logo
basicImg

Αγαστή συνεργασία Δήμου Τρικκαίων – ΟΔΥΘ για το νερό

Σημαντικά συμπεράσματα και η κοινή διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της διαχείρισης του νερού, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης εργασίας Δήμου Τρικκαίων –  Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).
Το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαΐου 2025 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων, τον πρόεδρο του ΔΣ, καθηγητή δρ. Νικόλαο Δέρκα και τα μέλη του ΔΣ, κ.κ. Θανάση Μαρκινό (διευθύνοντα σύμβουλο), Ρένα Καραλαριώτου (αντιπρόεδρο του ΔΣ) και Θανάση Κορκόβελο  (αν. διευθύνοντα σύμβουλο). Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ντιντής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Τεχνικών και Ανταποδοτικών Υπηρεσιών κ.κ. Θεοδώρα Σαργιώτη και Σωτήρης Χελιδώνης αντιστοίχως και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας.

Σακκάς: Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλευρό του ΟΔΥΘ

Ως μέλος του ΔΣ του ΟΔΥΘ, με την ιδιότητά του, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε στη δυσκολία του έργου που ανέλαβε και καλείται να φέρει σε πέρας ο Οργανισμός. Προέβλεψε πως θα δεχθεί πόλεμο», αλλά αμέσως έδωσε την απάντηση: τα μέλη του ΔΣ «έχουν επιχειρήματα και εμπεριστατωμένη άποψη, εργαζόμενοι στο πεδίο και όχι στο γραφείο». Εστίασε, δε, στη σύμπλευση του Δήμου Τρικκαίων με την προσπάθεια του ΟΔΥΘ.

Δέρκας: Συνεργασία όλων

Ο καθηγητής κ. Δέρκας έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:
– στα έργα και μελέτες που θα μπορεί να εκπονεί ο ΟΔΥΘ
– στη σημαντικότητα του Οργανισμού για τη διαχείριση των υδάτων
– στη σημασία του Οργανισμού συνολικά για τη χώρα, καθώς είναι ο πρώτος με αυτό το αντικείμενο φορέας

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συντονισμού, αλλά και στο ουσιαστικό έργο του Οργανισμού, όπως, για παράδειγμα, με το νέο ΣΔΛΑΠ (Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής) Θεσσαλίας και το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Εστίασε, επίσης, στον συντονισμό των υπηρεσιών, συζητώντας ευμενώς πρόταση της κ. Σαργιώτη για ύπαρξη ενιαίας πλατφόρμας, στην οποία θα υφίσταται πληροφοριακό υλικό για τους πολίτες. Τόνισε, δε, ο κ. Δέρκας, τη σημασία της συνεργασίας όλων για τη συγκέντρωση στοιχείων με ανοικτά δεδομένα, προκειμένου οι πολίτες να βλέπουν τα αποτελέσματα των συνεργασιών, καθώς «όλοι εργαζόμαστε για το μέλλον της Θεσσαλίας».

Παρεμβάσεις ΟΔΥΘ

Ο δ/νων σύμβουλος του ΟΔΥΘ κ. Θανάσης Μαρκινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από καινοτόμες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης, σημείωσε ότι το νερό αποτελεί κεντρικό ζήτημα σε όλη την ΕΕ και επεσήμανε την ευελιξία του Οργανισμού, δηλώνοντας πως αποτελεί ευκαιρία για τη Θεσσαλία

Η αντιπρόεδρος κ. Ρένα Καραλαριώτου αναφέρθηκε στο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του ΟΔΥΘ εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τους φορείς και την κοινωνία. Και έδωσε έμφαση στα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο αν. διευθύνων σύμβουλος κ. Κορκόβελος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των έργων για τη Θεσσαλία, καθώς αφορούν το μέλλον της περιοχής. Αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν κίνδυνοι λειψυδρίας, αλλά και σε θέματα ποιότητας υδάτων.

Παρεμβάσεις από τον Δήμο Τρικκαίων

Ο αντιδήμαρχος Παν. Ντιντής αναφέρθηκε στο εύρος των δράσεων του ΟΔΥΘ, αναφερόμενος σε ειδικά θέματα, όπως στα συστήματα άρδευσης, στις πομώνες, στη διαχείριση των υδάτων, στην παλαιότητα του δικτύου, στις λιμνοδεξαμενές κ.α.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας έδωσε έμφαση στο έργο της ΔΕΥΑΤ συνολικά για το νερό στην όλη και τα χωριά, με έμφαση στην αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης και στο πλήθος των έργων που ήδη υλοποιούνται. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σαργιώτη υπενθύμισε δυσκολίες συντονισμού και έλλειψη στοιχείων την περίοδο του Daniel, προτείνοντας την ύπαρξη κοινής πλατφόρμας με εμφανή τα στοιχεία του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, βάσει όσων κάθε χωριστός φορέας διαθέτει.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σωτ. Χελιδώνης έδωσε τη διάσταση των παρεμβάσεων που έχει ήδη κάνει η υπηρεσία για μείωση του κόστους ποτίσματος, για αλλαγή του τρόπου ποτίσματος αστικού πρασίνου και για πρόσθετα συστήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας αναφέρθηκε στο έργο Sponge works που υλοποιείται στα Τρίκαλα, στα έργα της ΔΕΥΑΤ, στην επικαιροποίηση του ΣΔΛΑΠ και σε προτάσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από το γραφείο Τύπου

«Πράσινη» ημέρα στον Δήμο Τρικκαίων – Πρώτη υπογραφή για το «Πράσινο Σημείο»

 

Σημαντική για το περιβάλλον στον Δήμο Τρικκαίων η 21η Μαΐου 2025. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υπέγραψε τη σύμβαση για να κατασκευαστεί το πρώτο από τα επτά υποέργα του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου «Πράσινο σημείο».
Πρόκειται για το υποέργο «Κατασκευή πράσινου Σημείου Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 655.000 €. Η σύμβαση υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Γκέκα Τεχνική ΟΕ, παρούσης και της προϊσταμένης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδώρας Σαργιώτη.

Τι είναι

Πρόκειται για την κατασκευή του χώρου, στον οποίο θα καταλήγει σειρά υλικών, μετά από χωριστή συλλογή τους. Τα υλικά αυτά μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι κλαδέματα, ογκώδη αντικείμενα, συγκεκριμένα είδη οικιακών αποβλήτων μετά τη διαλογή τους στην πηγή κ.α.

Στόχος είναι, να αναπτυχθεί πρόγραμμα οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά, με εφαρμογή δύο παράλληλων δικτύων διαλογής των βιοαποβλήτων στην πηγή, με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με τον τρόπο αυτόν,  η διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Τρικκαίων συνολικοποιείται, αφού ήδη υπάρχει ο ΧΥΤΑ, η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) που κατασκευάζεται για τον αντικαταστήσει, οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων),  η ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός), το εργοστάσιο ανακύκλωσης της τέως ΠΑΔΥΘ.

Τι θα κατασκευαστεί

Με το συγκεκριμένο υποέργο κατασκευάζεται στο Ριζαριό (στη θέση «νησί», κοντά στον βιλογικό καθαρισμό) ο χώρος και οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν όλες αυτές τις υποδομές. Πρόκειται, δηλαδή, για κατασκευή κτηρίων, για χώρο στάθμευσης, για κτήρια διοίκησης, για συγκεκριμένα σημεία απόρριψης αποβλήτων, με όλες τις σχετικές εργασίες (χωματουργικά, ηλεκτρομηχανολογικά, δίκτυα, οικοδομικά, ασφαλτικά, πινακίδες, πράσινο κ.λπ.)

Το «Πράσινο Σημείο», σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, θα εξυπηρετεί κύρια μία περιοχή εντός ακτίνας 5 χλμ. Σε αυτή την ακτίνα βρίσκεται η πόλη των Τρικάλων και κάποιες Τοπικές Κοινότητες, που συνιστούν και τη βασική περιοχή εξυπηρέτησης- εμβέλειας του έργου.

Το μεγάλο έργο

Ολο το έργο για το «Πράσινο Σημείο» ονομάζεται «Παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων α’ προτεραιότητας του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας στον Δ. Τρικκαίων (πράσινο σημείο)». Εχει προϋπολογισμό 3.076.764,64 €. Εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 για τον Δήμο Τρικκαίων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» (Προτεραιότητα «Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα»), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο έχει τριπλό στόχο:

Α) ίδρυση και λειτουργία Πράσινου Σημείου
Β) ανάπτυξη προγράμματος οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά.
Γ) ανάπτυξη και εφαρμογή δύο παράλληλων υποσυστημάτων (δικτύων) διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πράσινων αποβλήτων), με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αποτελείται από 7 υποέργα:

1ο υποέργο: εκτέλεση όλων των απαιτούμενων χωματουργικών, οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών τεχνικών εργασιών για την κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου του Πράσινου Σημείου (κτήρια, χώροι αποθήκευσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση, στέγαστρο)
2ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (μεταλλικοί κάδοι, απορριμματοκιβώτια (containers) διαφόρων διαστάσεων, παλετοδεξαμενές, πρέσα δεματοποίησης, μηχανήματα (φορτωτή, πλύσης, ζυγιστικό), εξοπλισμό κτηρίου.
3ο υποέργο: προμήθεια 1.400 κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 λίτρων (±10%), κατάλληλων για την απρόσκοπτη λιπασμοτοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και αποβλήτων κήπου από μεμονωμένα νοικοκυριά.
4ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης,
5ο υποέργο: προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών και οχήματος για τη μεταφορά του.
6ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής των δύο υποσυστημάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πρασίνων), με τη συλλογή, διαχείριση και μεταφοράς τους στην Μ.Ε.Α. Δυτικής Θεσσαλίας (οχήματα, κάδοι).
7ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της χωριστής διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων .

Το συγκεκριμένο μεγάλο έργο, αποτελεί σημαντικότατη δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τι 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, όπου συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου

Τρίκαλα: Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανοιχτή Ενεργειακή Κοινότητα

Με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων τρικαλινών φορέων, ανθρώπων της αγοράς και επιστημόνων, διεξήχθη η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την ίδρυση Ανοιχτής ενεργειακής Κοινότητας στα Τρίκαλα.

Το απόγευμα της τρίτης 20 Μαΐου 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η e-trikala ΑΕ ως φορέας του έργου και ο Δήμος Τρικκαίων, με την υποστήριξη της Electra Energy, οργάνωσαν την πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERGY4ALL.

Όπως, επίσης, επεσήμανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του, «η πρωτοβουλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030”».

Και σημείωσε ότι η δράση «ξεπερνά την τεχνική ή ενεργειακή της διάσταση, αποτελώντας πρόσκληση για συλλογική δράση, ώστε να βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των Τρικάλων στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης». Η δε ενεργειακή κοινότητα «είναι ανοιχτή στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στους φορείς της πόλης. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και η δικαιότερη κατανομή της και η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος, έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να ενημερωθούν οι πολίτες σε σχέση με ενεργειακά θέματα, ώστε «να υποδεχθούμε την επόμενη ημέρα στην ενέργεια, όχι με βαρύγδουπες αλλαγές, αλλά ως φυσική συνέχεια όσων αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης». Τόνισε την ύπαρξη ικανού στελεχιακού δυναμικού και εξασφαλισμένου τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, καθώς στόχος του ΔΣ της e-trikala ΑΕ είναι να υπάρξει συνδρομή στους πολίτες για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ενέργειας.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, ειδ. συνεργάτιδα του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, παρουσίασε τις δύο βασικές ομιλήτριες από την Electra Energy, τις κ. Ιωάννα Αγγελάκη και Ιωάννα-Μυρτώ Χατζηγεωργίου. Αμφότερες παρουσίασαν τα σκέλη ενδιαφέροντος, επιμερίζοντας την ουσία της συζήτησης: οικονομικά – διοικητικά και τεχνικά

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
– τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας της Κοινότητας
– οικονομικά ζητήματα
– εμπειρία από άλλες, λειτουργούσες Κοινότητες, ομοιότητες και διαφορές
– τρόπος εγκατάστασης
– τεχνικά ζητήματα για την απόδοση του έργου
– πρωτότυπες δράσεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια από πολλούς/ες συμμετέχοντες/ουσες, που με τις ερωτήσεις τους, ζωντάνεψαν τον διάλογο, με αποτέλεσμα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για πλευρές του εγχειρήματος.

Ενδιαφέρον υπήρξε για τα θέματα της απόδοσης, των συνεργειών, του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, της συμμετοχής, των εξασφαλίσεων, των δεδομένων κ.α.

Ενδεικτική για τη σημασία του εγχειρήματος που προωθούν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, ήταν οι παρουσίες του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστου Μπλουγούρα (και ως προέδρου της ΔΕΥΑΤ), του προέδρου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βαγγ. Αγγελάκη, του προέδρου της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Απ. Μπαταβάνη, πολλών μελών της διοίκησης του Επιμελητηρίου, του τ. προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Β. Γιαγιάκου, μηχανικών, στελεχών της e-trikala, πολιτών.

Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Λόρεν Κασσοπούλου.

Από το γραφείο Τύπου

e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρείχαν δυνητικά νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιούταν με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος ήταν να ενεργοποιούνταν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες θα επέτρεπαν στους πολίτες, και τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειαζόταν να γνωστοποιούνται στον Δήμο. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κοινοποιούνταν απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στην κατάλληλη Διεύθυνση του Δήμου. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να εκτυπώνει μέσω του e-ΚΕΠ την απάντηση της αντίστοιχης Υπηρεσίας στο αίτημά του.

Συνεργάτες: UNIXFOR S.A., ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.

Mobile Check App

Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει η ιστοσελίδα του Δήμου. Λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Συνεργάτες: ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΡΕ Η Α΄ ΦΑΣΗ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ “20000” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ NOVOVILLE

Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο

Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής της νέας λαϊκής αγοράς και σε τμήματα του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών, και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.

Συνεργάτες : Cisco και Space Hellas

Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας, από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, σε αντιπροσωπευτικό δρόμο του ενδοαστικού οδικού δικτύου (οδός Οθωνος). Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.

Συνεργάτες : ΚΑΥΚΑΣ, Cisco και Space Hellas

Αγαστή συνεργασία Δήμου Τρικκαίων – ΟΔΥΘ για το νερό

Σημαντικά συμπεράσματα και η κοινή διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της διαχείρισης του νερού, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης εργασίας Δήμου Τρικκαίων –  Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).
Το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαΐου 2025 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων, τον πρόεδρο του ΔΣ, καθηγητή δρ. Νικόλαο Δέρκα και τα μέλη του ΔΣ, κ.κ. Θανάση Μαρκινό (διευθύνοντα σύμβουλο), Ρένα Καραλαριώτου (αντιπρόεδρο του ΔΣ) και Θανάση Κορκόβελο  (αν. διευθύνοντα σύμβουλο). Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ντιντής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Τεχνικών και Ανταποδοτικών Υπηρεσιών κ.κ. Θεοδώρα Σαργιώτη και Σωτήρης Χελιδώνης αντιστοίχως και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας.

Σακκάς: Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλευρό του ΟΔΥΘ

Ως μέλος του ΔΣ του ΟΔΥΘ, με την ιδιότητά του, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε στη δυσκολία του έργου που ανέλαβε και καλείται να φέρει σε πέρας ο Οργανισμός. Προέβλεψε πως θα δεχθεί πόλεμο», αλλά αμέσως έδωσε την απάντηση: τα μέλη του ΔΣ «έχουν επιχειρήματα και εμπεριστατωμένη άποψη, εργαζόμενοι στο πεδίο και όχι στο γραφείο». Εστίασε, δε, στη σύμπλευση του Δήμου Τρικκαίων με την προσπάθεια του ΟΔΥΘ.

Δέρκας: Συνεργασία όλων

Ο καθηγητής κ. Δέρκας έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:
– στα έργα και μελέτες που θα μπορεί να εκπονεί ο ΟΔΥΘ
– στη σημαντικότητα του Οργανισμού για τη διαχείριση των υδάτων
– στη σημασία του Οργανισμού συνολικά για τη χώρα, καθώς είναι ο πρώτος με αυτό το αντικείμενο φορέας

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συντονισμού, αλλά και στο ουσιαστικό έργο του Οργανισμού, όπως, για παράδειγμα, με το νέο ΣΔΛΑΠ (Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής) Θεσσαλίας και το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Εστίασε, επίσης, στον συντονισμό των υπηρεσιών, συζητώντας ευμενώς πρόταση της κ. Σαργιώτη για ύπαρξη ενιαίας πλατφόρμας, στην οποία θα υφίσταται πληροφοριακό υλικό για τους πολίτες. Τόνισε, δε, ο κ. Δέρκας, τη σημασία της συνεργασίας όλων για τη συγκέντρωση στοιχείων με ανοικτά δεδομένα, προκειμένου οι πολίτες να βλέπουν τα αποτελέσματα των συνεργασιών, καθώς «όλοι εργαζόμαστε για το μέλλον της Θεσσαλίας».

Παρεμβάσεις ΟΔΥΘ

Ο δ/νων σύμβουλος του ΟΔΥΘ κ. Θανάσης Μαρκινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από καινοτόμες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης, σημείωσε ότι το νερό αποτελεί κεντρικό ζήτημα σε όλη την ΕΕ και επεσήμανε την ευελιξία του Οργανισμού, δηλώνοντας πως αποτελεί ευκαιρία για τη Θεσσαλία

Η αντιπρόεδρος κ. Ρένα Καραλαριώτου αναφέρθηκε στο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του ΟΔΥΘ εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τους φορείς και την κοινωνία. Και έδωσε έμφαση στα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο αν. διευθύνων σύμβουλος κ. Κορκόβελος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των έργων για τη Θεσσαλία, καθώς αφορούν το μέλλον της περιοχής. Αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν κίνδυνοι λειψυδρίας, αλλά και σε θέματα ποιότητας υδάτων.

Παρεμβάσεις από τον Δήμο Τρικκαίων

Ο αντιδήμαρχος Παν. Ντιντής αναφέρθηκε στο εύρος των δράσεων του ΟΔΥΘ, αναφερόμενος σε ειδικά θέματα, όπως στα συστήματα άρδευσης, στις πομώνες, στη διαχείριση των υδάτων, στην παλαιότητα του δικτύου, στις λιμνοδεξαμενές κ.α.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας έδωσε έμφαση στο έργο της ΔΕΥΑΤ συνολικά για το νερό στην όλη και τα χωριά, με έμφαση στην αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης και στο πλήθος των έργων που ήδη υλοποιούνται. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σαργιώτη υπενθύμισε δυσκολίες συντονισμού και έλλειψη στοιχείων την περίοδο του Daniel, προτείνοντας την ύπαρξη κοινής πλατφόρμας με εμφανή τα στοιχεία του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, βάσει όσων κάθε χωριστός φορέας διαθέτει.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σωτ. Χελιδώνης έδωσε τη διάσταση των παρεμβάσεων που έχει ήδη κάνει η υπηρεσία για μείωση του κόστους ποτίσματος, για αλλαγή του τρόπου ποτίσματος αστικού πρασίνου και για πρόσθετα συστήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας αναφέρθηκε στο έργο Sponge works που υλοποιείται στα Τρίκαλα, στα έργα της ΔΕΥΑΤ, στην επικαιροποίηση του ΣΔΛΑΠ και σε προτάσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από το γραφείο Τύπου

«Πράσινη» ημέρα στον Δήμο Τρικκαίων – Πρώτη υπογραφή για το «Πράσινο Σημείο»

 

Σημαντική για το περιβάλλον στον Δήμο Τρικκαίων η 21η Μαΐου 2025. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υπέγραψε τη σύμβαση για να κατασκευαστεί το πρώτο από τα επτά υποέργα του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου «Πράσινο σημείο».
Πρόκειται για το υποέργο «Κατασκευή πράσινου Σημείου Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 655.000 €. Η σύμβαση υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Γκέκα Τεχνική ΟΕ, παρούσης και της προϊσταμένης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδώρας Σαργιώτη.

Τι είναι

Πρόκειται για την κατασκευή του χώρου, στον οποίο θα καταλήγει σειρά υλικών, μετά από χωριστή συλλογή τους. Τα υλικά αυτά μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι κλαδέματα, ογκώδη αντικείμενα, συγκεκριμένα είδη οικιακών αποβλήτων μετά τη διαλογή τους στην πηγή κ.α.

Στόχος είναι, να αναπτυχθεί πρόγραμμα οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά, με εφαρμογή δύο παράλληλων δικτύων διαλογής των βιοαποβλήτων στην πηγή, με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με τον τρόπο αυτόν,  η διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Τρικκαίων συνολικοποιείται, αφού ήδη υπάρχει ο ΧΥΤΑ, η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) που κατασκευάζεται για τον αντικαταστήσει, οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων),  η ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός), το εργοστάσιο ανακύκλωσης της τέως ΠΑΔΥΘ.

Τι θα κατασκευαστεί

Με το συγκεκριμένο υποέργο κατασκευάζεται στο Ριζαριό (στη θέση «νησί», κοντά στον βιλογικό καθαρισμό) ο χώρος και οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν όλες αυτές τις υποδομές. Πρόκειται, δηλαδή, για κατασκευή κτηρίων, για χώρο στάθμευσης, για κτήρια διοίκησης, για συγκεκριμένα σημεία απόρριψης αποβλήτων, με όλες τις σχετικές εργασίες (χωματουργικά, ηλεκτρομηχανολογικά, δίκτυα, οικοδομικά, ασφαλτικά, πινακίδες, πράσινο κ.λπ.)

Το «Πράσινο Σημείο», σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, θα εξυπηρετεί κύρια μία περιοχή εντός ακτίνας 5 χλμ. Σε αυτή την ακτίνα βρίσκεται η πόλη των Τρικάλων και κάποιες Τοπικές Κοινότητες, που συνιστούν και τη βασική περιοχή εξυπηρέτησης- εμβέλειας του έργου.

Το μεγάλο έργο

Ολο το έργο για το «Πράσινο Σημείο» ονομάζεται «Παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων α’ προτεραιότητας του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας στον Δ. Τρικκαίων (πράσινο σημείο)». Εχει προϋπολογισμό 3.076.764,64 €. Εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 για τον Δήμο Τρικκαίων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» (Προτεραιότητα «Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα»), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο έχει τριπλό στόχο:

Α) ίδρυση και λειτουργία Πράσινου Σημείου
Β) ανάπτυξη προγράμματος οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά.
Γ) ανάπτυξη και εφαρμογή δύο παράλληλων υποσυστημάτων (δικτύων) διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πράσινων αποβλήτων), με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αποτελείται από 7 υποέργα:

1ο υποέργο: εκτέλεση όλων των απαιτούμενων χωματουργικών, οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών τεχνικών εργασιών για την κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου του Πράσινου Σημείου (κτήρια, χώροι αποθήκευσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση, στέγαστρο)
2ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (μεταλλικοί κάδοι, απορριμματοκιβώτια (containers) διαφόρων διαστάσεων, παλετοδεξαμενές, πρέσα δεματοποίησης, μηχανήματα (φορτωτή, πλύσης, ζυγιστικό), εξοπλισμό κτηρίου.
3ο υποέργο: προμήθεια 1.400 κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 λίτρων (±10%), κατάλληλων για την απρόσκοπτη λιπασμοτοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και αποβλήτων κήπου από μεμονωμένα νοικοκυριά.
4ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης,
5ο υποέργο: προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών και οχήματος για τη μεταφορά του.
6ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής των δύο υποσυστημάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πρασίνων), με τη συλλογή, διαχείριση και μεταφοράς τους στην Μ.Ε.Α. Δυτικής Θεσσαλίας (οχήματα, κάδοι).
7ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της χωριστής διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων .

Το συγκεκριμένο μεγάλο έργο, αποτελεί σημαντικότατη δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τι 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, όπου συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου

Τρίκαλα: Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανοιχτή Ενεργειακή Κοινότητα

Με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων τρικαλινών φορέων, ανθρώπων της αγοράς και επιστημόνων, διεξήχθη η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την ίδρυση Ανοιχτής ενεργειακής Κοινότητας στα Τρίκαλα.

Το απόγευμα της τρίτης 20 Μαΐου 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η e-trikala ΑΕ ως φορέας του έργου και ο Δήμος Τρικκαίων, με την υποστήριξη της Electra Energy, οργάνωσαν την πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERGY4ALL.

Όπως, επίσης, επεσήμανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του, «η πρωτοβουλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030”».

Και σημείωσε ότι η δράση «ξεπερνά την τεχνική ή ενεργειακή της διάσταση, αποτελώντας πρόσκληση για συλλογική δράση, ώστε να βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των Τρικάλων στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης». Η δε ενεργειακή κοινότητα «είναι ανοιχτή στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στους φορείς της πόλης. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και η δικαιότερη κατανομή της και η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος, έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να ενημερωθούν οι πολίτες σε σχέση με ενεργειακά θέματα, ώστε «να υποδεχθούμε την επόμενη ημέρα στην ενέργεια, όχι με βαρύγδουπες αλλαγές, αλλά ως φυσική συνέχεια όσων αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης». Τόνισε την ύπαρξη ικανού στελεχιακού δυναμικού και εξασφαλισμένου τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, καθώς στόχος του ΔΣ της e-trikala ΑΕ είναι να υπάρξει συνδρομή στους πολίτες για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ενέργειας.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, ειδ. συνεργάτιδα του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, παρουσίασε τις δύο βασικές ομιλήτριες από την Electra Energy, τις κ. Ιωάννα Αγγελάκη και Ιωάννα-Μυρτώ Χατζηγεωργίου. Αμφότερες παρουσίασαν τα σκέλη ενδιαφέροντος, επιμερίζοντας την ουσία της συζήτησης: οικονομικά – διοικητικά και τεχνικά

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
– τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας της Κοινότητας
– οικονομικά ζητήματα
– εμπειρία από άλλες, λειτουργούσες Κοινότητες, ομοιότητες και διαφορές
– τρόπος εγκατάστασης
– τεχνικά ζητήματα για την απόδοση του έργου
– πρωτότυπες δράσεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια από πολλούς/ες συμμετέχοντες/ουσες, που με τις ερωτήσεις τους, ζωντάνεψαν τον διάλογο, με αποτέλεσμα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για πλευρές του εγχειρήματος.

Ενδιαφέρον υπήρξε για τα θέματα της απόδοσης, των συνεργειών, του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, της συμμετοχής, των εξασφαλίσεων, των δεδομένων κ.α.

Ενδεικτική για τη σημασία του εγχειρήματος που προωθούν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, ήταν οι παρουσίες του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστου Μπλουγούρα (και ως προέδρου της ΔΕΥΑΤ), του προέδρου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βαγγ. Αγγελάκη, του προέδρου της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Απ. Μπαταβάνη, πολλών μελών της διοίκησης του Επιμελητηρίου, του τ. προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Β. Γιαγιάκου, μηχανικών, στελεχών της e-trikala, πολιτών.

Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Λόρεν Κασσοπούλου.

Από το γραφείο Τύπου

Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών

Με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (όπως για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Επίσης, απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο τυποποιημένοι δείκτες ποιότητας του περιβάλλοντος που επιτρέπουν συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking), επισημάνσεις (alerts) και την αναγνώριση τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Συνεργάτες: Space Hellas, Cisco

Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα

Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas

Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης»

Υλοποιήθηκε ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του Δημαρχείου. Εγκαταστάθηκαν οθόνες παρακολούθησης των παρακάτω συστημάτων:

  • Η πλατφόρμα Cisco Smart + Connected Digital Platform είναι σχεδιασμένη να προβάλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μία οθόνη προβολής, διαχείρισης.
  • GIS, προβάλει τα χωρικά – χωροταξικά δεδομένα και σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου
    Τρικκαίων
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet.
  • Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.
  • Ανάρτηση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Τρικκαίων

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas, ITM Intelligent, e-trikala, Vodafone, ΔΕΥΑΤ, ENGIS by enstruct, ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP.

Αγαστή συνεργασία Δήμου Τρικκαίων – ΟΔΥΘ για το νερό

Σημαντικά συμπεράσματα και η κοινή διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της διαχείρισης του νερού, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης εργασίας Δήμου Τρικκαίων –  Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).
Το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαΐου 2025 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων, τον πρόεδρο του ΔΣ, καθηγητή δρ. Νικόλαο Δέρκα και τα μέλη του ΔΣ, κ.κ. Θανάση Μαρκινό (διευθύνοντα σύμβουλο), Ρένα Καραλαριώτου (αντιπρόεδρο του ΔΣ) και Θανάση Κορκόβελο  (αν. διευθύνοντα σύμβουλο). Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ντιντής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Τεχνικών και Ανταποδοτικών Υπηρεσιών κ.κ. Θεοδώρα Σαργιώτη και Σωτήρης Χελιδώνης αντιστοίχως και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας.

Σακκάς: Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλευρό του ΟΔΥΘ

Ως μέλος του ΔΣ του ΟΔΥΘ, με την ιδιότητά του, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε στη δυσκολία του έργου που ανέλαβε και καλείται να φέρει σε πέρας ο Οργανισμός. Προέβλεψε πως θα δεχθεί πόλεμο», αλλά αμέσως έδωσε την απάντηση: τα μέλη του ΔΣ «έχουν επιχειρήματα και εμπεριστατωμένη άποψη, εργαζόμενοι στο πεδίο και όχι στο γραφείο». Εστίασε, δε, στη σύμπλευση του Δήμου Τρικκαίων με την προσπάθεια του ΟΔΥΘ.

Δέρκας: Συνεργασία όλων

Ο καθηγητής κ. Δέρκας έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:
– στα έργα και μελέτες που θα μπορεί να εκπονεί ο ΟΔΥΘ
– στη σημαντικότητα του Οργανισμού για τη διαχείριση των υδάτων
– στη σημασία του Οργανισμού συνολικά για τη χώρα, καθώς είναι ο πρώτος με αυτό το αντικείμενο φορέας

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συντονισμού, αλλά και στο ουσιαστικό έργο του Οργανισμού, όπως, για παράδειγμα, με το νέο ΣΔΛΑΠ (Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής) Θεσσαλίας και το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Εστίασε, επίσης, στον συντονισμό των υπηρεσιών, συζητώντας ευμενώς πρόταση της κ. Σαργιώτη για ύπαρξη ενιαίας πλατφόρμας, στην οποία θα υφίσταται πληροφοριακό υλικό για τους πολίτες. Τόνισε, δε, ο κ. Δέρκας, τη σημασία της συνεργασίας όλων για τη συγκέντρωση στοιχείων με ανοικτά δεδομένα, προκειμένου οι πολίτες να βλέπουν τα αποτελέσματα των συνεργασιών, καθώς «όλοι εργαζόμαστε για το μέλλον της Θεσσαλίας».

Παρεμβάσεις ΟΔΥΘ

Ο δ/νων σύμβουλος του ΟΔΥΘ κ. Θανάσης Μαρκινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από καινοτόμες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης, σημείωσε ότι το νερό αποτελεί κεντρικό ζήτημα σε όλη την ΕΕ και επεσήμανε την ευελιξία του Οργανισμού, δηλώνοντας πως αποτελεί ευκαιρία για τη Θεσσαλία

Η αντιπρόεδρος κ. Ρένα Καραλαριώτου αναφέρθηκε στο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του ΟΔΥΘ εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τους φορείς και την κοινωνία. Και έδωσε έμφαση στα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο αν. διευθύνων σύμβουλος κ. Κορκόβελος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των έργων για τη Θεσσαλία, καθώς αφορούν το μέλλον της περιοχής. Αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν κίνδυνοι λειψυδρίας, αλλά και σε θέματα ποιότητας υδάτων.

Παρεμβάσεις από τον Δήμο Τρικκαίων

Ο αντιδήμαρχος Παν. Ντιντής αναφέρθηκε στο εύρος των δράσεων του ΟΔΥΘ, αναφερόμενος σε ειδικά θέματα, όπως στα συστήματα άρδευσης, στις πομώνες, στη διαχείριση των υδάτων, στην παλαιότητα του δικτύου, στις λιμνοδεξαμενές κ.α.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας έδωσε έμφαση στο έργο της ΔΕΥΑΤ συνολικά για το νερό στην όλη και τα χωριά, με έμφαση στην αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης και στο πλήθος των έργων που ήδη υλοποιούνται. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σαργιώτη υπενθύμισε δυσκολίες συντονισμού και έλλειψη στοιχείων την περίοδο του Daniel, προτείνοντας την ύπαρξη κοινής πλατφόρμας με εμφανή τα στοιχεία του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, βάσει όσων κάθε χωριστός φορέας διαθέτει.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Σωτ. Χελιδώνης έδωσε τη διάσταση των παρεμβάσεων που έχει ήδη κάνει η υπηρεσία για μείωση του κόστους ποτίσματος, για αλλαγή του τρόπου ποτίσματος αστικού πρασίνου και για πρόσθετα συστήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Χάρης Καλλιάρας αναφέρθηκε στο έργο Sponge works που υλοποιείται στα Τρίκαλα, στα έργα της ΔΕΥΑΤ, στην επικαιροποίηση του ΣΔΛΑΠ και σε προτάσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από το γραφείο Τύπου

«Πράσινη» ημέρα στον Δήμο Τρικκαίων – Πρώτη υπογραφή για το «Πράσινο Σημείο»

 

Σημαντική για το περιβάλλον στον Δήμο Τρικκαίων η 21η Μαΐου 2025. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υπέγραψε τη σύμβαση για να κατασκευαστεί το πρώτο από τα επτά υποέργα του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου «Πράσινο σημείο».
Πρόκειται για το υποέργο «Κατασκευή πράσινου Σημείου Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 655.000 €. Η σύμβαση υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Γκέκα Τεχνική ΟΕ, παρούσης και της προϊσταμένης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδώρας Σαργιώτη.

Τι είναι

Πρόκειται για την κατασκευή του χώρου, στον οποίο θα καταλήγει σειρά υλικών, μετά από χωριστή συλλογή τους. Τα υλικά αυτά μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι κλαδέματα, ογκώδη αντικείμενα, συγκεκριμένα είδη οικιακών αποβλήτων μετά τη διαλογή τους στην πηγή κ.α.

Στόχος είναι, να αναπτυχθεί πρόγραμμα οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά, με εφαρμογή δύο παράλληλων δικτύων διαλογής των βιοαποβλήτων στην πηγή, με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με τον τρόπο αυτόν,  η διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Τρικκαίων συνολικοποιείται, αφού ήδη υπάρχει ο ΧΥΤΑ, η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) που κατασκευάζεται για τον αντικαταστήσει, οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων),  η ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός), το εργοστάσιο ανακύκλωσης της τέως ΠΑΔΥΘ.

Τι θα κατασκευαστεί

Με το συγκεκριμένο υποέργο κατασκευάζεται στο Ριζαριό (στη θέση «νησί», κοντά στον βιλογικό καθαρισμό) ο χώρος και οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν όλες αυτές τις υποδομές. Πρόκειται, δηλαδή, για κατασκευή κτηρίων, για χώρο στάθμευσης, για κτήρια διοίκησης, για συγκεκριμένα σημεία απόρριψης αποβλήτων, με όλες τις σχετικές εργασίες (χωματουργικά, ηλεκτρομηχανολογικά, δίκτυα, οικοδομικά, ασφαλτικά, πινακίδες, πράσινο κ.λπ.)

Το «Πράσινο Σημείο», σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, θα εξυπηρετεί κύρια μία περιοχή εντός ακτίνας 5 χλμ. Σε αυτή την ακτίνα βρίσκεται η πόλη των Τρικάλων και κάποιες Τοπικές Κοινότητες, που συνιστούν και τη βασική περιοχή εξυπηρέτησης- εμβέλειας του έργου.

Το μεγάλο έργο

Ολο το έργο για το «Πράσινο Σημείο» ονομάζεται «Παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων α’ προτεραιότητας του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας στον Δ. Τρικκαίων (πράσινο σημείο)». Εχει προϋπολογισμό 3.076.764,64 €. Εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 για τον Δήμο Τρικκαίων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» (Προτεραιότητα «Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα»), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο έχει τριπλό στόχο:

Α) ίδρυση και λειτουργία Πράσινου Σημείου
Β) ανάπτυξη προγράμματος οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά.
Γ) ανάπτυξη και εφαρμογή δύο παράλληλων υποσυστημάτων (δικτύων) διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πράσινων αποβλήτων), με νέο δίκτυο καφέ κάδων και με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αποτελείται από 7 υποέργα:

