Δήμος Τρικκαίων

Τρικαλινό μαθητικό ρεκόρ "από καρδιάς"

18 Οκτωβρίου 2016
Το μεγαλύτερο πανελλαδικό μήνυμα με 625 τρικαλινούς μαθητές δόθηκε σήμερα για την ΚΑΡΠΑ από τα Τρίκαλα. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τη μέθοδο που σώζει ζωές και με τη χρήση απινιδωτών, διδάχθηκε στους μαθητές 6 σχολείων της πόλης των Τρικάλων, σε μια εξαίρετη πρωτοβουλία για την πρόληψη.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων  και η κ. Ελένη Πολύζου,  Ιατρός Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη μαζική και δημόσια δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης νέων ανθρώπων.
Με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους διασώστες και προσωπικό του ΕΚΑΒ, την Ελληνική Εταιρεία Προνοσοκομειακής Φροντίδας, το ΙΕΚ Βοηθών νοσηλευτών τυ Νοσοκομείου Τρικάλων και τους εθελοντές, στο κλειστό γυμναστήριο των Τρικάλων (της οδού Κατσιμήδου) έγινε πλήρης ενημέρωση και εκπαίδευση.


Οι μαθητές άκουσαν και είδαν τα όσα πρέπει να γίνονται σε περίπτωση που κάποιος χάσει τις αισθήσεις του, πώς γίνεται η ΚΑΡΠΑ, ποια η θέση των χεριών και ποιος ο ρυθμός των πιέσεων στο στήθος. Ταυτοχρόνως, είδαν και επίδειξη χρήσης απινιδωτή, πέντε εκ των οποίων υπάρχουν σε κεντρικά σημεία των Τρικάλων. Ενώ επίσης σήμερα, ο Δήμος Τρικκαίων επέκτεινε τη χρήση των beacons. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας που ήδη χρησιμοποιούνται (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) ως τουριστικοί οδηγοί στα Τρίκαλα, ωφελούν και την υγεία. Μέσω της κατάλληλης εφαρμογής που ανέπτυξε το ΤΕΙ Αθήνας στα Τρίκαλα, στο γυμναστήριο και όπου ήδη υπάρχουν απινιδωτές, θα λειτουργεί και η άμεση πληροφόρηση με οδηγίες για την ΚΑΡΠΑ. Δηλαδή, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να «διαβάσει» με το κινητό του τηλέφωνο της οδηγίες που υπάρχουν για τη χρήση απινιδωτών.
Παρών στην πρωτοβουλία ο τρικαλινός ολυμπιονίκης στην πάλη κ. Δημήτρης Αβράμης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατροφής. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Λάππας τόνισε τη σημασία αυτών των κινήσεων για την εκπαίδευση μαθητών, ως παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ η κ. Πολύζου επεσήμανε τα θετικά σημεία συνολικότερα των δράσεων για την υγεία της καρδιάς.
Μετείχαν μαθητές από τα σχολεία: 9ο Δημοτικό Τρικάλων (Ε και Στ Τάξη), 5ο Δημοτικό Τρικάλων (Στ τάξη), 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 5ο Λύκειο Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου