Πληροφορίες Προσβασιμότητας

Δήμος Τρικκαίων

Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου

Προϊστάμενος/η Τμήματος: Σκρέκα Πολυτίμη Τηλέφωνο: 2431351160 Email: poly@trikalacity.gr

Προσωπικό

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Τηλ. Email
Σκρέκα Πολυτίμη Προϊστάμενος/η Τμήματος 2431351160 poly@trikalacity.gr

Διαδικασίες

Αφορά στην ανάκτηση πατρικού επωνύμου Έγγαμης που έχει παντρευτεί πριν την 18/02/1983.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Αστυνομική Ταυτότητα
  • Υποβολή από την ενδιαφερόμενη σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, η οποία είναι αμετάκλητη

Συνημμένα Έγγραφα

Κάθε βάπτιση που γίνεται στα όρια του Δήμου Τρικκαίων, πρέπει να δηλώνεται στο Ληξιαρχείο του Δήμου.
Η δήλωση γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου Γέννησης ή στον τόπο βάπτισης όπου συντάσσεται έκθεση βάπτισης από τον εκεί Ληξίαρχο, ο οποίος στέλνει τη Βάπτιση στον τόπο γέννησης.

Η βάπτιση δηλώνεται και από τους δύο γονείς ώστε να έχει θέση ονοματοδοσίας, με τη βεβαίωση του ιερέα για την τέλεση του μυστηρίου και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας των δηλούντων γονέων.

Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο στη δήλωση βάπτισης η οποία γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Η δήλωση τέλεσης βάφτισης

Η Δήλωση γίνεται στον τόπο που έγινε ο γάμος.

Κάθε γάμος που λαμβάνει χώρα ως γεγονός στα όρια του Δήμου Τρικκαίων, είτε είναι θρησκευτικός, είτε πολιτικός πρέπει να δηλώνεται στο Ληξιαρχείο Τρικάλων. Υπόχρεοι για τη δήλωση είναι οι σύζυγοι ή ο ένας από αυτούς. Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δηλωθεί ο γάμος από άλλο πρόσωπο μόνο με ειδικό Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Αν προηγήθηκε πολιτικός γάμος, ο θρησκευτικός (ιερολόγησή του) καταχωρείται στο περιθώριο της Ληξιαρχικής Πράξης πολιτικού γάμου (στο ίδιο Ληξιαρχείο).

Σημειώσεις

Η δήλωση πρέπει να γίνει σε διάστημα 40 ημερών από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου. Μετά το διάστημα των 40 ημερών και μέχρι 130 ημέρες από το γάμο, καταβάλλεται πρόστιμο 100,00 ευρώ με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μετά την παρέλευση των 130 ημερών επιβάλλεται πρόστιμο 300,00 ευρώ.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Αστυνομικές ταυτότητες
  • Δήλωση του Ιερέα αν πρόκειται για θρησκευτικό ή του Δημάρχου αν πρόκειται για πολιτικό γάμο
  • Άδεια παραμονής (για τους αλλοδαπούς)
  • Δήλωση προσδιορισμού επωνύμου τέκνων
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δημοτολόγιο που είναι ο καθένας εγγεγραμμένος

Η Δήλωση γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης εντός 10 ημερών από τη γέννηση όπως προβλέπεται από το νόμο.

Μετά το διάστημα των 10 ημερών και μέχρι 100 ημέρες καταβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Μετά την παρέλευση των 100 ημερών επιβάλλεται πρόστιμο 300,00 ευρώ , με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σημειώσεις

Υπόχρεοι για τη δήλωση γέννησης είναι οι γονείς, ο γιατρός, και οποιοσδήποτε άλλος που παρευρέθηκε στον τοκετό. Αν δεν γίνει δήλωση δημοτικότητας από τους δύο γονείς, το παιδί ακολουθεί την δημοτικότητα του πατέρα.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Δήλωση Γέννησης Μαιευτηρίου
  • Ταυτότητες ή Διαβατήρια Γονέων
  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο Δηλούντος
  • Αν πρόκειται για αλλοδαπούς: επίσημη μετάφραση στα Ελληνικά του Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης των γονέων.
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης των γονέων από το Δημοτολόγιο όπου είναι εγγεγραμμένοι (για Έλληνες)

Δικαίωμα δήλωσης του διαζυγίου έχουν ο καθένας από τους συζύγους ή τρίτο πρόσωπο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Σημειώσεις

Η προθεσμία δήλωσης είναι 30 ημέρες από την ημερομηνία που έγινε αμετάκλητη η δικαστική απόφαση. Μετά την παρέλευση του ενός μήνα, επιβάλλεται πρόστιμο 100,00 ευρώ με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Θεωρημένο αντίγραφο δικαστικής απόφασης, που έχει γίνει αμετάκλητη (με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το αμετάκλητο) για πολιτικό γάμο ενώ, για θρησκευτικό γάμο το Διαζευκτήριο της αρμόδιας Μητρόπολης και αντίγραφο της δικαστικής απόφασης.
  • Έκθεση αποδοχής και παραίτησης από τα ένδικα μέσα ή έκθεση επίδοσης προς τον εναγόμενο.
  • Πιστοποιητικό του Πρωτοδικείου περί μη άσκησης ένδικων μέσων.

