Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Ασκηση και ενημέρωση, «εφόδια» ενάντια στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

23 Μαΐου 2022

 

Ασκηση για όλους/ες, ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και κάθε πολίτη σε καίε σημείο, ακόμη και εντός του σπιτιού. Αυτό το βασικό μήνυμα δόθηκε από το διήμερο δράσεων που διοργάνωσε στα Τρίκαλα το Γραφείο Θεσσαλίας της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η ομάδα Lifewalkers, το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και ο Δήμος Τρικκαίων.
Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 και στο πάρκο Αη Γιώργου την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, τα μέλη και οι εθελοντές/τριες των συλλόγων, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων, απέδειξαν ότι η θέληση για άσκηση μπορεί να συνδυαστεί με την κατάλληλη καθοδήγηση και να εξαχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ενημερωτική δράση στο κέντρο των Τρικάλων περιελάμβανε βασικά φυλλάδια την ασθένεια και για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της ομάδας Lifewalkers.

 


Η άσκηση, όμως, ως στοιχείο απαραίτητο γα την υγεία όλων, σε συνδυασμό με την κατάλληλη καθοδήγηση, ήταν το επίκεντρο της δράσης στο πάρκο του Αη Γιώργη. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για τη ΣΚΠ κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της άσκησης ως προς την ενδυνάμωση και της ψυχολογίας των ασθενών αλλά και κάθε πολίτη, που επιδιώκει να βρει τρόπο και χρόνο να γυμναστεί.
Εκ μέρους του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», ο πρόεδρός του, ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Γ. Κουτεντάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνταγογράφησης της άσκησης, κάτι που αποτελεί στόχο του Κέντρου.
Ακολούθως, από την πλευρά της ομάδας των Lifewalkers ξεκίνησε η δωρεάν παρουσίαση πολύ απλών προγραμμάτων άσκησης για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε ασθενείς με ΣΚΠ, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων τους. Μάλιστα μπορούν να υλοποιηθούν και στη φύση, στην αυλή, στα πάρκα, στο διαμέρισμα και στη βεράντα όλων.
Ο συντονισμός και η επίδειξη των ασκήσεων έγινε από την ομάδα των LifeWalkers, ενώ  φοιτητές/τριες της ειδικότητας «Ιατρική της Ασκησης» του ΤΕΦΑΑ της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνέβαλαν στην καθοδήγηση και εκτέλεση των ασκήσεων, καθώς και στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους.
Η Lifewalkers είναι ομάδα επαγγελματιών υγείας που εθελοντικά παρέχουν με τις δράσεις ενημέρωση, ευαισθητοποιώντας πολίτες για τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία ασθενών με χρόνια νοσήματα.  Ταυτοχρόνως, στόχος είναι η διεύρυνση συνεργασιών με φορείς που στοχεύουν στην προαγωγή υγείας, ενημέρωσης και φροντίδας των ασθενών και των οικογενειών τους

Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού των Τρικάλων παραβρέθηκε ευγενώς για ιατρική συνδρομή, ενώ τη διατροφική υποστήριξη ανέλαβε η εταιρεία ΤΡΟΦΟζην.

Το διήμερο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης που ολοκληρώνεται με την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης