Δήμος Τρικκαίων

Ξενώνας Αστέγων – Ξενώνας Αλληλεγγύης στα Τρίκαλα

4 Ιανουαρίου 2017
Ο παγετός αντιμετωπίζεται με «ζεστασιά» στα Τρίκαλα. Με ανθρώπινη ζεστασιά, σε περιπτώσεις έλλειψης της απαραίτητης θέρμανσης. Στον Δήμο Τρικκαίων η φροντίδα για τις ομάδες ανθρώπων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, είναι, από την πρώτη στιγμή, κυρίαρχο μέλημα. Και για τους ελάχιστους άστεγους της πόλης, ισχύει το ίδιο, στον μέγιστο βαθμό.

Ηδη ο Ξενώνας Αστέγων λειτουργεί στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου. Εκεί, όπου οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου (με τη συνεργασία της «Συνειρμός») ανακουφίζουν δεκάδες τρικαλινούς και τις οικογένειές τους.
Εκεί, τα βράδια του χειμώνα με τον παγετό και τις σχεδόν πολικές θερμοκρασίες, με ευθύνη και μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων, φιλοξενούνται άστεγοι. Είναι πολίτες που όλον τον χρόνο διαμένουν εκτός οικιών ή πολίτες, των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ύπαρξη θέρμανσης.
Αυτοί οι 9 πολίτες απολαμβάνουν τη θέρμανση, το φαγητό – πρωινό, γεύμα και δείπνο -, το μπάνιο τους, το πλυντήριο, τον χώρο ψυχαγωγίας με τηλεόραση και βιβλιοθήκη.
Οι εργαζόμενοι στις Δομές, μας εξηγούν ότι οι φιλοξενούμενοι χρησιμοποιούν τον χώρο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, έχοντας τακτοποιημένα τα προσωπικά τους είδη κι αντικείμενα. Παραμένουν, δε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον χώρο, αφού οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι απειροελάχιστες.
Μαζί με τις 220 μερίδες φαγητού που καθημερινώς μοιράζονται από το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων, μαζί με το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Ξενώνας Αστέγων προσφέρει ελπίδα και ανθρωπιά. Με την πολύ σημαντική συνεισφορά των εργαζομένων, που αναμένουν τη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών από τους αρμόδιους, έχοντας στο πλευρό τους τον Δήμο.


Σε αυτή την προσπάθεια βοηθά υπέρ το δέον η τοπική κοινωνία. Διότι οι προσφορές από ιδιώτες και επαγγελματίες, συνεχώς διευρύνονται. Είτε συμβάλλουν με διευκολύνσεις σε λειτουργικά θέματα, είτε, κυρίως, με προσφορές για τη σίτιση. Και καθημερινώς., το προσωπικό των Δομών βρίσκεται σε εγρήγορση για κάθε τι, για κάθε νέα προσφορά. Με συντονισμό από τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, δεν έχει μείνει κανείς χωρίς φαγητό. «Αφανείς δωρητές», τους χαρακτήρισε προσφάτως ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο οποίος, ερωτηθείς για τις Δομές αυτές και τις καθυστερήσεις που έχουν ανακύψει χωρίς ευθύνη του Δήμου, ήταν σαφής – και πάλι: «Θα κόψουμε από αλλού αν χρειαστεί, πάντως οι Δομές δεν θα κλείσουν, όσο οι συνθήκες στην κοινωνία είναι αυτές. Για εμάς  είναι προτεραιότητα».
Και το γενικό «σύνθημα» του Δήμου, όπως τόνισε, είναι τόσο απλό και τόσο ανθρώπινο: «Κανείς μόνος του στην κρίση». Και πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τον Ξενώνα Αστέγων:  «Κανείς μόνος του στο κρύο, είτε είναι άστεγος είτε επισφαλώς, χωρίς θέρμανση, στεγασμένος».
Αυτός είναι ο πήχυς που η τρικαλινή κοινωνία έχει ξεπεράσει, καθώς είναι μια ανοιχτή κοινωνία. Φορείς, σωματεία, επαγγελματίες, ιδιώτες, από τα κέρδη ή το υστέρημά τους, προσφέρουν. Στηρίζουν τις Δομές του Δήμου, στηρίζουν συνανθρώπους τους. Και αποδεικνύουν ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δήμος, έχουν στέρεη βάση: την ίδια την κοινωνία, τον κάθε τρικαλινό και την κάθε τρικαλινή.

Από το γραφείο Τύπου