Δήμος Τρικκαίων

Η ρομποτική Θεσσαλία «γεννήθηκε» στα Τρίκαλα

17 Φεβρουαρίου 2019
Τεράστια συμμετοχή και μέγιστη επιτυχία για τον περιφερειακό διαγωνισμό Ρομποτικής - Πνεύμα συνεργασίας, δημιουργικότητα και έξυπνες ιδέες από τη νέα γενιά της Θεσσαλίας  

 

Μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με 400 μαθητές, 95 ομάδες και σχεδόν 1.000 θεατές φιλοξένησε ο Δήμος Τρικκαίων. Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο πραγματοποιήθηκε με μέγιστη επιτυχία ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Ρομποτικής της WRO Ηellas στα Τρίκαλα, για όλη τη Θεσσαλία.

Με εξαιρετικά αποτελέσματα, με έμπνευση, με φαντασία, με δημιουργικότητα, με συνεργατικό πνεύμα σε κλίμα άμιλλας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των θεσσαλικών σχολείων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους – μεντόρων, έδειξαν το μέλλον. Ένα μέλλον ψηφιακό, ένα μέλλον που ανήκει στη νέα γενιά, όπως φάνηκε από την αποδοχή της διοργάνωσης. Ένα μέλλον που αλλάζει καθημερινά και η νέα γενιά, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήδη είναι μέρος του.

Το τόνισε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που, ως οικοδεσπότης, ανέφερε τη σημασία των νέων δημιουργιών που αναμένονται από τα νέα παιδιά. Καλωσορίζοντας, δε, τους διαγωνιζόμενους και τους γονείς τους, επεσήμανε τη σημασία των δράσεων και σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, ο διαγωνισμός έχει ως στόχο τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics, δηλαδή Επιστήμη – Τεχνολογία -Μηχανική – Μαθηματικά) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.

Μετά, δε, και την τεράστια άνθιση που γνώρισε ο κλάδος, κατόπιν της πρωτοβουλίας του Δήμου και της e-trikala να δωρίσουν 200 κιτ ρομποτικής στα σχολεία, οι διαγωνισμοί ανεβάζουν επίπεδο τη μαθητική ρομποτική.

Αυτό το επίπεδο ήταν κοινή διαπίστωση όλων, όσοι παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο. Και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο ενθουσιασμού και σε επίπεδο συμμετοχών, φάνηκε η ουσία της νεολαίας που δρα και εργάζεται, είτε ως χόμπι  και διέξοδο, είτε στο πλαίσιο μαθημάτων. Ο δε βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος, παρομοίασε αυτήν τη διοργάνωση και τη συμμετοχή των νεολαίων, με την ανάγκη να δοθεί το μήνυμα για νέες ευκαιρίες για τη χώρα, ενώ παραλλήλως συνεχάρη τους διοργανωτές.

Από την εντυπωσιακή εκδήλωση – διαγωνισμό έλαμψε διά της απουσίας της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, παρότι είχε προσκληθεί.

Η διοργάνωση διήρκησε πέντε ώρες: από τις 10 το πρωί, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, καθώς είχε διαιρεθεί σε φάσεις (προετοιμασία, παρουσίαση, κρίση, αποτελέσματα, βραβεύσεις).

Οι κατηγορίες διαγωνιζομένων ήταν:

«Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά» για μαθητές/τριες Δημοτικού

«Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα» (βασική κατηγορία) για μαθητές/τριες Γυμνασίου

– «Πρωτέας» (παράλληλη κατηγορία για αρχάριες ομάδες) για μαθητές/τριες Γυμνασίου

«Smart Cities» για μαθητές/τριες Λυκείου

– Εποικισμός του Αρη

Ποδόσφαιρο 2Χ2

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς  WRO Hellas και STEM Robotics Academy, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά των εθελοντών και των χορηγών.

Οι μετέχοντες και οι συνοδοί της παρέμεναν στο Δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο της οδού Κατσιμήδου, με την άψογη διοργάνωση να έχει φροντίσει μέχρι και τη μεταφορά τους από το υπεραστικό ΚΤΕΛ με λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ.

Οι νικητές κάθε κατηγορίας προκρίνονται για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019 στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, στην Αθήνα.

Βραβεύσεις

Τις βραβεύσεις έκαναν οι: Βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, Αντιδήμαρχοι Ακης Αναστασίου, Σοφία Αλεστά, Κώστας Ψύχος και η τ. αντιδήμαρχος Εφη Λεβέντη. Παρέστησαν, επίσης, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Κωνσταντάκος, πολλοί ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία, συμμετέχοντες, συνοδοί, φίλοι και επαγγελματίες της τεχνολογίας.

Ειδικά βραβεία παραδόθηκαν από τον Παπαδόπουλο, εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων και της WRO Hellas, στο 7ο Λύκειο Τρικάλων (στον διευθυντή κ. Αγ. Αζέλη και τον καθηγητή κ. Σπάχο) για τη συμμετοχή και την 8η θέση που κατέλαβε η ομάδα του σχολείου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία το 2016 και την πρωτοποριακή δράση από το σχολειο και τον υπεύθυνο καθηγητή στη Ρομποτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΝΙΚΗΤΕΣ

Οργανωτική Επιτροπή

Επιστημονική Επιτροπή

Εθελοντές

Χορηγοί

Από το γραφείο Τύπου