1ο υποέργο: εκτέλεση όλων των απαιτούμενων χωματουργικών, οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών τεχνικών εργασιών για την κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου του Πράσινου Σημείου (κτήρια, χώροι αποθήκευσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση, στέγαστρο)
2ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (μεταλλικοί κάδοι, απορριμματοκιβώτια (containers) διαφόρων διαστάσεων, παλετοδεξαμενές, πρέσα δεματοποίησης, μηχανήματα (φορτωτή, πλύσης, ζυγιστικό), εξοπλισμό κτηρίου.
3ο υποέργο: προμήθεια 1.400 κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 λίτρων (±10%), κατάλληλων για την απρόσκοπτη λιπασμοτοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και αποβλήτων κήπου από μεμονωμένα νοικοκυριά.
4ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης,
5ο υποέργο: προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών και οχήματος για τη μεταφορά του.
6ο υποέργο: προμήθεια κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής των δύο υποσυστημάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (ρεύμα τροφίμων και ρεύμα πρασίνων), με τη συλλογή, διαχείριση και μεταφοράς τους στην Μ.Ε.Α. Δυτικής Θεσσαλίας (οχήματα, κάδοι).
7ο υποέργο: παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Τρικκαίων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος της χωριστής διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων .

Το συγκεκριμένο μεγάλο έργο, αποτελεί σημαντικότατη δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τι 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, όπου συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου

Τρίκαλα: Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανοιχτή Ενεργειακή Κοινότητα

Με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων τρικαλινών φορέων, ανθρώπων της αγοράς και επιστημόνων, διεξήχθη η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την ίδρυση Ανοιχτής ενεργειακής Κοινότητας στα Τρίκαλα.

Το απόγευμα της τρίτης 20 Μαΐου 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η e-trikala ΑΕ ως φορέας του έργου και ο Δήμος Τρικκαίων, με την υποστήριξη της Electra Energy, οργάνωσαν την πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERGY4ALL.

Όπως, επίσης, επεσήμανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του, «η πρωτοβουλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030”».

Και σημείωσε ότι η δράση «ξεπερνά την τεχνική ή ενεργειακή της διάσταση, αποτελώντας πρόσκληση για συλλογική δράση, ώστε να βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των Τρικάλων στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης». Η δε ενεργειακή κοινότητα «είναι ανοιχτή στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στους φορείς της πόλης. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και η δικαιότερη κατανομή της και η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος, έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να ενημερωθούν οι πολίτες σε σχέση με ενεργειακά θέματα, ώστε «να υποδεχθούμε την επόμενη ημέρα στην ενέργεια, όχι με βαρύγδουπες αλλαγές, αλλά ως φυσική συνέχεια όσων αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης». Τόνισε την ύπαρξη ικανού στελεχιακού δυναμικού και εξασφαλισμένου τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, καθώς στόχος του ΔΣ της e-trikala ΑΕ είναι να υπάρξει συνδρομή στους πολίτες για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ενέργειας.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, ειδ. συνεργάτιδα του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, παρουσίασε τις δύο βασικές ομιλήτριες από την Electra Energy, τις κ. Ιωάννα Αγγελάκη και Ιωάννα-Μυρτώ Χατζηγεωργίου. Αμφότερες παρουσίασαν τα σκέλη ενδιαφέροντος, επιμερίζοντας την ουσία της συζήτησης: οικονομικά – διοικητικά και τεχνικά

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
– τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας της Κοινότητας
– οικονομικά ζητήματα
– εμπειρία από άλλες, λειτουργούσες Κοινότητες, ομοιότητες και διαφορές
– τρόπος εγκατάστασης
– τεχνικά ζητήματα για την απόδοση του έργου
– πρωτότυπες δράσεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια από πολλούς/ες συμμετέχοντες/ουσες, που με τις ερωτήσεις τους, ζωντάνεψαν τον διάλογο, με αποτέλεσμα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για πλευρές του εγχειρήματος.

Ενδιαφέρον υπήρξε για τα θέματα της απόδοσης, των συνεργειών, του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, της συμμετοχής, των εξασφαλίσεων, των δεδομένων κ.α.

Ενδεικτική για τη σημασία του εγχειρήματος που προωθούν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, ήταν οι παρουσίες του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστου Μπλουγούρα (και ως προέδρου της ΔΕΥΑΤ), του προέδρου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βαγγ. Αγγελάκη, του προέδρου της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Απ. Μπαταβάνη, πολλών μελών της διοίκησης του Επιμελητηρίου, του τ. προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Β. Γιαγιάκου, μηχανικών, στελεχών της e-trikala, πολιτών.

Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Λόρεν Κασσοπούλου.

Από το γραφείο Τύπου

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

Υλοποιήθηκε εφαρμογή που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη διασύνδεση των χρηστών στο δημοτικό ασύρματο δίκτυο, με διάφορους τρόπους, όπως μέσω λογαριασμών των χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες από την χρήση του ασύρματου δικτύου θα αξιοποιούνται από την δημοτική αρχή, η οποία μέσω την εφαρμογής Marera θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα του Δήμου και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη. Επίσης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με άλλους ενδιαφερόμενους, προωθούνται η επιχειρηματικότητα και η αυξημένη αγοραστική κίνηση, μέσω στοχευμένων προσφορών ή άλλων προωθητικών ενεργειών. Συνεργάτες: SiEBEN, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο – πορτοκαλί – πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο

Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)

Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει ευρείες δυνατότητες Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα από τον πολίτη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Πολεοδομικών δεδομένων, Αρχείου Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων, Δημοτικής Περιουσίας, Σήμανσης, Φωτεινών σηματοδοτών, Οδοφωτισμού και σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει πιλοτικά ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής απορριμμάτων.

GIS

Εφαρμογές