Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα – Αθήνα συνεργάζονται για τα ιστορικά τους κέντρα

4 Απριλίου 2019
Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμαρχους Τρικκαίων και Αθηναίων με ποικίλες δράσεις

Ελάχιστα τα κοινά της φυσιογνωμίας των Δήμων Αθηναίων και Τρικκαίων. Πολλές όμως οι ενοποιητικές δράσεις, οι ανάγκες για συμπόρευση και από κοινού επίλυση προβλημάτων. Κάτι που επιτυγχάνεται, μέσω της ανάδειξης καλών πρακτικών και της ανάληψης πρωτοβουλιών για το ιστορικό – εμπορικό κέντρο κάθε πόλης.
Για τους λόγους αυτούς, οι κ. Παπαστεργίου και Καμίνης υπέγραψαν το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Απριλίου 2019 στο Δημαρχείο Αθηναίων, ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης. Πέρα από τον τυπικό αυτόν τίτλο, η ουσία εντοπίζεται στη συνεργασία, για μια ουσιαστική ανάληψη δράσεων στα δύο αυτά ιστορικά εμπορικά κέντρα. Η συνεργασία αυτή συνίσταται σε:
– επιμορφωτικές δράσεις σε καταστηματάρχες, επισκέπτες, κατοίκων των ιστορικών κέντρων
– ενίσχυση και διάδοση της παρουσίας στα social media
– διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
– συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό
– συνεργασία για κοινή υποβολή προτάσεων με θέματα το ανοιχτό υλικό, πρότυπα, νέα δεδομένα, λογισμικό, εκπαίδευση κ.α.
– ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την υλοποίηση δράσεων
– εκπαίδευση στελεχών σε όλο το φάσμα θεμάτων ανάπτυξης των ιστορικών κέντρων
Σε γενικές γραμμές, οι δύο Δήμοι δείχνουν τον δρόμο για τη βελτίωση και ενίσχυση των δράσεων των Open Mall που ήδη προωθούνται. Επίσης, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας «κατάλογος» καλών πρακτικών» που θα ενισχύουν όλες αυτές τις παρεμβάσεις, προς όφελος των εμπόρων, των κατοίκων, των επισκεπτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων είχε πρώτος αναδείξει πιλοτική δράση (Purple) για πλατφόρμα ενίσχυσης προωθητικών ενεργειών από εμπόρους. Σε δεύτερο επίπεδο ο Δήμος ήδη υπέβαλλε την πρόταση αξιοποίησης των Open Mall ύψους 1,9 εκατ. €, προκειμένου να αλλάξει πλήρως και να ανακαινιστεί το παλιό εμπορικό – ιστορικό κέντρο των Τρικάλων. Σε συνδυασμό με τον Μύλο των Ξωτικών, ο Δήμος ενισχύει δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «η σημασία μιας σύγχρονης πόλης έγκειται και στην ανάγκη να βοηθά με πρωτοβουλίες τους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, που διαθέτει ήδη πρωτοπόρες πρακτικές για το ιστορικό και εμπορικό του κέντρο. Από την πλευρά μας, συνεισφέρουμε με δράσεις σε διαφορετικό επίπεδο και με την υπάρχουσα τεχνογνωσία , ώστε να συμβάλλουμε σε ανανέωση και σε δημιουργία συνθηκών υποβοήθησης της ανάπτυξης»/

Από το γραφείο Τύπου