Δήμος Τρικκαίων

Υπουργικά εύσημα για την κοινωνική οικονομία στον Δ. Τρικκαίων

18 Μαρτίου 2017
Ως πρωτοποριακά χαρακτήρισε τα προγράμματα αξιοποίησης της κοινωφελούς εργασίας και κοινωνικής οικονομίας στον Δήμο Τρικκαίων, η αν. υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Σε επίσκεψή της το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Τρικκαίων, η υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για όσα υλοποιούνται στα Τρίκαλα:
– Με δράση της ομάδας freemobility του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων, καταγράφτηκαν τα σημεία στα οποία απαιτούνται ράμπες. Με τα χρήματα και το προσωπικό από την Κοινωφελή Εργασία ήδη κατασκευάστηκαν οι πρώτες ράμπες για ΑμεΑ, ενώ η δράση συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα.
– Η ΚΟΙΣΠΕ Τρικάλων υλοποιεί το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα του Υπουργείου Εργασίας», καθημερινά, για 1200 τρικαλινούς μαθητές
– Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κηποδημιουργίες» αποτελεί παράδειγμα συνεταιριστικής επιχείρησης που συνεργάζεται και με τον Δήμο Τρικκαίων. Η υπουργός μάλιστα συνομίλησε με τα μέλη της, που εργάζονταν στο «νησάκι» του Μύλου Ματσόπουλου. Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε πόσο σημαντική είναι η αυτενέργεια των πολιτών, που συνεργάζονται με τον Δήμο και μετέχουν ενεργά, ακόμη και στον καθορισμό των δράσεων. Και ανήγγειλε τη δημιουργία μητρώου συνεργατών για την Κοινωνική Οικονομία, καθώς και γραφείων ανά Περιφέρεια, που θα παρέχουν πληροφορίες για τα θέματα των ΚΟΙΝΣΕΠ.


Ο κ. Παπαστεργίου από την πλευρά του παρουσίασε συγκεκριμένα θέματα αρμοδιότητας της ίδιας και του υπουργείου Εργασίας γενικότερα. Το ένα άμεσο ζήτημα που αφορά στην κ. Αντωνοπούλου, είναι αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το υπόμνημα που επιδόθηκε, ο Δήμος Τρικκαίων ζητά:
1. Την επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης των ωφελουμένων, μέσω του προγράμματος
2.Την επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης των θέσεων στους ΟΤΑ που θα απασχολήσουν το προσωπικό σε δύο κύκλους, ώστε να υπάρξει επικάλυψη και να μην δημιουργηθούν κενά στη συνέχιση των δράσεων-στόχων.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε την προκήρυξη νέων προγραμμάτων απασχόλησης:
1. Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών προκήρυξης του προγράμματος για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, για 12 μήνες, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δήμους, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο.
2. Την υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με την ορθή υλοποίηση προγραμμάτων άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας μειονεκτικών ομάδων ανέργων, όπως ΑμΕΑ και ΡΟΜΑ, τα οποία θα συμβάλλουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού που οι ομάδες αυτές βιώνουν.

Σε θέματα ενδιαφέροντος του υπουργείου, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικώς στις Δομές της φτώχειας και στην ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων. Στόχος, να ενταχθούν οι υφιστάμενες Κοινωνικές Δομές ή να επεκταθούν οι υφιστάμενες, όπως με τον «Ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας».

 

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε παλιές οφειλές του πρώην ΟΕΚ προς τον Δήμο και στην ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης.

Η υπουργός τόνισε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα, είτε θα υπάρξει άμεση απάντηση (όσα είναι αρμοδιότητάς της) είτε θα μεταφερθούν στην αρμόδια υπουργό κ. Φωτίου.

Στη συνέχεια, η κ. Αντωνοπούλου έγινε η πρώτη επισκέπτρια του νέου Μουσείου των Τρικάλων: του Μύλου Ματσόπουλου, που πλέον εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην ιστορία της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Είναι ένας από τους ελάχιστους αναπαλαιωμένους και λειτουργούντες μύλους με υδροστρόβιλο στην Ευρώπη. Η κ. Αντωνοπούλου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του μύλου, στη διαδραστική λειτουργία του, στις εκθέσεις φωτογραφίας, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για ένα αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης παπαδόπουλος, Χρήστος Σιμορέλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήαμρχοι κ.κ. Εφη Λεβέντη και Κώστας Ψύχος και ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας.

 

Από το γραφείο Τύπου