Δήμος Τρικκαίων

Υπουργική στήριξη στις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων

6 Ιουλίου 2018
Ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για τις τρέχουσες και παλιότερες δράσεις του Δήμου - Πρωτογενής τομέας, τουρισμός, τεχνολογία, το τρίπτυχο παρεμβάσεων

 

Η στήριξη του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης σε δράσεις του Δήμου Τρικκαίων, σηματοδότησε την επίσκεψη του κ. Αλ. Χαρίτση στα Τρίκαλα. Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουλίου 2018, ο κ. Χαρίτσης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που μέσω υπομνήματος, του τέθηκαν. Και αναφερόμενος σε αυτά, σημείωσε ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα στηριχθεί:
– για τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στον τομέα της τεχνολογίας
– για τον θεματικό τουρισμό που προωθείται μέσω του σχολικού τουρισμού στον Δήμο Τρικκαίων και του ιαματικού τουρισμού.
Επίσης, επεσήμανε ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια παραχώρησης του στρατοπέδου Πούλιου στον Δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί μουσείο των Τρικάλων.
Ο κ. Παπαστεργίου νωρίτερα είχε θέσει και ενημερώσει τον υπουργό για συγκεκριμένες δράσεις και έργα του Δήμου Τρικκαίων, που χρήζουν ενίσχυσης:

Α. ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Με στόχο την ανάδειξη – αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα:
– δημιουργείται το Ψηφιακό Ασκληπιείο,
– ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας με την ενθάρρυνση δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών στον κλάδο των φαρμακευτικών κι αρωματικών φυτών,
– προωθείται η συνεργασία με ελληνικές εταιρίες παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων
– σχεδιάστηκε το «έξυπνο αγρόκτημα» για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και εποπτείας αγροκτήματος,
– Ιδρύθηκε Θεσσαλικός Συνεργατικός Σχηματισμός Συστημάτων και Εφαρμογών Γεωργίας (Thessaly Agro -Cluster) που θα είναι το πρώτο αγροτικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε η επιτάχυνση της ενεργοποίησης της Δράσης Clusters & Meta-clusters του ΕΠΑνΕΚ, θα συμβάλλον θετικά στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Β. ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ

Αξιοποιείται ο Ιαματικός Πόρος του Ριζώματος Τρικάλων, που μέσω ΦΕΚ αναγνωρίζεται επισήμως. Η άμεση δημοσίευση της Δράσης «Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών» του ΕΠΑνΕΚ,  αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχία του σχεδίου.

Γ. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να επενδύει στον θεματικό τουρισμό. Εκτός από τον «Μύλο των Ξωτικών», το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών, προωθούνται:

  1. Η ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου των Τρικάλων
  2. Το Πάρκο Τοπικής Πανίδας & Χλωρίδας στη θέση του υπάρχοντος Ζωολογικού Κήπου, με έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής πανίδας & χλωρίδας και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του άλσους, μαζί με συνολική ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία.
  3. Το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας ως προορισμός για τους μαθητές που κατά δεκάδες χιλιάδες επισκέπτονται τα Τρίκαλα.

Δ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παρεμβάσεις και δράσεις για τον Ληθαίο και τον Αγιαμονιώτη ποταμούς, που σύντομα θα υποβληθούν ως πρόταση στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ανάδειξη παράκτιων και παρόχθιων ζωνών».

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε την έγκριση ποσού για την επανάχρηση των αποθηκών της τ. ΕΑΣΤ στον ΟΣΕ, ως χώρων πολιτισμού, μουσικής και εικαστικών. Κάτι που οδήγησε τον κ. Χαρίτση στο να αναφερθεί στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του υπουργείου από τον Δήμο Τρικκαίων.

Ο κ. Χαρίτσης είχε κι ένα καλό νέο για τον Ε65. Τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες για νότιο σκέλος του Ε65, κάτι που θα οδηγήσει και στην προώθηση διαδικασιών για την επισημοποίηση συμφωνίας για το βόρειο σκέλος.

Η συνάντηση

Η συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του αν. υπουργούν στον νομό Τρικάλων. Μετείχαν στη συνάντηση, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστο Σιμορέλης, οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης κ. Σινάνης, Μεριβάκης και Μαράβας (οι οποίοι έθεσαν θέματα για τους Δήμους), οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ. Αλεστά, Αυγέρου – Κογιάννη, Ψύχος, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Νταούλας.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ενημέρωσε τον υπουργό για το Smart Trikala στο control room της δράσης, καθώς και για το e-ΚΕΠ με το ΑΤΜ πιστοποιητικών.

 

Από το γραφείο Τύπου