Δήμος Τρικκαίων

Τριήμερο εκδηλώσεων Μνήμης για το Ολοκαύτωμα στα Τρίκαλα

5 Νοεμβρίου 2018
Δεκάδες πρέσβεις, ισραηλιτικές κοινότητες, πλήθος παράλληλων δράσεων με αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων

 

Κέντρο των πανελλήνιων εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα είναι επί ένα τριήμερο τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων φιλοξενεί το διάστημα 9 – 11 Νοεμβρίου 2018  τις εκδηλώσεις, στις οποίες παρίσταται πλήθος εκπροσώπων και μελών των ισραηλιτικών κοινοτήτων στη χώρα μας, καθώς και οι πρέσβεις  των χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Η διοργάνωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της φετινής Ιταλικής προεδρίας του IHRA.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν:  η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικκαίων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και του Κέντρου Ερευνας – Μουσείου Τσιτσάνη.

Οι δραστηριότητες είναι πολυποίκιλες και συμπεριλαμβάνουν: αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκηςέκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, διάλεξη για τους Εβραίους των Τρικάλωνβιβλιοπαρουσίαση, συναυλία λαϊκής ορχήστρας του Δήμου Τρικκαίων, μουσικό πρόγραμμα, επίσκεψη στην υπό αναστήλωση Συναγωγή Τρικάλων και Καμπαλάτ Σαμπάτ στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΣ, «οι εκδηλώσεις του IHRA στην Ελλάδα κάθε χρόνο διεξάγονται σε διαφορετική πόλη ώστε να αναδεικνύουν την τοπική εβραϊκή ιστορία και να αφυπνίζουν την ευρύτερη κοινωνία σε θέματα αντισημιτισμού μέσα από τα μηνύματα της ιστορίας του  Ολοκαυτώματος.

Φέτος, τα Τρίκαλα, ως η πόλη που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του IHRA, και η Ισραηλιτική Κοινότητα θα προβάλλουν την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και τις ρίζες της, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο αναστήλωσης της ιστορικής Συναγωγής Καλ Καδός Γιαβανίμ, η οποία διασώζεται χάρη στις δωρεές ομοθρήσκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στην χορηγία της Γερμανίας».

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ στα ΤΡΙΚΑΛΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης (Καρδίτσης 1)

17.30 – 18.15 Εγκαίνια Έκθεσης Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες»  Προσφωνήσεις επισήμων – Ξενάγηση στην έκθεση

18.15  – 18.45  Διάλεξη του ιστορικού, φιλολόγου και συγγραφέα Κώστα Μιχαλάκη με θέμα «Μαθητολόγια 3ου Δημοτικού  Σχολείου Τρικάλων – Μια κιβωτός στο πέλαγος της Ιστορίας»

19.00 – 20.00 Βιβλιοπαρουσίαση: «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε (εκδ. Πόλις, 2017)

-Ομιλητές: Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικός -Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μαρία Καβάλα, ιστορικός -ΑΠΘ, και η συγγραφέας Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
-Παρουσίαση – Συντονισμός: καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ι.Κ. Ιωαννίνων.

20.00 – 20.30   Μουσικό πρόγραμμα με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον μαέστρο Κωστή Παπάζογλου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πνευματικό Κέντρο «Αθανάσιος Τριγώνης» Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8)

18.30 Εγκαίνια της έκθεσης «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα. Ξενάγηση από την Μορφωτική Ακόλουθο της Πρεσβείας της Πολωνίας Justyna Slowik.

Κεντρική ΕΚΔΗΛΩΣΗ

19.00– 19.50

 Χαιρετισμοί: Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA, Δαυίδ Σαλτιέλ Πρόεδρος ΚΙΣΕ, Σαμουήλ Μάτσας Πρόεδρος ΕΜΕ, Ιακώβ Βενουζίου Πρόεδρος Ι.Κ. Τρικάλων

Παρουσίαση: Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου

Κεντρική ομιλία: Luigi Marras, πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα «Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα για να υπερασπιστούμε τη Μνήμη»

20.00 – 20.15 Προβολή σύνοψης του ντοκιμαντέρ: «Φιλιά εις τα Παιδιά» (διάρκεια 13’) του Βασίλη Λουλέ, με εισαγωγικά σχόλια του σκηνοθέτη.

20.15 – 21.00 Συναυλία με ορχήστρα λαϊκής μουσικής του Δήμου Τρικκαίων. 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

Πεζόδρομος οδού Πλούτωνος

11.00 – 12.00  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

– Επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι

– Προσφωνήσεις επισήμων Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, Γιώργος Καλαντζής Γ.Γ. Θρησκευμάτων, Δαυίδ Σαλτιέλ Πρόεδρος ΚΙΣΕ, Ιακώβ Βενουζίου Πρόεδρος Ι.Κ. Τρικάλων

– Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος

– Κατάθεση στεφάνων

– Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων

12.30 Λήξη προγράμματος

 

Από το γραφείο Τύπου