Δήμος Τρικκαίων

Ζουμ στο παρελθόν: Λάζαρος Ράντοβιτς

11 Νοεμβρίου 2021

Οι φωτογραφίες είναι από το άλμπουμ «Ζουμ στο παρελθόν» που είχε δωρίσει στον τότε Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων, μια συλλογή από την πολύχρονη συλλεκτική προσπάθεια του αείμνηστου καθηγητή Βασίλη Πελίγκου, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του Δημοτικού Ιστορικού Αθλητικού Μουσείου του Δήμου, για τη διάσωση των ιστορικών τεκμηρίων του αθλητισμού της πόλης των Τρικάλων.

 

Βιογραφικό

Ο Λάζαρος Ράντοβιτς γεννήθηκε το 1937 στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική Μπούντοσνοστ όπου έκανε όνομα σημειώνοντας 29 γκολ σε 71 ματς. Οι επιδόσεις αυτές τον έφεραν στην Παρτιζάν όπου αγωνίστηκε από το 1958 έως το 1964 σε 81 ματς σημειώνοντας 15 γκολ.

Παράλληλα φόρεσε επτά φορές την φανέλα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας.

Με την συμπλήρωση του 28ου έτους της ηλικίας του που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να φύγει κάποιος παίκτης από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία για το εξωτερικό ήρθε στα Τρίκαλα την σεζόν 1964-65. Αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό της περιόδου με τους «κυανέρυθρους» σε 13 ματς και σημείωσε δύο γκολ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και έμεινε στα Τρίκαλα μόνο έξι μήνες έμαθε ελληνικά τα οποία μιλά μέχρι και σήμερα (!!!) ενώ κρατά επαφές με παλιούς συμπαίκτες και Τρικαλινούς που γνώρισε τότε εδώ.

Μετά τα Τρίκαλα βρέθηκε στην Ολλανδία. Αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην ομάδα Ξέρξης που αγωνιζόταν τότε στην μεγάλη κατηγορία και έκλεισε την καριέρα του στην Αϊντχόβεν όπου αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Η Αϊντχόβεν είχε χορηγό την εταιρεία Phillips και ο Ράντοβιτς εργάστηκε για χρόνια στην εταιρεία στην Ολλανδία αναλαμβάνοντας εν συνεχεία διευθυντικό ρόλο στα γραφεία της Phillips στο Βελιγράδι.

Σήμερα, στα 83 του χρόνια, συνταξιούχος πια, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Βελιγράδι όπου ζει μόνιμα και το παραθαλάσσιο θέρετρο της Μπούντβα.

(Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Γιώργο Παπαγεωργόπουλο για τα στοιχεία)