logo
basicImg

Ενιαίος παντρικαλινός αγώνας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συλλαλητήριο, ως πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύσσωμος o νομός Τρικάλων διατρανώνει την αντίθεσή του. Αντίθεση σε όσα σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν από επιτροπή, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις προτάσεις του νομού Τρικάλων. Κάτι που επισημάνθηκε πολλάκις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, παρά τη ζέστη. Με παρόντες τους δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), 40 φορείς, το σύνολο των αρχών, πλήθος κόσμου, η τρικαλινή κοινωνία απαίτησε, όσα κωδικοποίησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του:
– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)

Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.

Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη

– 14 τμημάτων στο Βόλο

– 9 στη Λάρισα

– 4 στην Καρδίτσα

– 5 στη Λαμία

– και μόλις 2 στα Τρίκαλα

Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».

Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».

Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».

Ομιλίες

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημ. Σούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύπαρξη θετικών σημείων, που αφορούν στη σχολή. Την απουσία της σχολής από το συλλαλητήριο (παρίστατο ο τ. κοσμήτορας κ. Κουτεντάκης) επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ήταν σαφής: «Δώστε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν ισότιμα. Μην υποβαθμίζετε τον τόπο μας». Αυτό το κεντρικό του μήνυμα εμπλουτίστηκε από τη φράση για συνέχιση της διεκδίκησης, καθώς «κανείς δεν περισσεύει στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Επίσης, έκανε μέγιστη υπόμνηση στον πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, για τη μάχη στην οποία πρωτοστάτησε το 1991, μετέχοντας σε καθιστική διαμαρτυρία στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η φωτογραφία, δε, από εκείνη την εκδήλωση, ήταν το φόντο του νέου αυτού απντιρκαλινού συλαλλητηρίου.
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος τόνισε ότι ο αγώνας για το αυτονόητο γίνεται από τις δύο Μητροπόλεις του νομού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών να διαγράφεται από τη ζωή τους. Δεν θέλουμε τη νεολαία υποχείριο πολιτικών συμφερόντων. Διεκδικούμε όλοι μαζί καλύτερη μεταχείριση στον χώρο της παν πανεπιστημιακής παιδείας, για το καλό του τόπου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης είπε χαρακτηριστικά: Μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε. Η ανισότητα δεν είναι ανεκτή. Απαιτούμε να μας σεβαστούν». Και συνέχισε: «Οι κυβερνώντες χωρίς διάλογο και συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα καταργούν σχολές. Μοίρασαν δεκαέξι τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο, καταργώντας αυτό που πήραμε, το τμήμα ΤΕΙ, ενώ στο νομό δίνουν μόνο ένα. Καυτηρίασε το ότι «δεν έλαβαν υπ όψιν την περιοχή και τις ανάγκες της για νέα τμήματα». Οπότε το συλλαλητήριο δίνει ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι τα Τρίκαλα δεν θα μείνουν φτωχός συγγενής». Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία, με δύο χαρακτηριστικά συνθήματα:. Όχι στην εκπαιδευτική απομόνωση. Νέες σχολές στην πόλη».

Δήμοι Ν. Τρικάλων
Ο αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμπάκας κ. Παπαγεωργίου μετέφερε αρχικώς τον χαιρετισμό του απόντος Δημάρχου κ. Σινάνη. Χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας: Δεν είμαστε επαίτες, αλλά διεκδικούμε δίκαιη μεταχείριση

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος μίλησε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στην παντρικαλινή προσπάθεια, αναρωτήθηκε, εάν έπρεπε νωρίτερα να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ο νομός Τρικάλων και τόνισε ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακό θέμα και όχι για πολιτική απόφαση. Επομένως, συνέχισε, η εστίαση οφείλει να είναι στο πανεπιστήμιο.

Επιμελητήριο Τρικάλων

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε το «παρών» του επιχειρηματικού κόσμου και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη πρόταση», καθώς «δεν συνυπολογίζεται η δυναμική του νομού σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό».
Επεσήμανε ότι «το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έπρεπε να είναι η επιστημονική κοιτίδα της Θεσσαλίας» και να συνδέεται με «την υπάρχουσα παραγωγική βάση για αμφίδρομες σχέσεις συνεργασίας». Διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, αλλά όχι με αποκλεισμούς και ανορθολογική κατανομή.

Οι φορείς

Οι τρικαλινοί φορείς που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ήταν:

– Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΑΕ

– Σύλλογος Εμπόρων – Επιχειρηματιών Γόμφων Δήμου Πύλης

– Ομιλος Αντισφαίρισης Τρικάλων

– Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων

– Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων

– Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας

– Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων

– Αθλητικός Σύλλογος «Μαχητές» Τρικάλων

– Σύλλογος Νέων και Γονέων Ριζαριού

– Ραδιοταξί Τρικάλων

– Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ

– Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Αλεξιπτωτιστών – Καταδρομέων Ν. Τρικάλων

– Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων

– Σύλλογος Καφετεριών Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Εστιατόρων Ν. Τρικάλων

– Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Τρικάλων

– Πρόεδρος τοπικής ΝΔ Τρικάλων

– Αεραθλητικός Σύλλογος αλεξιπτώτου πλαγιάς «Το Γεράκι»

– Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»

– Σύλλογος Δημοτών Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

– Εθελοντές Τρικάλων

– Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων

– Σύλλογος Σιδηροκατασκευών και Αλουμινοκατασκευών Ν. Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών

– Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Επιμελητήριο Ν. Τρικάλων

– Ορειβατικός Περιηγητικός Ομιλος Πύλης

– Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ

– Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου

– Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

– Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων

– Σωματείο «Φίλες της Αγάπης»

Παραβρέθηκαν επίσης, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.
Οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων παρέμειναν κλειστές επί δίωρο, συμβολικά έκλεισαν καταστήματα, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ, μετέχοντας στην κινητοποίηση, διευκόλυνε τη μετάβαση και την αποχώρηση από τα Τρίκαλα με δωρεάν δρομολόγια.

 

Από το γραφείο Τύπου

Η απλή αναλογική μέσα από απλή πληροφορική!

Τρίκαλα 10-7-2018

 

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσω, τι δεν πήγε καλά σε έργα πληροφορικής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, εντόπισα πως πολλές φορές εταιρίες πουλούσαν τη «λύση», ψάχνοντας εκ των υστέρων να βρουν το πρόβλημα! Φυσικά η «λύση» έμπαινε σε λειτουργία, αλλά δεν έλυνε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, εκτός από το οικονομικό πρόβλημα του δημιουργού της. Πολλές φορές, δε, δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε και τελικά, αναπόφευκτα, απαξιωνόταν.

Νομίζω πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον «Κλεισθένη».

Το Υπ. Εσωτερικών έχει τη «λύση», την απλή αναλογική, που είναι και της μόδας και πολύ «αριστερή» – συνεπώς εύπεπτη για εσωκομματική κατανάλωση – και τώρα ψάχνει να βρει το πρόβλημα. Με λίγη φαντασία το πρόβλημα βρέθηκε: και είναι η μη αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της κοινωνίας στα Δημοτικά Συμβούλια (!!!). Πήγαν -να υποθέσω- πολίτες στο Υπουργείο και είπαν πως η «κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν εκπροσωπούμαστε αναλογικά!». Ή μήπως πήγαν Δήμαρχοι στον Υπουργό και του είπαν… «κάνε κάτι, οι αποφάσεις μας μπάζουν από δημοκρατικότητα»;

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε. Και δεν έγινε, γιατί τα προβλήματα των Δήμων είναι άλλα, είναι τεράστια και δυστυχώς ο «Κλεισθένης», από ελάχιστα έως καθόλου τα «ακουμπά». Το μόνο που βασικά κάνει, είναι να αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Είναι η «λύση» για την οποία μιλούσαμε παραπάνω, η οποία το μόνο που θα ικανοποιήσει, θα είναι το πρόβλημα ουσιαστικής παρέμβασης του κυβερνώντας κόμματος στους Δήμους, το πρόβλημα του «δημιουργού» της. Ακόμη και αυτό όμως θα μπορούσα να το δεχτώ. Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι, δικαίωμά της να το κάνει.

