Δήμος Τρικκαίων

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη δωρεάν φοίτηση στη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

1 Οκτωβρίου 2021

Νέα χρονιά και νέα αρχή για τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, που δέχεται τα νέα μέλη με τις εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Δημοτική Φιλαρμονική λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Πολιτισμού της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Οι υποψήφιοι για την εκπαιδευτική περίοδο 2021 – 2022 είναι μαθητές από Ε’ Δημοτικού και άνω, όπως και ενήλικες. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η φοίτηση είναι για όλους ΔΩΡΕΑΝ. Τα μαθήματα και οι πρόβες πραγματοποιούνται βάσει όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων  και των οδηγιών  της Εθνικής  Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας  έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και  του Υπουργείου Υγείας (ατομικά μαθήματα, χρήση μάσκας, ατομικό όργανο, τακτικές απολυμάνσεις, τήρηση αποστάσεων αερισμός χώρων κ.λπ.). Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο υπάρχει η δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης.

Το κτήριο

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων στεγάζεται στο κτήριο της Δωροθέας Σχολής επί της οδού Στ. Σαράφη 42. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μας επισκεφτείτε (Τρίτη και Πέμπτη από τις 6:00 μ.μ. έως και τις 8:00 μ.μ.), να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 24310 74435 ή να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected].

Το προσωπικό

Ως εκπαιδευτικό προσωπικό ορίζονται πτυχιούχοι μουσικοί διαφόρων ειδικεύσεων και διδάσκονται τα παρακάτω:

  • Ξύλινα Πνευστά (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο)
  • Χάλκινα Πνευστά (Κόρνο σε Φα, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Ευφώνιο, Τούμπα)
  • Κρουστά (Ταμπούρο, Γκραν Κάσα, Κύμβαλα)
  • Θεωρία της Μουσικής (παιδιά και ενήλικες)

Η ιστορία

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η επίσημη ίδρυσή της έγινε το 1896 με την ονομασία «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΚΚΑΛΩΝ», αλλά η πρώτη συγκρότηση της μπάντας πραγματοποιήθηκε το 1902. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης. Το 1938 ιδρύεται η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και το 1954 θεσμοθετείται με Βασιλικό Διάταγμα. Σήμερα αποτελεί δομή του Τμήματος Πολιτισμού της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί.

Οι στόχοι

Στόχοι της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών- φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της και η συμβολή της στη λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών- εθνικών και τοπικών εορτών.

Το ρεπερτόριο

Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή το οποίο και εκτελούν σε συναυλίες, Φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε τοπικές κοινότητες, συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης, δίνουν το παρόν σε Θρησκευτικές εορτές, Εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η αρχιμουσικός κ. Μαίρη Μητσοπούλου.

Από το γραφείο Τύπου