Δήμος Τρικκαίων

Υπουργική επίσκεψη σε ρομποτικές καινοτομίες στα Τρίκαλα

11 Οκτωβρίου 2017
Ο υπουργός αν. Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, επίσκεψη στο Εργαστήρι Ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων – Η «έξυπνη γεωργία» προωθείται για το μέλλον της Θεσσαλίας

Το κύτταρο ρομποτικής και επιστημονικής προόδου στο 7ο Λύκειο Τρικάλων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Το Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση στα Τρίκαλα, την πόλη που προωθεί ταυτοχρόνως καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας στην καθημερινότητα.
Ο κ. Φωτάκης ξεναγήθηκε στο Εργαστήρι από τον διευθυντή του σχολείου κ. Αγαθοκλή Αζέλη, συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες που υλοποιούν προγράμματα και ενημερώθηκε για τις πρωτιές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και μεγάλες επιτυχίες σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Εξάλλου, η τριετής λειτουργία του Εργαστηρίου και η υλοποίηση 10 προγραμμάτων, αποτελεί απόδειξη της δουλειάς που γίνεται. Και όχι μόνο αυτό. Το σχολείο και οι υπεύθυνοι καθηγητές υποστηρίζουν ομάδες ρομποτικής και σε Γυμνάσιο και Δημοτικά Σχολεία των Τρικάλων, με αποτελέσματα σημαντικά σε επίπεδο εφαρμογής λύσεων ρομποτικής.

Ο κ. Φωτάκης τόνισε το πόσο εντυπωσιακό είναι το Εργαστήρι, με τις πρωτοβουλίες των διδασκόντων, που εμπνέει τους μαθητές. Επίσης, πέραν της προβολής της χώρας, προετοιμάζει αυτό που γίνεται στη χώρα και σε όλη τη Θεσσαλία: να μετατρέπεται σε περιοχή μοντέλο για «έξυπνη γεωργία», στην οποία ρομποτικά συστήματα θα στοχεύουν στη βελτίωση της αγροδιατροφής. Και τόνισε ότι παρόμοιες συζητήσεις γίνονται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΙΕΤΕΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι ένα από τα βραβεία του Εργαστηρίου και της ομάδας B.E.A.S.T. των μαθητών, αφορά ακριβώς στην «έξυπνη γεωργία», με τη βραβευθείσα ρομποτική εφαρμογή FarGRobS (Farming with Green Robotics System). Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας που μαζί με την αντιδήμαρχο παιδείας κ. Εφη Λεβέντη εκπροσώπησαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη σύνδεση των σχολικών αυτών επιτευγμάτων με τον Δήμο.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε την απόφαση του Δήμου να εφοδιάσει κάθε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με «ρομποτικό κιτ», στο πλαίσιο των εφαρμογών STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στην εκπαίδευση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής και τεχνολογίας στα Τρίκαλα (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών, free wifi, Trikalapp κ.α.) επιβεβαιώνουν τη συνεργασία του Δήμου με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει και την ίδια την ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων, ενώ ήδη την έχει βραβεύσει για την πρώτη της χρονικώς εφαρμογή, το υδρορομπότ.
Παρόντες στην επίσκεψη του κ . Φωτάκη ήταν επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας κ.  Πατρίτσια Κυπριανίδου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Νταούλας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικοί. Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Φωτάκης συνομίλησε με εκπαιδευτικούς στο γραφείο καθηγητών του σχολείου.

 

Από το γραφείο Τύπου