Όμως ας δούμε λίγο, τι είδους απλή αναλογική είναι αυτή; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται αναλογικά από την Α’ Κυριακή, ενώ ο Δήμαρχος πλειοψηφικά τη Β’ (αν φυσικά δεν πάρει 50% από την Α’). Πρώτη αφελής ερώτηση είναι… γιατί να μην εκλέγεται και ο Δήμαρχος από την Α’ Κυριακή; Τι να την κάνει την πλειοψηφία του 50% όταν αυτή δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό συμβούλων; Θα έχει -λέει- ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Καλά… Ελάτε μια βδομάδα σε ένα Δημαρχείο, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και θα δείτε πόσο ισχυρό επιχείρημα είναι αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες Δήμαρχος θα εκλεγεί ο 2ος της Α’ Κυριακής, όντας ισχυρή… μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο! Δεν μιλάμε συνεπώς για δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά, αντίθετα, για γελοιοποίηση του θεσμού του Δημάρχου, ο οποίος θα είναι έρμαιο της όποιας πλειοψηφίας θέλει να του κάνει πολιτικό «χουνέρι».

Θα γυρίσω στην αγαπημένη μου πληροφορική. Όταν γράφουμε κώδικα, πολλές φορές δεν χρειάζεται να γράψουμε έτοιμα κομμάτια από την αρχή. Δανειζόμαστε έτοιμες και δοκιμασμένες ρουτίνες άλλων προγραμματιστών. Αλήθεια, το Υπουργείο βρήκε κάπου το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα; Είδε ότι λειτουργεί με επιτυχία και αποφάσισε να το υιοθετήσει; Φυσικά και όχι. Είναι «ελληνική πατέντα». Και τί γίνεται όταν «τρέχεις» ένα νέο κομμάτι κώδικα χωρίς να είναι δοκιμασμένο; Τις περισσότερες φορές «κολλάει», μπαίνει σε ατέρμονες “λούπες” και μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση.

Από αυτό ακριβώς κινδυνεύει η Αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη». Από ατέρμονες «λούπες», από ισορροπίες «τρόμου», από «κολλήματα» (ή αλλιώς ιδεοληψίες…), από διαδικασίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν πρόκειται να δουλέψουν ή θα δουλέψουν μετά από χρόνια δοκιμών. Πότε όλα αυτά; Σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση, η Ελλάδα γενικότερα, έχασε χρόνια, έμεινε πίσω και πρέπει να τρέξει. Και εμείς -και πάλι- βρίσκουμε τρόπο να μπλέξουμε, να κολλήσουμε. Δυστυχώς η επανεκκίνηση στην περίπτωση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με εκλογές στο τέλος της θητείας. Και στο ενδιάμεσο; Μπάχαλο και ασυνεννοησία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη… ενόραση για να αντιληφθείτε τι έχει να γίνει. Δείτε τι γίνεται σήμερα σε Δήμους όπου ο Δήμαρχος έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απλώς αυτό που σήμερα είναι η εξαίρεση, αύριο θα είναι ο κανόνας.

Κανόνα θα αποτελεί επίσης με τον «Κλεισθένη» και η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε ριγμένου στη μοιρασιά των τραπεζοκαθισμάτων επιχειρηματία, κάθε εκφραστή μεμονωμένων συμφερόντων και θέσεων, κάθε «αδικημένου» πρώην αντιδημάρχου, εφόσον δεν μπει πλαφόν εισόδου. Με δεδομένο τον ακόμη μικρότερο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο, θα γεμίσουν τα έδρανα με μειοψηφίες που ελάχιστα θα ενδιαφέρονται για την προώθηση άλλων συμφερόντων, πλην αυτών τα οποία εκλέχθηκαν να εξυπηρετήσουν, μειοψηφίες που ελάχιστα (όσο και το ποσοστό τους) θα νοιαστούν για το κοινό καλό.

Ειλικρινά,  αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υποβάλλουμε τους Δήμους μας σε αυτή τη δοκιμασία. Θα λύσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας; Θα δώσουμε πιο άμεσες λύσεις στους Δημότες μας; Θα αποκτήσουμε αυτονομία και αυτοτέλεια; Θα προωθήσουμε την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη συμμετοχή των νέων, την τοπική ανάπτυξη; Θα απαγκιστρωθούμε από τα κόμματα; Θα θωρακιστούμε από μικροσυμφέροντα; Δυστυχώς όχι. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ισχύσει ακριβώς το αντίθετο.

