Δήμος Τρικκαίων

Τρικαλινά παραμύθια από μαθητές σε μαθητές

15 Μαρτίου 2018
Ιστορίες, μύθοι και θρύλοι των Τρικάλων σε δράση του 6ου Λυκείου Τρικάλων, στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ραδιοφώνου

Μνήμες της γιαγιάς, θύμησες του παρελθόντος και μια σύγχρονη δράση. Το ραδιόφωνο δεν είναι μόνο αφήγηση ή μουσική, αλλά και δράσεις περί την κοινωνία. Κάτι που ξεδιπλώνεται από ομάδα μαθητών του 6ου Λυκείου Τρικάλων, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που διοργανώνει το σχολείο. Μια διοργάνωση με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala ΑΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς της εκπαίδευσης στον νομό Τρικάλων και σχολεία των Τρικάλων, που στοχεύει στη συνέργεια των μαθητικών κοινοτήτων από 40 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου στα Τρίκαλα. Αυτή η συνέργεια εκφράζεται από την παρουσίαση μύθων, παραμυθιών και θρύλων του τόπου μας, σε μαθητές των σχολείων που βρίσκονται στα Τρίκαλα. Οι αφηγητές, οι παραμυθάδες είναι οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου, που αναδιοργανώνουν τον χρόνο μελετώντας την παράδοση του τόπου μας και τη μεταφέρουν στους μαθητές των άλλων σχολείων.  Στο σχετικό σημείωμα τονίζονται τα εξής:

Τρίκαλα: Παραμύθια – Μύθοι και Θρύλοι των Τρικάλων

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου  2018, στον Μύλο του Ματσόπουλου και πιο συγκεκριμένα στο Θέατρο Μηχανουργείο, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, που διοργανώνεται από το 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, η δράση : «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και στόχο έχει να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές την πολιτιστική ταυτότητα, να συνειδητοποιήσουν την αξία της και  να μυηθούν με βιωματικό τρόπο στην  παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Αρχικά, μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου μας θα δραματοποιήσουν το παραμύθι «Ο ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΗΣ», από τη συλλογή παραμυθιών της κ. Μαρούλας Κλιάφα, «12+1 Παραμύθια της Θεσσαλίας».

Τις θεατρικές τους ικανότητες πάνω στο σανίδι ξεδιπλώνουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι μαθητές: Μπαλλάς Λευτέρης(Γιάννης), Μήτσιου Ελευθερία(γυναίκα Γιάννη), Καραγκούνης Κων/νος(θαμώνας καφενείου), Στασινός Γιώργος(Χριστός), Μπένιας Γιάννης(Άγιος Πέτρος), Αναγνωστόπουλος Κων/νος(Αρχάγγελος Μιχαήλ), Μπουρούσης Χρήστος(Διάβολος), Μπουλογεώργος Γιώργος(Αρχάγγελος Γαβριήλ).

Στη συνέχεια, η Σιακαβάρα Ρίτσα (απόφοιτη 6ου ΓΕΛ) με τη μελωδική της φωνή θα μας μεταφέρει σε διάφορες γωνιές  της πόλης μας. Τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού έγραψε η Μπέκα Μαρία Ραφαηλία (απόφοιτη 6ου ΓΕΛ).

Η δράση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μύθων και θρύλων, από τη συλλογή της κ. Μαρούλας Κλιάφα, «Μύθοι και Θρύλοι των Τρικάλων» που αφορούν σε συγκεκριμένα μνημεία της πόλης-ήταν αδύνατο να τα περιλάβουμε όλα, γι’ αυτό σταθήκαμε σε κάποια τα οποία αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, όπως το Φρούριο, το Κουρσούμ Τζαμί, το άγαλμα του Ασκληπιού και το Ασκληπιείο. Τη συγκεκριμένη δράση παρουσιάζουν κάνοντας παράλληλα και διαδραστικό παιχνίδι, οι μαθήτριες: Μήτσιου Ελευθερία, Κουρσόβαλη Ηλιάνα και  Χονδρού Γιώτα.

Συμμετέχει φιλικά η Μουσική Σχολή Παπαστάθη:

Φλάουτο: Αλεξανδρή Χριστίνα

Τσέλο: Μητούλα Δέσποινα

Πιάνο και επιμέλεια μουσικών κομματιών: Παπαστάθη Νατάσα

Σκηνοθετικές οδηγίες: Χήρα Αντονέλα

Τεχνική επιμέλεια: Κατσαμπέα Βίκυ, Κουρσόβαλη Ηλιάνα, Ντρούγιας Γιώργος,  Μπουλογεώργος Γιώργος.
Αφηγείται η Ευαγγελία Διαλεσιώτη.

Εμψυχώνει: Φασούλα Γιώτα(ΠΕ02).

 

Από το γραφείο Τύπου