Δήμος Τρικκαίων

Τρικαλινή εκστρατεία για οδήγηση χωρίς αλκοόλ

11 Οκτωβρίου 2016
Για δεύτερη χρονιά στα Τρίκαλα η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Επειδή η οδική ασφάλεια αφορά όλους μας, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται για να δώσει και φέτος το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης. Το μήνυμα της οδήγησης χωρίς αλκοόλ.

Φέτος, σε συνεργασία με την «Πράσινη Κιβωτός», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»,  την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων και με τη συμμετοχή της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας, η δράση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις

alkoolΟμάδα  εθελοντών θα βρίσκεται έξω από το νυχτερινό κέντρο που συμμετέχει στη δράση, για να ενθαρρύνει τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας». Το σύνθημα είναι «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικά μπαρ στα Τρίκαλα, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να αυξηθεί η προσπάθεια δραστικής μειώσεις των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council) τα τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών.

Κατά την περυσινή δράση, μετείχαν περίπου 250 νέοι, οι οποίοι συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης των πολιτών από τη μεριά μας. Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ.

 

Από το γραφείο Τύπου

alkool2