Κλείνοντας, δεν μπαίνω στον κόπο να προτείνω λύσεις για αναλογικότερα εκλογικά συστήματα. Οχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες, αλλά γιατί θεωρώ πως δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα. Θεωρώ σοβαρότερο -για παράδειγμα- την απομάκρυνση των νέων από τα κοινά, η οποία θα ενταθεί καθώς αυτό που έρχεται, θα είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει καθημερινά να μπαίνει σε διαδικασίες εξεύρεσης πλειοψηφίας ακόμη και για το πιο απλό θέμα, πχ. έγκριση μετακινήσεων. «Πού θα πας; Γιατί θα πας; κ.λπ…» Παράλογα πράγματα.

Η πληροφορική – αντίθετα – είναι πιο «λογική». Στα block διαγράμματα ακολουθούμε τη λογική ροή: Αν ισχύει μία συγκεκριμένη συνθήκη, τότε κάνε αυτό, αλλιώς κάνε κάτι άλλο. Αντίθετα, η πολιτική μερικές φορές ακολουθεί δικούς της κανόνες. Ισχύει – δεν ισχύει μία συνθήκη, θα κάνεις αυτό που συμφέρει… συγκεκριμένες καταστάσεις, κόμματα, πολιτικές καριέρες. Τι κι αν το… πρόγραμμα κολλήσει…!

Πριν λίγο καιρό, μιλώντας σε ένα σχολείο, με ρώτησε έναν μικρούλης αν αξίζει να ασχολείσαι με τα κοινά. Αυθόρμητα απάντησα «φυσικά». Την επόμενη φορά που θα πάω σε σχολείο, ελπίζω να μη με ρωτήσουν το ίδιο, γιατί δεν είμαι βέβαιος για την απάντηση.

e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)

Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες, και τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειάζεται να γνωστοποιηθούν στον Δήμο. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κοινοποιούνται απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στην κατάλληλη Διεύθυνση του Δήμου. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκτυπώσει μέσω του e-ΚΕΠ την απάντηση της αντίστοιχης Υπηρεσίας στο αίτημά του.

Συνεργάτες: UNIXFOR S.A., ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.

Mobile Check App

Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει η ιστοσελίδα του Δήμου. Λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Συνεργάτες: ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group

Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο

Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών, και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.

Συνεργάτες : Cisco και Space Hellas

Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας, από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, σε αντιπροσωπευτικό δρόμο του ενδοαστικού οδικού δικτύου (οδός Οθωνος). Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.

Συνεργάτες : ΚΑΥΚΑΣ, Cisco και Space Hellas

Ενιαίος παντρικαλινός αγώνας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συλλαλητήριο, ως πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύσσωμος o νομός Τρικάλων διατρανώνει την αντίθεσή του. Αντίθεση σε όσα σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν από επιτροπή, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις προτάσεις του νομού Τρικάλων. Κάτι που επισημάνθηκε πολλάκις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, παρά τη ζέστη. Με παρόντες τους δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), 40 φορείς, το σύνολο των αρχών, πλήθος κόσμου, η τρικαλινή κοινωνία απαίτησε, όσα κωδικοποίησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του:
– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)

Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.

Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη

– 14 τμημάτων στο Βόλο

– 9 στη Λάρισα

– 4 στην Καρδίτσα

– 5 στη Λαμία

– και μόλις 2 στα Τρίκαλα

Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».

Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».

Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».

