Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Καινοτομία και αναβάθμιση για τις ΔΕΥΑ της χώρας

18 Ιουνίου 2018
Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση της ΕΔΕΥΑ πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων

Εναρξη της νέας περιόδου των ΔΕΥΑ της χώρας από τα Τρίκαλα. Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση που διοργάνωσε η Ενωση των ΔΕΥΑ της Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες – στελέχη και εκπροσώπους των ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας, τονίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας στην ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών επιχειρήσεων. Εξάλλου, ένα από τα δύο θέματα που αναπτύχθηκαν, ήταν το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Ποιότητα Νερού. Και ταυτοχρόνως ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία, όχι μόνο των τεχνολογικών δράσεων, αλλά και παροχής ολοκληρωμένων λύσεων προς τους δημότες, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σύγχρονης πόλης. Από την πλευρά ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, αναφέρθηκε στη σημασία της πρώτης αυτής συνάντησης στη Θεσσαλία («την καρδιά της ΕΔΕΥΑ»), ως τρόπου επικοινωνίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών ανάμεσα στις ΔΕΥΑ,. Τόνισε, δε, ότι μέγιστη σημασία αποκτά η αποτελεσματικότητα των ΔΕΥΑ, που ουσιαστικά «μετρτά» και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών, παρ’ ότι πλέον οι επιχειρήσεις «δεν είναι μόνο νερουλάδες», αλλά έχουν εισέλθει σε νέα εποχή.

Μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από την παρουσίαση και ενός δεύτερου συστήματος, αυτού για τη Συγκριτική Αξιολόγηση των Δ.Ε.Υ.Α., το οποίο βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία (Οι ΔΥΕΑ Τρικάλων και Λάρισας μετέχουν και στο δεύτερο αυτό σύστημα). Συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τα δύο υποσυστήματα, ενώ αίσθηση έκανε η παρουσίαση μιας πρωτοποριακής εφαρμογής, από δύο τρικαλινούς επιστήμονες. Οι κ. Καρακίτσιος και Λιούλιος επέδειξαν την κατασκευή της εφαρμογής, που πριν δύο ημέρες επελέγη από τους κριτές του CrowdHackathlon (Μαραθωνίου Καινοτομίας) της ΚΕΔΕ στα Τρίκαλα, να διαγωνιστεί στην κεντρική αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα. Και πρόκειται για ένα σύστημα, που με αισθητήρες και την τεχνολογία του Ιντερνετ των Αντικειμένων, δείχνει ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση όλων των συστημάτων λειτουργίας ενός αντλιοστασίου, με τηλεμετρία και τηλεχειρισμό, για να προληφθούν βλάβες ή να αποκατασταθούν αυτές το συντομότερο δυνατό.
ΤΗ ΔΕΥΑ Τρικάλων εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Νίκος Λέρας, η διευθύντραι κ. Εφη Καραμάλη, στελέχη και μηχανικοί της επιχείρησης, ενώ παραβρέθηκε η γενική διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ κ. Ολγα Κοτσελίδου.
Οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων στο control room του Smart Trikala και στο e-ΚΕΠ, το ηλεκτρονικό σύστημα απόδοσης πιστοποιητικών στους δημότες.

 

Από το γραφείο Τύπου