Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα – Castrop-Rauxel: Ευρωπαϊκά βήματα συνεργασίας για ψηφιακούς Δήμους

7 Μαΐου 2021

Με αντικείμενο την «Ψηφιοποίηση των Δήμων Τρικκαίων και Castrop Rauxel» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 διαδικτυακή συνάντηση που δίνει νέα πνοή στη συνεργασία εντός της ΕΕ για θέματα τεχνολογίας.
Η πρωτοβουλία του αδελφοποιημένου – από το 2013 – με τον Δήμο Τρικκαίων, γερμανικού Δήμου Castrop Rauxel για on line συζήτηση με θέμα την ψηφιοποίηση, έθεσε επί τάπητος όσα σχετίζονται με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αποτέλεσε, επίσης, έβνα βήμα για να ενισχυθεί η ουσία της ανταλλαγής σκέψεων και δράσεων, με φόντο τη ανάγκη συνεργασίας για τη βελτίωση της ξευπηρέτησης των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξάλλου, με τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε από τις ψηφιακές δράσεις του Δήμου, αναφέρθηκε στην ουσία των καινοτομιών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «έξυπνος» είναι ο Δήμος που
– προωθεί την εξυπηρέτηση των πολιτών (με παραδείγματα από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών «20000»
– στηρίζει τον άνθρωπο (με παραδείγματα από τη διαχείριση του προσφυγικού στα Τρίκαλα)
– κατανοεί τις τοπικές ανάγκες (με λαμπρό παράδειγμα τον Μύλο των Ξωτικών)
– επενδύει στην τοπική προστιθέμενη αξία (με φόντο το «Σχέδιο Ασκληπιός»).
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο όλο πλέγμα των σχέσεων πολίτη – διοίκησης και στα όσα έχουν επιτευχθεί στον Δήμο τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας και on line λειτουργίες εφαρμογών για τους πολίτες.

Τα αντίστοιχα θέματα έθιξε ο αρμόδιος για την ψηφιοποίηση στη γερμανική πόλη, κ. Jan-Philip Hermes, ο οποίος παρουσίασε:
– την πρωτοβουλία για ζητήματα διαδικτυακών εκδηλώσεων (προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα μοναχικότητας εντός της πανδημίας)
– τη λειτουργία της εφαρμογής e-scooter (για on line ενοικίαση οχημάτων)
– τη δράση για ψηφιακό δανεισμό βιβλίων. Και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη Γερμανία σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων και δυνατοτήτων υλοποίησης δράσεων.
Η παρουσία του Δήμου Τρικκαίων ενισχύθηκε από τις δράσεις σε επίπεδο Κοινωνικής Μέριμνας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Η προϊστάμενη του τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών & Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων, κ. Βέρα Ντάκου, αναφέρθηκε σε τρεις τομείς:
– την υπάρχουσα δραστηριότητα των μονάδων κοινωνικής μέριμνας
– την αύξηση των δράσεων την περίοδο της πανδημίας, με επέκταση λειτουργίας υπηρεσιών, διανομή προϊόντων κατ’ οίκον, τηλεφωνική υποστήριξη
– την ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, για προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ο Δήμαρχος της γερμανικής πόλης κ. Ράικο Κράβανιε με ιδιαίτερη χαρά προσφώνησε την εκδήλωση, αναφερόμενος στις ουσιαστικές διμερείς σχέσεις και στην ειλικρινή φιλία ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών.
Επίσης, ο βουλευτής κ. Φρανκ Σβάμπε, που έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της ελληνογερμανικής φιλίας,  απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό.
Νωρίτερα, τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πόλεις παρουσίασε η υπεύθυνη αδελφοποιήσεων του Castrop-Rauxel, κ. Edith Delord, αναφερόμενη στα όσα διαμείφθηκαν τα τελευταία χρόνια και την πρόοδο που έχει γίνει.
Την όλη εκδήλωση ενίσχυσε με τη μεταφραστική του συνδρομή, ο τρικαλινός γιατρός, κ. Κώστας Μπούλμπος, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής κοινότητας στο Castrop Rauxel έχοντας πρωτοστατήσει και στην αποστολή δωρεών ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στον Δήμο Τρικκαίων. Ο ίδιος, εξέφραζε τη χαρά του για τη συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Σημειώνεται ότι από τη γερμανική πλευρά είχαν κληθεί και μετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση, στελέχη ελληνογερμανικών ενώσεων, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, πολίτες και εκπρόσωποι τοπικών ΜΜΕ
Υπήρξε, μάλιστα και σχετική – ουσιαστική και στοχευμένη – συζήτηση, που αφορούσε κυρίως στις διαφορές ψηφιοποίησης σε επίπεδο δράσεων και στόχευσης ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Από το γραφείο Τύπου