Ομιλίες

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημ. Σούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύπαρξη θετικών σημείων, που αφορούν στη σχολή. Την απουσία της σχολής από το συλλαλητήριο (παρίστατο ο τ. κοσμήτορας κ. Κουτεντάκης) επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ήταν σαφής: «Δώστε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν ισότιμα. Μην υποβαθμίζετε τον τόπο μας». Αυτό το κεντρικό του μήνυμα εμπλουτίστηκε από τη φράση για συνέχιση της διεκδίκησης, καθώς «κανείς δεν περισσεύει στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Επίσης, έκανε μέγιστη υπόμνηση στον πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, για τη μάχη στην οποία πρωτοστάτησε το 1991, μετέχοντας σε καθιστική διαμαρτυρία στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η φωτογραφία, δε, από εκείνη την εκδήλωση, ήταν το φόντο του νέου αυτού απντιρκαλινού συλαλλητηρίου.
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος τόνισε ότι ο αγώνας για το αυτονόητο γίνεται από τις δύο Μητροπόλεις του νομού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών να διαγράφεται από τη ζωή τους. Δεν θέλουμε τη νεολαία υποχείριο πολιτικών συμφερόντων. Διεκδικούμε όλοι μαζί καλύτερη μεταχείριση στον χώρο της παν πανεπιστημιακής παιδείας, για το καλό του τόπου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης είπε χαρακτηριστικά: Μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε. Η ανισότητα δεν είναι ανεκτή. Απαιτούμε να μας σεβαστούν». Και συνέχισε: «Οι κυβερνώντες χωρίς διάλογο και συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα καταργούν σχολές. Μοίρασαν δεκαέξι τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο, καταργώντας αυτό που πήραμε, το τμήμα ΤΕΙ, ενώ στο νομό δίνουν μόνο ένα. Καυτηρίασε το ότι «δεν έλαβαν υπ όψιν την περιοχή και τις ανάγκες της για νέα τμήματα». Οπότε το συλλαλητήριο δίνει ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι τα Τρίκαλα δεν θα μείνουν φτωχός συγγενής». Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία, με δύο χαρακτηριστικά συνθήματα:. Όχι στην εκπαιδευτική απομόνωση. Νέες σχολές στην πόλη».

Δήμοι Ν. Τρικάλων
Ο αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμπάκας κ. Παπαγεωργίου μετέφερε αρχικώς τον χαιρετισμό του απόντος Δημάρχου κ. Σινάνη. Χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας: Δεν είμαστε επαίτες, αλλά διεκδικούμε δίκαιη μεταχείριση

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος μίλησε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στην παντρικαλινή προσπάθεια, αναρωτήθηκε, εάν έπρεπε νωρίτερα να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ο νομός Τρικάλων και τόνισε ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακό θέμα και όχι για πολιτική απόφαση. Επομένως, συνέχισε, η εστίαση οφείλει να είναι στο πανεπιστήμιο.

Επιμελητήριο Τρικάλων

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε το «παρών» του επιχειρηματικού κόσμου και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη πρόταση», καθώς «δεν συνυπολογίζεται η δυναμική του νομού σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό».
Επεσήμανε ότι «το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έπρεπε να είναι η επιστημονική κοιτίδα της Θεσσαλίας» και να συνδέεται με «την υπάρχουσα παραγωγική βάση για αμφίδρομες σχέσεις συνεργασίας». Διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, αλλά όχι με αποκλεισμούς και ανορθολογική κατανομή.

Οι φορείς

Οι τρικαλινοί φορείς που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ήταν:

– Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΑΕ

– Σύλλογος Εμπόρων – Επιχειρηματιών Γόμφων Δήμου Πύλης

– Ομιλος Αντισφαίρισης Τρικάλων

– Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων

– Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων

– Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας

– Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων

– Αθλητικός Σύλλογος «Μαχητές» Τρικάλων

– Σύλλογος Νέων και Γονέων Ριζαριού

– Ραδιοταξί Τρικάλων

– Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ

– Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Αλεξιπτωτιστών – Καταδρομέων Ν. Τρικάλων

– Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων

– Σύλλογος Καφετεριών Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Εστιατόρων Ν. Τρικάλων

– Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Τρικάλων

– Πρόεδρος τοπικής ΝΔ Τρικάλων

– Αεραθλητικός Σύλλογος αλεξιπτώτου πλαγιάς «Το Γεράκι»

– Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»

– Σύλλογος Δημοτών Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

– Εθελοντές Τρικάλων

– Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων

– Σύλλογος Σιδηροκατασκευών και Αλουμινοκατασκευών Ν. Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών

– Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Επιμελητήριο Ν. Τρικάλων

– Ορειβατικός Περιηγητικός Ομιλος Πύλης

– Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ

– Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου

– Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

– Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων

– Σωματείο «Φίλες της Αγάπης»

Παραβρέθηκαν επίσης, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.
Οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων παρέμειναν κλειστές επί δίωρο, συμβολικά έκλεισαν καταστήματα, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ, μετέχοντας στην κινητοποίηση, διευκόλυνε τη μετάβαση και την αποχώρηση από τα Τρίκαλα με δωρεάν δρομολόγια.

 

Από το γραφείο Τύπου

Η απλή αναλογική μέσα από απλή πληροφορική!

Τρίκαλα 10-7-2018

 

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσω, τι δεν πήγε καλά σε έργα πληροφορικής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, εντόπισα πως πολλές φορές εταιρίες πουλούσαν τη «λύση», ψάχνοντας εκ των υστέρων να βρουν το πρόβλημα! Φυσικά η «λύση» έμπαινε σε λειτουργία, αλλά δεν έλυνε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, εκτός από το οικονομικό πρόβλημα του δημιουργού της. Πολλές φορές, δε, δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε και τελικά, αναπόφευκτα, απαξιωνόταν.

Νομίζω πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον «Κλεισθένη».

Το Υπ. Εσωτερικών έχει τη «λύση», την απλή αναλογική, που είναι και της μόδας και πολύ «αριστερή» – συνεπώς εύπεπτη για εσωκομματική κατανάλωση – και τώρα ψάχνει να βρει το πρόβλημα. Με λίγη φαντασία το πρόβλημα βρέθηκε: και είναι η μη αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της κοινωνίας στα Δημοτικά Συμβούλια (!!!). Πήγαν -να υποθέσω- πολίτες στο Υπουργείο και είπαν πως η «κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν εκπροσωπούμαστε αναλογικά!». Ή μήπως πήγαν Δήμαρχοι στον Υπουργό και του είπαν… «κάνε κάτι, οι αποφάσεις μας μπάζουν από δημοκρατικότητα»;

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε. Και δεν έγινε, γιατί τα προβλήματα των Δήμων είναι άλλα, είναι τεράστια και δυστυχώς ο «Κλεισθένης», από ελάχιστα έως καθόλου τα «ακουμπά». Το μόνο που βασικά κάνει, είναι να αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Είναι η «λύση» για την οποία μιλούσαμε παραπάνω, η οποία το μόνο που θα ικανοποιήσει, θα είναι το πρόβλημα ουσιαστικής παρέμβασης του κυβερνώντας κόμματος στους Δήμους, το πρόβλημα του «δημιουργού» της. Ακόμη και αυτό όμως θα μπορούσα να το δεχτώ. Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι, δικαίωμά της να το κάνει.

Όμως ας δούμε λίγο, τι είδους απλή αναλογική είναι αυτή; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται αναλογικά από την Α’ Κυριακή, ενώ ο Δήμαρχος πλειοψηφικά τη Β’ (αν φυσικά δεν πάρει 50% από την Α’). Πρώτη αφελής ερώτηση είναι… γιατί να μην εκλέγεται και ο Δήμαρχος από την Α’ Κυριακή; Τι να την κάνει την πλειοψηφία του 50% όταν αυτή δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό συμβούλων; Θα έχει -λέει- ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Καλά… Ελάτε μια βδομάδα σε ένα Δημαρχείο, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και θα δείτε πόσο ισχυρό επιχείρημα είναι αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες Δήμαρχος θα εκλεγεί ο 2ος της Α’ Κυριακής, όντας ισχυρή… μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο! Δεν μιλάμε συνεπώς για δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά, αντίθετα, για γελοιοποίηση του θεσμού του Δημάρχου, ο οποίος θα είναι έρμαιο της όποιας πλειοψηφίας θέλει να του κάνει πολιτικό «χουνέρι».

Θα γυρίσω στην αγαπημένη μου πληροφορική. Όταν γράφουμε κώδικα, πολλές φορές δεν χρειάζεται να γράψουμε έτοιμα κομμάτια από την αρχή. Δανειζόμαστε έτοιμες και δοκιμασμένες ρουτίνες άλλων προγραμματιστών. Αλήθεια, το Υπουργείο βρήκε κάπου το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα; Είδε ότι λειτουργεί με επιτυχία και αποφάσισε να το υιοθετήσει; Φυσικά και όχι. Είναι «ελληνική πατέντα». Και τί γίνεται όταν «τρέχεις» ένα νέο κομμάτι κώδικα χωρίς να είναι δοκιμασμένο; Τις περισσότερες φορές «κολλάει», μπαίνει σε ατέρμονες “λούπες” και μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση.

