απ’ την ’Αθήνα, στις 2 μ.μ. της Τρίτης και τα χρήματα δόθηκαν προχθές, μετά την διαπίστωση ότι οι ασκήσεις του διαγωνισμού ήταν αυτές.

Μετά την παραλαβή των ασκήσεων οι καθηγητές του φροντιστηρίου, συγκεντρώθηκαν στο σπίτι ενός καθηγητού, όπου έλυσαν τίς ασκήσεις και στη συνέχεια κατά την διάρκεια του τελευταίου μαθήματος τις έδωσαν στους 40 περίπου μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου τους —μαζί με 2—3 άλλες—·με την εντολή να τις διαβάσουν και να τις ξέρουν καλά. Πράγματι οι ασκήσεις δόθηκαν στον διαγωνισμό και οι μαθητές του φροντιστηρίου έγραψαν σχεδόν όλοι τους για άριστα ενώ αριστούχοι μαθητές ή μαθήτριες άλλων φροντιστηρίων δεν έπιασαν τα θέματα και δεν έγραψαν καλά.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα θέματα των διαγωνισμών παρέλαβε στις 2 μ.μ. της Τρίτης απ’ το φροντιστήριο όπου βρισκόταν κι’ ο Λαρισαίος φροντιστής, ο οποίος στην συνέχεια τα διαβίβασε και στην Θεσσαλονίκη για να συμπληρωθεί το κύκλωμα διαρροής των θεμάτων Αθήνα -Τρίκαλα —Λάρισα Θεσσαλονίκη.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αξιέπαινη, πληροφορούμαστε ήταν Η στάση των μαθητών και μαθητριών του φροντιστηρίου κλπ. Ανακρίθηκαν 3 μαθήτριες και 2 μαθητές, οι οποίοι πρόθυμα απεκάλυψαν ότι πήραν τα θέματα των εξετάσεων και γενικά επέδειξαν αξιοπρεπή στάση.

ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ

Εξ άλλου οι αστυνομικές αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν τα γραπτά των μαθητών και μαθητριών του φροντιστηρίου αυτού απ’ τα οποία αποδεικνύεται ότι όλοι σχεδόν τα έλυσαν κατά τρόπο άριστο, -έκτος ενός.

ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ

Οι συλληφθέντες 4 φροντιστές παραπέμφθηκαν χθες βράδυ στον Εισαγγελέα κ. Πασχαλίδη που επόπτευσε σ’ όλο το προανακριτικό έργο και ο οποίος στην συνέχεια τους παρέπεμψε στον ανακριτή κ. Πολυζωγόπουλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι η δωροδοκία και η αποκάλυψη απορρήτου δημοσίου εγγράφου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

Για την εξάρθρωση του όλου δικτύου τής διαρροής συνεργάστηκαν οι αστυνομικές αρχές Λαρίσης, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης. Έτσι χθες το απόγευμα οδηγήθηκε στην πόλη μας και ανακρίθηκε κατ’ αντιπαράσταση με τους Τρικαλινούς φροντιστές ο Λαρισαίος συνάδελφός τους ο οποίος ομολόγησε ότι πούλησε τα θέματα σε Θεσσαλονικιούς φροντιστές. Ήδη κατά πληροφορίες έχουν συλληφθεί 4 φροντιστές της Λαρίσης και 8 της Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη μας αφίχθηκε χθες ο υποδιοικητής ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής Θεσσαλίας συνταγματάρχης κ. Διονύσ. Καρυδάκης που συνεργάστηκε με τον Διοικητή Διοικήσεως Τρικάλων συνταγματάρχη κ. Παναγόπουλο, τον υποδιοικητή κ. Σελίμη και τον υποδιοικητή Ασφαλείας υπομοίραρχο κ. Ζαφείρη που συντέλεσε πολύ στην αποκάλυψη των δραστών της διαρροής.

ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση της ΕΡΤ ο συμπολίτης φροντιστής πήρε τα θέματα του διαγωνισμού από συνάδελφό του που έχει φροντιστήριο στους Αγίους Αναργύρους Αθηνών αντί του ποσού των 100.000 δρχ. το όνομα όμως αυτού δεν ανακοινώθηκε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο βουλευτής κ. Χρ. Οικονόμου, έκανε τις εξής δηλώσεις για το θέμα.

Η διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις της Β’ Λυκείου δεν αποτελεί μόνο έγκλημα και πισώπλατη μαχαιριά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση & στην Ελληνική νεολαία, αλλά και το μέτρο κρίσης των θεσμών και των ανθρώπων του κράτους της Δεξιάς.

Σήμερα με κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι κοινή πλέον η διαπίστωση ότι τίποτε όρθιο δεν υφίσταται από τον κρατικό μηχανισμό.

Οι άνθρωποι συναλλάσσονται, οι θεσμοί ξεφτίζουν. Το κύριο, σημείο της γενικής διαπίστωσης είναι η σήψη. Εκείνο που αυτή τη στιγμή απορεί κανένας να πει στην Ελληνική νεολαία δεν είναι να της εκφράσει την συμπάθειά του για τα δεινά που την βρίσκουν.

Εκείνο που εμείς βρίσκουμε σκόπιμο να πούμε στην Ελληνική νεολαία είναι να ατσαλωθεί και να αγωνιστεί για τα ιδανικά της και για τη μεγάλη αλλαγή που ευτυχώς για τη χώρα πολύ γρήγορα έρχεται.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης