Δήμος Τρικκαίων

Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες - (Μέρος Ε’)

5 Ιουλίου 2019

Η διάλυση συγκέντρωσης του Ι. Μεταξά στα Τρίκαλα

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης ήταν τότε αρκετά εφευρετικός και αποτελεσματικός σκαρώνοντας τα καλύτερα και πλέον αποτελεσματικότερα τεχνάσματα. Ένα τέτοιο χρησιμοποίησε ο Χατζηγάκης στις εκλογές του 1925, όταν ήρθε στα Τρίκαλα ο Ι. Μεταξάς για να υποστηρίξει τον συνδυασμό των Ελευθεροφρόνων, του οποίου ηγείτο ο Φίλιππος Χριστοδήμος.

Η πόλη μας και η ύπαιθρος βρίσκονταν σε συναγερμό. Όλοι έσπευδαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Πανελληνίου (Ρήγα Φεραίου), από τον εξώστη του οποίου θα μιλούσε Ο αρχηγός των Ελευθεροφρόνων. Το πράγμα είχε ανησυχήσει φοβερά τον γέρο Σωτήρη, που αμέσως συνέλαβε το σχέδιο ν’ αντιδράσει.

Συνεννοήθηκε λοιπόν με καμιά τριανταριά φίλους του, στους οποίους συνέστησε να συμμετάσχουν στην υποδοχή και ομιλία του Μεταξά, πιάνοντας ορισμένες θέσεις στην συγκέντρωση. Πραγματικά οι φίλοι του σκορπίστηκαν μέσα στην μάζα του λαού και όταν Η ομιλία του Μεταξά είχε φθάσει στο ζενίθ της, άρχισαν με τις μαγκούρες τους να χτυπούν τα τσίγκινα τραπεζάκια του καφενείου Κωστίκα, που ήτανε μαζεμένα σε μια άκρη της πλατείας.

Οι κρότοι που ακούστηκαν, έμοιαζαν σαν να ’τανε πραγματικά πυροβολισμοί. Συγχρόνως από διάφορα σημεία της συγκεντρώσεως ακούστηκαν σπαραχτικές φωνές:

—  Βοήθεια, μας πυροβολούν, μάς σκοτώνουν!…

Στο άκουσμα των λέξεων αυτών προκλήθηκε μεγάλος πανικός. Όλοι το ’βαλαν στα πόδια, προσπαθώντας ν’ απομακρυνθούν από τον τόπο της συγκεντρώσεως, για να γλυτώσουν από τους υποτιθεμένους πυροβολισμούς. Σε λίγο η πλατεία είχε ερημώσει, ενώ ο Μεταξάς με τον Χριστοδήμο από τον εξώστη του «Πανελληνίου» προσπαθούσαν ν’ αντιληφθούν τί ήτανε εκείνο, που κατέληξε σε φιάσκο εις βάρος τους.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης