Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Με μαθητές/τριες το μήνυμα ενάντια στη βία κατά γυναικών

25 Νοεμβρίου 2019

Ισχυρό μήνυμα από τα Τρίκαλα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στις 25 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμος Τρικκαίων και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου, ολοκλήρωσαν τις τριήμερες εκδηλώσεις με τη συνδρομών των μικρών σε ηλικία πολιτών: μαθητών/τριών από τη Γ τάξη του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων, που παρουσίασαν σε δημοσιογράφους και τρικαλινούς/ες, τα όσα κατανόησαν και βίωσαν, μετά τη συνεργασία τους με το Κέντρο Συμβουλευτικής αποκλειστικά με θέμα τη βία κατά γυναικών.
Και εντυπωσίασαν! Με αναγνώσεις κειμένων, ανοικτές επιστολές και ένα δικό τους (στίχοι και μουσική) τραγούδι, οι 15 χρονών πολίτες κατέδειξαν τη σημασία του να σταματήσει αυτό το βίαιο κοινωνικό φαινόμενο.
Καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές/τριες, αλλά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι παριστάμενοι/ες άκουσαν τα πλέον δυσάρεστα, από τη νομικό του Κέντρου κ. Ελευθ. Τζιοβάρα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι στα έξι χρόνια  (2013-2019) λειτουργίας του Κέντρου:
– 450 Γυναίκες – θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων έχουν λάβει τις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου

– Το 85% εξ αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας

– Είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, κυρίως από την ηλικιακή ομάδα 25-55 ετών.

– Είναι γυναίκες όλων των μορφωτικών, οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων.

– Η πλειοψηφία είναι Ελληνίδες αλλά και μετανάστριες και πρόσφυγες.

– Το 65% των γυναικών είναι μητέρες.

– Δικτύωση με 330 άτομα και φορείς

– 250 δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης

Νωρίτερα, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, εξήρε τις δράσεις του Κέντρου αναφερόμενη στην ουσία των μηνυμάτων που εκπέμπονται από την Παγκόσμια Ημέρα.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του διευθυντή και της υποδιευθύντριας του 6ου Γυ6μνασίου Τρικάλων, κ.κ. Γιάννη Μιχάλη και Ευαγγελίας Μινάρδου, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν οι παρουσιάσεις των μαθητών. Μετείχαν οι μαθητές/τριες: Συμμετέχοντες/ουσες: Βίκτωρ Παπαδάκης, Βαρβάρα Παπαζήση, Παρασκευή Πατρίκη, Χριστίνα Πολυγένη, Αχιλλέας Πολυγένης, Ελένη Προβίδα, Κων/να Σακαρίκου, Γιώργος Σδράκας, Ελευθέριος Σκουλής, Μιχαήλ Σουγκάρης, Στεφανία Στεργιούλη, Κων/νος Στραπάτσας, Μαγδαληνή Σχουλή, Σπυριδούλα Σχουλή, Βασιλεία Τραγανίνη, Γιώργος Τσαματσούλης, Ραφαηλία Τσάτσιου, Ελένη Φιλίππου, Σταυρούλα Χήρα, Αλέξανδρος Χήρας, Βασίλης Γιαννουλάκος.
Ορχήστρα: Μυρτώ Τέγου, Μάξιμος Καραγεώργος
Κείμενα (Αποτίμηση δράσης και ανοικτές επιστολές): Βαρβάρα Παπαζήση, Αχιλλέας Πολυγένης, Παρασκευή Πατρίκη, Στεφανία Στεργιούλη

Τραγούδι: Στεφανία Στεργιούλη, Μαγδαληνή Σχουλή, Ελένη Προβίδα

Την επιμέλεια των δράσεων είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Μαριάννα Ντέλλα, Στέργιος Στάμος, Γιώργος Παπαδημητρίου, υπό την εποπτεία του διευθυντή κ. Μιχάλη και τον συντονισμό της υποδιευθύντριας κ. Μινάρδου.
Οι κ.κ. Πέτρος Αυξεντής και Αθηνά Παχατίρογλου, κοινωνιολόγος και ψυχολόγος του Κέντρου αντιστοίχως, μετείχαν στις δράσεις, την οργάνωση και την παρουσίαση, ενώ στην όλη εκδήλωση μετείχαν στελέχη της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.

Εξάλλου, οι δράσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με την εξαιρετική παράσταση «Η πόρνη από πάνω», με την Κατερίνα Διδασκάλου, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης»,. Επίσης, επί τριήμερο η κεντρική γέφυρα των Τρικάλων είχε φωτιστεί στο πορτοκαλί χρώμα της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Νικ. Μπρουζούκη, οι αντιδήμαρχοι κ. Β. Μητσιάδη και Ελ. Πούλιου, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων κ. Σ. Αλεστά και ο κ. Στεφ. βαβύλης, δημοτικός σύμβουλος από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής αποτελεί δομή του Δήμου Τρικκαίων και υπάγεται στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης. Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Θεσσαλία 2014-2020» και τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Από το γραφείο Τύπου