Συνημμένα Έγγραφα

Ο Θάνατος δηλώνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου θανάτου ή ενταφιασμού, μέσα σε 24 ώρες από το γεγονός.

Υπόχρεοι για τη δήλωση του θανάτου είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς, καθένας που παρευρισκόταν στο θάνατο ή το γραφείο κηδειών, αφού προσκομίσουν την έγγραφη πιστοποίηση θανάτου του ιατρού που πιστοποιεί τον θάνατο και την ταυτότητα του θανόντος (η οποία παραδίδεται στο Ληξιαρχείο) ή υπεύθυνη δήλωση απώλεια της.

Ο θάνατος πρέπει να δηλωθεί πριν γίνει η ταφή. Η δήλωση πρέπει να γίνεται σε διάστημα 24 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Αν η δήλωση γίνει μετά την 30 ημέρα, χρειάζεται δικαστική απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου. Αν ο θάνατος συμβεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο, ή αεροσκάφος, η δήλωση γίνεται στο Ληξίαρχο του τόπου αποβίβασης.

Αν ο θάνατος συμβεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο, η δήλωση γίνεται στον πλοίαρχο, ο οποίος χορηγεί πιστοποιητικό για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται από τον Λιμενάρχη της πρώτης προσέγγισης του πλοίου, στον Ληξίαρχο της έδρας του Λιμεναρχείου.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου, νόμιμα θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής του Ιατρού που βεβαιώνει το θάνατο. Στο πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρονται και όλα τα στοιχεία της αστικής κατάστασης του Θανόντος.
  • Αστυνομική ταυτότητα του δηλούντος
  • Αστυνομική ταυτότητα του θανόντος ή δήλωση απώλειας υπογραμμένη από τον δηλούντα.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντα
  • Έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ

Διορθώσεις σε Ληξιαρχικές Πράξεις γίνονται, μόνον με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Σημειώσεις

Με την έγκριση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν πρόκειται για σφάλματα που έγιναν στη Ληξιαρχική Πράξη από παραδρομή και δεν αφορούν στον τόπο στο χρόνο, στην ημερομηνία και στην ώρα τέλεσης του Ληξιαρχικού Γεγονότος. Σφάλματα που αναφέρονται σε γραμματικούς κανόνες διορθώνονται με έγκριση του Ληξιάρχου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και με την προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών. Τη διόρθωση ζητά ο αναφερόμενος στη Ληξιαρχική πράξη ή όποιος έχει αποδεδειγμένα έννομο συμφέρον και ο οποίος υπογράφει τη διορθωτική πράξη.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του δικαστηρίου
  • Έκθεση επίδοσης της απόφασης στον εισαγγελέα
  • Πιστοποιητικό τελεσιδικίας
  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του αιτούντος

Συνημμένα Έγγραφα

Η αναγνώριση γίνεται με δήλωση σε Συμβολαιογράφο.

Υπόχρεοι για τη δήλωση είναι οι γονείς.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Συμβολαιογραφική Πράξη
  • Ταυτότητες ή διαβατήρια (αν πρόκειται για αλλοδαπούς)

Συνημμένα Έγγραφα

Η δήλωση ονοματοδοσίας τέκνου είναι προαιρετική, αλλά αμετάκλητη από τη στιγμή που θα γίνει και δηλώνεται πριν τη βάπτιση του παιδιού.

Η ονοματοδοσία γίνεται με τη δήλωση και των δύο γονέων ή μόνο του ενός, ο οποίος όμως απαραίτητα πρέπει να φέρει μαζί του έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής. Στην έγγραφη εξουσιοδότηση θα πρέπει να αναφέρεται το κύριο όνομα που επιθυμούν να δώσουν οι γονείς στο παιδί τους (για τους αλλοδαπούς με ελληνικούς χαρακτήρες) και η ημερομηνία γέννησης του.

Οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Συνημμένα Έγγραφα

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Τελεσίδικη Δικαστική απόφαση
  • Έκθεση αποδοχής και παραίτησης όλων των ενδιαφερομένων από τα ένδικα μέσα ή Έκθεση επίδοσης προς τον εναγόμενο
  • Πιστοποιητικό τελεσιδικίας
  • Ταυτότητα του δηλούντος

Συνημμένα Έγγραφα

Η δήλωση υιοθεσίας ανηλίκου γίνεται στον τόπο κατοικίας των θετών γονέων.

Υπόχρεος για τη δήλωση είναι ένας από τους δυο γονείς.

