Δήμος Τρικκαίων

Υπόμνημα Παπαστεργίου για πλημμυροπαθείς - ΕΝΦΙΑ

2 Ιανουαρίου 2017
Δύο θέματα που αφορούν τους δημότες και τον Δήμο, έθεσε προσωπικώς στην υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Κατά την έλευσή της στα Τρίκαλα, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επέδωσε υπόμνημα. Σε αυτό αναφέρονται – ζητούνται λύσεις, για δύο θέματα.

Το ένα, αφορά στους πλημμυροπαθείς των χωριών του Δήμου από το περασμένο φθινόπωρο. Σχετίζεται, δε, με αίτημα για παράταση της αναστολής στην καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της υφυπουργού.

Το δεύτερο, αφορά στον Δήμο άμεσα και στους δημότες έμμεσα, καθώς σχετίζεται με την καταβολή ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος από τους ΟΤΑ. Εάν οι Δήμοι δεν πληρώσουν τους φόρους αυτούς, θα εξοικονομηθούν χρήματα για περισσότερα έργα, άρα θα ωφεληθούν οι δημότες. Αυτό το θέμα αφορά συνολικώς στην κυβέρνηση και σε κάθε κυβέρνηση, καθώς η ΚΕΔΕ (η Ενωση των Δήμων της χώρας) το θέτει συνεχώς.

Για το θέμα των διευκολύνσεων στους τρικαλινούς, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρει:

 «Με υπουργική σας απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2016, παρατάθηκε-αναστάλθηκε μέχρι 8.3.2017 η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις της 8ης  έως 10ης  Σεπτεμβρίου 2016.

Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοσης της απόφασης, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν απώλεσαν περίπου επί ένα τρίμηνο των ευεργετημάτων του νόμου, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την ομαλή εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί λόγω των καταστροφών.

Για τον λόγο αυτόν, ζητούμε την παράταση για ένα τρίμηνο ακόμη, ήτοι μέχρι 8-6-2017 της αναστολής στην καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για του λόγους που αναφέρονται παραπάνω».

Για το θέμα των φόρων, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τα παρακάτω στην υφυπουργό:

«Η υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλει Φόρο Εισοδήματος στα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων, ΕΝΦΙΑ, καθώς και φόρο εισοδήματος επί των τόκων των καταθέσεων, αποτελούν ένα μόνιμο «αγκάθι» στη ραχοκοκαλιά των οικονομικών των ΟΤΑ. Χρόνια τώρα οι Δήμοι παλεύουν να ισοσκελίσουν τους Π/Υ τους εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ και του πλήθους των αρμοδιοτήτων που τους εκχωρήθηκαν χωρίς τους απαραίτητους πόρους.

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ένας τέτοιος φόρος στην Αυτοδιοίκηση, όταν το δημόσιο έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή του, όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και από την επιβολή των δημοτικών τελών.

Για το λόγο αυτό ζητούμε τη νομοθετική ρύθμιση, για την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με αναδρομική ισχύ για το 2016».

 

Από το γραφείο Τύπου