Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Νέο ηχηρό μαθητικό μήνυμα ενάντια στο κάπνισμα

6 Νοεμβρίου 2018
Εξαιρετική επιτυχία για το 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» - Μηνύματα προς γονείς, εκπαιδευτικούς και Πολιτεία για τη μείωση - διακοπή καπνίσματος

Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία έστειλαν τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων φιλοξένησε το 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο – «Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, στην πόλη, που πρώτη εφάρμοσε αποτελεσματικά τον νόμο για το κάπνισμα. Οπότε το συνέδριο (διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων) ουσιαστικά εμπεριείχε μεν το μήνυμα για την παιδεία χωρίς κάπνισμα, σε έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα, αλλά έδωσε και έμφαση στην προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων.

Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι οφείλουμε να «ξεχωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή μας. Κάτι που στα Τρίκαλα κάνουμε λίγο παραπάνω». Εννοούσε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ακριβώς τη μείωση στο κάπνισμα, που ήδη παρατηρείται μετά την  εκστρατεία που ξεκίνησε πριν έναν ακριβώς χρόνο. Τόνισε, επίσης, με έμφαση προς τους μαθητές ότι «μαγκιά είναι να σταματήσεις το τσιγάρο, να πεις όχι σε στερεότυπα και πρότυπα που επιχειρούν να βάλουν στο μυαλό σου». Και πρότεινε «σε γονείς και εκπαιδευτικούς να σταματήσουν να καπνίζουν, καθώς είναι το χειρότερο παράδειγμα για τα παιδιά».

Υφυπουργός Παιδείας

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Μερόπη Τζούφη. Ως Υφυπουργός, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη, αλλά και στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε αυστηρότερους νόμους για το κάπνισμα και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ζήτησε πρόσθετες προστάσεις για παρόμοιες με το συνέδριο παρεμβάσεις. Ως γιατρός (παιδίατρος – παιδονευρολόγος και αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) έθεσε τα ζοφερά στοιχεία από τους 600.000 ετησίως παγκοσμίως από το κάπνισμα, και τη συνακόλουθη ανάγκη για κινητοποίηση. Επεσήμανε, δε, τα ελπιδοφόρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ για μείωση των καπνιστών κατά 14% των καπνιστών και κατά 33% των καπνιστών νεαρής ηλικίας. Σε ένα τρίτο επίπεδο, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης όλων των εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Μπεχράκης

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τ. Αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, απένειμε τα εύσημα στην πόλη που έδειξε, «πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, παρελθόν, αρκεί στοιχειωδώς να το θελήσει». Επεσήμανε ότι το κάπνισμα στα παιδιά έχει αρχίσει να γίνεται παρελθόν και έκλεισε, τονίζοντας πως  «Λύση όλων των προβλημάτων της σημερινής ζωής είναι γραμμένη μέσα στην καρδιά των παιδιών. Δουλειά μας είναι να τη διαβάσουμε και να την ακούσουμε».

Χρήστος Λιάπης

Ο κ. Χρήστος Λιάπης, Ομότιμος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, στάθηκε παραστατικά στο ότι το πρόβλημα του καπνίσματος πλέον θυμίζει τη Λερναία Υδρα, σημειώνοντας πως προσπάθειες σαν αυτή του George D. Behrakis Ερευνητικό Εργαστήριο, είναι απαραίτητες.

Γιώργος Μπεχράκης

Η αναφορά στον κ. Γιώργο Μπεχράκη, ο οποίος από τη Βοστόνη διευθύνει το εν λόγω εργαστήριο και βρέθηκε στα Τρίκαλα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επισημαίνοντας την ανάγκη, οι νέοι να πειστούν και να μην καπνίζουν.

Εξάλλου το συνέδριο, αποτελεί μια συνδιοργάνωση για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Και σε αυτή τη διοργάνωση συνέβαλαν, με τη συνεργασία τους, ο Δήμος Τρικκαίων, το George D. Behrakis Ερευνητικό Εργαστήριο, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οργάνωση Smoke Free Greece, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων. Ηταν, δε το συνέδριο η ουσιαστική συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ενημερωτικής εκδήλωσης του Ιανουαρίου του 2018. Τότε ο  Δήμος Τρικκαίων, το George D. Behrakis Ερευνητικό Εργαστήριο και το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, συνεργάστηκαν σε μια ακόμη προσπάθεια διάδοσης του μηνύματος ενάντια στο κάπνισμα. Πλέον τα Τρίκαλα αποστέλλουν πανελληνίως αυτό το ηχηρό μήνυμα, με τη διοργάνωση του συνεδρίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Προϊστάμενοι εκπαίδευσης

Οι δε προϊστάμενοι των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης, στις ομιλίες τους τόνισαν επακριβώς τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να πεισθούν οι νέοι μαθητές και να μη καπνίζουν. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Β. Κάκλα τόνισε ότι, εφόσον «το παιδί αλλάζει τον κόσμο, η πρόσκληση είναι μεγάλη» και, απευθυνόμενη σε μαθητές/τριες, ζήτησε να γίνουν «πρεσβευτές αυτής τη μεγάλης προσπάθειας». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Γιώργος Κωνσταντάκος, τόνισε τη σημασία των δράσεων στα σχολεία, λέγοντας ότι «η πρόληψη θα ξεκινήσει μέσα από το σχολείο».

 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ

Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών πλακετών του Δήμου Τρικκαίων στους προσκεκλημένους: ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στον κ. Γιώργο Μπεχράκη, η αντιδήμαρχος κ. Αλεστά στην υφυπουργό κ. Μερόπη Τζούφη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Λάππας στον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ψύχος στον κ. Χρήστο Λιάπη.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο τ. βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, η τ. αντιδήμαρχος κ. Εφη Λεβέντη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ν. Μάνος, εκπαιδευτικοί και, βεβαίως, πάρα πολλοί/ες μαθητές/τριες.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η ποιότητα του συνεδρίου φάνηκε από τα βραβεία που δόθηκαν σε μαθητές για τη συμμετοχή τους στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή Χωρίς Κάπνισμα». Βραβεύτηκαν οι:

Ε΄ Δημοτικού
Βραβείο: Γιώργος Σιακαβάρας, 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
Επαινος: Χρυσή Αθανασιάδου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

Στ΄ Δημοτικού
Βραβείο: Ναταλία Βλαντούση, Αγγελική – Χάιδω Παπανδρέου, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Ανδριανού
Επαινος: Κωνσταντίνα Παπατριανταφύλλου, Κυριακή – Νεφέλη Ταμπαρσύδη, Ιωάννης – Μάριος Κοντοβός, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο

Βραβείο: Σαράσσης Δημήτριος, Μπουζινόπουλος Ευστάθιος, Σιδηρόπουλος Χρήστος – Βλαδίμηρος, Αντωνοπούλου Νικολέτα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας

Α΄ Γυμνασίου
Βραβείο: Αναστάσης Αμπατζής, Σταύρος Βασιλικιώτης, Νικόλας Σπυρόπουλος, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος,

Β΄ Γυμνασίου
Βραβείο: Κυριακή Κάππα, 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης
Επαινος: Ιωάννα Μπεΐνογλου, Γυμνάσιο Κορινού

Γ΄ Γυμνασίου
Βραβείο: Αναστασία – Συλβάνα Κακαρόντζα, 10ο Γυμνάσιο Λάρισας
Επαινος: Παναγιώτης Γεωργίου, εκπαιδευτήρια Δούκα

Α΄ Λυκείου
Βραβείο: Δήμητρα Πρασιάδου, Γενικό Λύκειο Προβατά Σερρών
Επαινος: Φωτεινή Ζηκούλη, Γενικό Λύκειο Σκύδρας «Γεώργιος Δήμου»

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Βραβείο: Μ. Στ., Παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Ειδικό Κατάστημα Κράτησης
Επαινος: Αγλαΐα Μητάκου, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων «Αθανάσιος Τριγώνης» ήταν κατάμεστη από μαθητές σχολείων των Τρικάλων που, ακολουθώντας το παράδειγμα του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων από το 2016, μετείχαν σε προγράμματα – παραστάσεις – παρουσιάσεις ενάντια στο κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν δραστηριότητες, μαθητές/τριες των εξής σχολείων:

16ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
«Ανάσα για Ζωή»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαρία Λαμπρίδη, Ιωάννης Μπίτος, Γεώργιος Τουρκογιώργος

ΚΔΑΠ ΣΤΑΘΜΟΣ
«ΣΤΟΠ στο κάπνισμα»
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παρασκευή Νικολάου

6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
«Το μανιφέστο του μη καπνιστή»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Αποστόλης Καραμήτρος, Βάσω Καντερέ, Αγγελική Τσιρογιάννη

2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας
«Εγώ μπορώ να πω ΟΧΙ στο κάπνισμα. Εσύ;»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Θεοδώρα Γραμμάτη, Γεώργιος Καψάλης

Ειδικό Σχολείο
«Η ζωή χωρίς κάπνισμα»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ευαγγελία Ακρίβου, Δεληλίγκα Στεργιανή, Παπανικολάου Σωτηρία, Χλωρού Χριστίνα

5ο Γυμνάσιο Τρικάλων
«Από σήμερα ζούμε αλλιώς»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Βίκυ Ιακωβάκ, Γιώργος Κουβέλας, Μαρία Μιχαήλ

6ο Γυμνάσιο Τρικάλων
«Προλαμβάνουμε και απολαμβάνουμε τη ζωή»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Γουγουλάκη, Ευαγγελία Τάσιου

Λύκειο Προαστίου
«Σε κάνει σκλάβο»
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Φιλιώ Μπεχράκη

3ο Λύκειο Τρικάλων
«Δίπλα στην πραγματικότητα.. κοντά στη ζωή»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Βαριάμη, Βάια Μέλλου

4ο Λύκειο Τρικάλων
«Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τους εφήβους»
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαριάννα Αποστόλου

7ο  Λύκειο Τρικάλων
«Back to the future»
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αγαθοκλής Αζέλης

Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων

 

Στο Μουσικό Πρόγραμμα, μετείχαν:

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής.
Υπεύθυνος: Νίκος Κοφίνας
Χορωδία 5ου Γυμνασίου Τρικάλων
Υπεύθυνος: Γιώργος Κουβέλας. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Αγγελάκης (τρομπόνι), Γιώργος Αγέλης (βιολί)

Η όλη εκδήλωση πέτυχε και χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μελών της οργανωτικής επιτροπής, με την κ. Βάσω Ευαγγελοπούλου να συντονίζει από το μικρόφωνο και την κ.  Φανή Σμιξιώτη, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, να φροντίζει για τη ροή του προγράμματος.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης και Επίτιμοι Πρόεδροι οι κ. Χρήστος Λιάπης και Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Από το γραφείο Τύπου