Για υιοθεσία ενηλίκου υπόχρεοι είναι ο θετός γονέας ή ο ίδιος ο ενήλικας και γίνεται στον τόπο γέννησης του υιοθετημένου ενήλικα.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Τελεσίδικη Δικαστική απόφαση
  • Ταυτότητα Δηλούντος
  • Έκθεση Επίδοσης απόφασης στον εισαγγελέα
  • Πιστοποιητικό τελεσιδικίας

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης, αλλά η Ελλάδα έχει εγείρει αντιρρήσεις για την προσχώρησή τους (π.χ. Αλβανία, Γεωργία), θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Σημειώσεις

1) Δεν απαιτείται επικύρωση για τα Προξενεία Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Εσθονίας, Ηνωμ. Βασιλείου, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λιχτεστάιν, Λουξεμβούργου, Μολδαβίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Τουρκίας και Τσεχίας.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου μεταφρασμένη στα Ελληνικά και επικυρωμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
  • Πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Δημοσίευση της αγγελίας του γάμου για μία μέρα σε μία ημερήσια τοπική εφημερίδα. Τα ονόματα στην εφημερίδα θα πρέπει να είναι με ελληνικά γράμματα, σύμφωνα με την επίσημη μετάφρασή τους. Στη δημοσίευση δεν αναγράφεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου, μόνο η πρόθεση τέλεσης αυτού.
  • Άδεια παραμονής ή VISA της οποίας ο χρόνος ισχύος δεν έχει λήξει (δεν απαιτείται για πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.).
  • Παράβολα Χαρτοσήμου (πράσινου χρώματος) αξίας 15,00 (από Δ.Ο.Υ. ή Κ.Ε.Π. - κοστίζουν 18,00)
  • Σε περίπτωση που ο μελλόνυμφος είναι ανήλικος, απαιτείται δικαστική απόφαση (Α.Κ. άρθρο 1350).
  • Για τους διαζευγμένους ληξιαρχική πράξη γάμου με τη λύση αυτού ή ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση χηρείας.
  • Διαβατήριο σε ισχύ ή ταυτότητα για τους πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.
  • Αποδεικτικό κατοικίας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας ή πρόσφατος λογαριασμός ρεύματος ή νερού)

Συνημμένα Έγγραφα

Η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδίδεται από τον Δήμο της τελευταίας κατοικίας του.

Σημειώσεις

Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά την παρέλευση μίας εβδομάδας από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 (χορηγείται από την Υπηρεσία μας) όπου δηλώνεται ότι οι μελλόνυμφοι δεν έχουν κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357 , 1360 του Α.Κ.
  • Δημοσίευση της αγγελίας του γάμου για μία μέρα σε μία ημερήσια τοπική εφημερίδα. (Σημ.: Στη δημοσίευση στην εφημερίδα δεν αναγράφεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου, μόνο η πρόθεση τέλεσης αυτού).
  • Παράβολα Χαρτοσήμου (πράσινου χρώματος) αξίας 15,00€ (από Δ.Ο.Υ. ή Κ.Ε.Π. - κοστίζουν 18,00€)
  • Δελτίο ταυτότητας
  • Σε περίπτωση που ο μελλόνυμφος είναι ανήλικος, απαιτείται δικαστική απόφαση (Α.Κ. άρθρο 1350)
  • Για τους διαζευγμένους ληξιαρχική πράξη γάμου με τη λύση αυτού ή ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση χηρείας.
  • Αποδεικτικό κατοικίας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας ή πρόσφατος λογαριασμός ρεύματος ή νερού)

Συνημμένα Έγγραφα

Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας τέλεσης του πολιτικού γάμου, γίνεται από κοινού αίτηση και υπογράφεται και από τους δύο μελλονύμφους ενώπιον της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το Νόμο περί ισότητας των δύο φύλων, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν το γάμο το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δηλώσουν πάνω από δύο επώνυμα.

Σημειώσεις

Κατά την τέλεση του γάμου, κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα ο οποίος πρέπει να είναι ενήλικο άτομο. Ο μάρτυρας μπορεί να είναι και συγγενής, ακόμα και πρώτου βαθμού. Οι μάρτυρες πρέπει απαραίτητα να κρατούν την ταυτότητα τους ή το διαβατήριο τους αν δεν είναι Έλληνες.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Για κάθε γάμο που τελείται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καταβάλλεται τέλος ύψους 60€
  • Για κάθε γάμο που τελείται κατά τις απογευματινές ώρες εργάσιμων ημερών, σε ημέρες αργιών και Σαββατοκύριακο καταβάλλεται τέλος ύψους 100€

Για υπηκόους Ουγγαρίας, Εσθονίας,, Η.Π.Α., Ρωσίας και Βουλγαρίας απαιτείται Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου, μεταφρασμένη στα Ελληνικά και επικυρωμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (δεν απαιτείται επικύρωση για το Προξενείο Εσθονίας).

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης, αλλά η Ελλάδα έχει εγείρει αντιρρήσεις για την προσχώρησή τους (π.χ. Αλβανία, Γεωργία), θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Σημειώσεις

Επίσημη μετάφραση θεωρείται:
  1. Από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
  2. Από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού.
  3. Από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από την οποία μετέφρασε.
  4. Από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  • Άδεια γάμου από την αντίστοιχη χώρα, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κώλυμα να συνάψει γάμο και στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά και τα στοιχεία του άλλου μελλονύμφου
  • Πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Άδεια παραμονής ή VISA της οποίας ο χρόνος ισχύος δεν έχει λήξει (δεν απαιτείται για πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.)
  • Διαβατήριο σε ισχύ ή ταυτότητα για τους πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σχετικά έγγραφα