Δήμος Τρικκαίων

Τρικαλινές μαθήτριες ενάντια στο κάπνισμα

29 Νοεμβρίου 2017
Ενεργοποιήθηκαν ξανά στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, μετέχοντας σε διαγωνισμό και ως εθελόντριες στην εκστρατεία του Δήμου Τρικκαίων

«Πρωταγωνιστές» πέρυσι, εθελοντές φέτος, στην εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στο κάπνισμα. Μαθήτριες και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, που αποτέλεσαν την αφορμή για να δράσει ο Δήμος Τρικκαίων για το κάπνισμα, μετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Κάπνισμα και Περιβάλλον». Για τον λόγο αυτόν επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, με την επίσκεψη να συμπίπτει με τις πρώτες μέρες της συγκεκριμένης εκστρατείας.
Οι μαθήτριες που επισκέφθηκαν σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 τον Δήμαρχο Τρικκαίων είχαν βάλει πριν λίγους μήνες τα θεμέλια για αυτή την κινητοποίηση: έχοντας αποσπάσει έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (ως Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων), παρέδωσαν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για το κάπνισμα στον κ. Παπαστεργίου την περασμένη σχολική χρονιά. Φέτος, κινητοποιήθηκαν και για τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο “George D. Behrakis Research Lab – Hellenic Cancer Society”, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα».
Ετσι, οι 8 μαθήτριες συνοδευόμενες από τη διευθύντρια κ. Σμιξιώτη, παρέδωσαν στον κ. Παπαστεργίου νέα επιστολή, με την οποία ζητούν εγρήγορση για τη λήψη μέτρων. Ταυτοχρόνως, έθεσαν τους εαυτούς τους στη διάθεση της ομάδας εθελοντών που πραγματοποιεί την ενημερωτική εκστρατεία στα καταστήματα.
Ο κ. Παπαστεργίου, ευχαριστώντας τις μαθήτριες, επεσήμανε, πόσο σημαντική ήταν η περυσινή τους πρωτοβουλία, που κινητοποίησε τον Δήμο και ξεκίνησε την εκστρατεία. Ενημέρωσε τις μαθήτριες για την πορεία της εκστρατείας, με τη διανομή φυλλαδίων, την επικόλληση αφίσας και τη διάχυση του μηνύματος για διακοπή καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.


Η συζήτηση περιστράφηκε συνολικότερα σε θέματα αποδοχής προτύπων μη καπνιστών για νέους και νέες, αλά και στην ενεργοποίηση δύο, προς το παρόν, Δήμων σε αυτή την εκστρατεία, των Κοζάνης και Αγίας Παρασκευής.
Επίσης, συζητήθηκε μια ακόμη εξαιρετική προσπάθεια: η διοργάνωση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το Ερευνητικό Εργαστήριο, του οποίου προΐσταται ο πνευμονολόγος κ. Παν. Μπεχράκης, μιας εκδήλωσης για όλους τους μαθητές. Η εκδήλωση θα αφορά στην ενημέρωση των μαθητών των Τρικάλων για τις συνέπειες του καπνίσματος, ως συμβολή και συμμετοχή στην εκστρατεία του Δήμου. Με τον τρόπο αυτόν, ενεργοποιούνται ακόμη περισσότερες δυνάμεις της κοινωνίας για τη διακοπή καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου.
Μάλιστα η κ. Σμιξιώτη ανέφερε ότι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε μια πρόσθετη δράση, μετείχαν σε πρόγραμμα για το κάπνισμα, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων. Πλέον, γίνονται οι ίδιοι ιμάντες μεταφοράς των απόψεων για αποτροπή καπνίσματος από τις μικρότερες ηλικίες, στους ίδιους τους μαθητές.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας (και ως συντονιστής της Ομάδας Εθελοντών) και οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας κκ. Εφη Λεβέντη και Κώστας Ψύχος.
Οι μαθήτριες ήταν οι: Μαρία Αντωνίου, Μαρία Παιδαράκη, Δήμητρα Κουρκούνη, Ειρήνη Ζαφείρη, Μαρίνα Τσιόκα, Αδελαΐδα Σούλο, Δήμητρα Στραπάτσα, Αθηνά Πλευρά.

Από το γραφείο Τύπου