Από αυτό ακριβώς κινδυνεύει η Αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη». Από ατέρμονες «λούπες», από ισορροπίες «τρόμου», από «κολλήματα» (ή αλλιώς ιδεοληψίες…), από διαδικασίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν πρόκειται να δουλέψουν ή θα δουλέψουν μετά από χρόνια δοκιμών. Πότε όλα αυτά; Σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση, η Ελλάδα γενικότερα, έχασε χρόνια, έμεινε πίσω και πρέπει να τρέξει. Και εμείς -και πάλι- βρίσκουμε τρόπο να μπλέξουμε, να κολλήσουμε. Δυστυχώς η επανεκκίνηση στην περίπτωση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με εκλογές στο τέλος της θητείας. Και στο ενδιάμεσο; Μπάχαλο και ασυνεννοησία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη… ενόραση για να αντιληφθείτε τι έχει να γίνει. Δείτε τι γίνεται σήμερα σε Δήμους όπου ο Δήμαρχος έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απλώς αυτό που σήμερα είναι η εξαίρεση, αύριο θα είναι ο κανόνας.

Κανόνα θα αποτελεί επίσης με τον «Κλεισθένη» και η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε ριγμένου στη μοιρασιά των τραπεζοκαθισμάτων επιχειρηματία, κάθε εκφραστή μεμονωμένων συμφερόντων και θέσεων, κάθε «αδικημένου» πρώην αντιδημάρχου, εφόσον δεν μπει πλαφόν εισόδου. Με δεδομένο τον ακόμη μικρότερο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο, θα γεμίσουν τα έδρανα με μειοψηφίες που ελάχιστα θα ενδιαφέρονται για την προώθηση άλλων συμφερόντων, πλην αυτών τα οποία εκλέχθηκαν να εξυπηρετήσουν, μειοψηφίες που ελάχιστα (όσο και το ποσοστό τους) θα νοιαστούν για το κοινό καλό.

Ειλικρινά,  αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υποβάλλουμε τους Δήμους μας σε αυτή τη δοκιμασία. Θα λύσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας; Θα δώσουμε πιο άμεσες λύσεις στους Δημότες μας; Θα αποκτήσουμε αυτονομία και αυτοτέλεια; Θα προωθήσουμε την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη συμμετοχή των νέων, την τοπική ανάπτυξη; Θα απαγκιστρωθούμε από τα κόμματα; Θα θωρακιστούμε από μικροσυμφέροντα; Δυστυχώς όχι. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ισχύσει ακριβώς το αντίθετο.

Κλείνοντας, δεν μπαίνω στον κόπο να προτείνω λύσεις για αναλογικότερα εκλογικά συστήματα. Οχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες, αλλά γιατί θεωρώ πως δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα. Θεωρώ σοβαρότερο -για παράδειγμα- την απομάκρυνση των νέων από τα κοινά, η οποία θα ενταθεί καθώς αυτό που έρχεται, θα είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει καθημερινά να μπαίνει σε διαδικασίες εξεύρεσης πλειοψηφίας ακόμη και για το πιο απλό θέμα, πχ. έγκριση μετακινήσεων. «Πού θα πας; Γιατί θα πας; κ.λπ…» Παράλογα πράγματα.

Η πληροφορική – αντίθετα – είναι πιο «λογική». Στα block διαγράμματα ακολουθούμε τη λογική ροή: Αν ισχύει μία συγκεκριμένη συνθήκη, τότε κάνε αυτό, αλλιώς κάνε κάτι άλλο. Αντίθετα, η πολιτική μερικές φορές ακολουθεί δικούς της κανόνες. Ισχύει – δεν ισχύει μία συνθήκη, θα κάνεις αυτό που συμφέρει… συγκεκριμένες καταστάσεις, κόμματα, πολιτικές καριέρες. Τι κι αν το… πρόγραμμα κολλήσει…!

Πριν λίγο καιρό, μιλώντας σε ένα σχολείο, με ρώτησε έναν μικρούλης αν αξίζει να ασχολείσαι με τα κοινά. Αυθόρμητα απάντησα «φυσικά». Την επόμενη φορά που θα πάω σε σχολείο, ελπίζω να μη με ρωτήσουν το ίδιο, γιατί δεν είμαι βέβαιος για την απάντηση.

Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης

Υλοποιήθηκε Σύστημα Εξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης, με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση, η απεικόνιση και ο έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Χρήση Αισθητήρων: Εγκατάσταση δικτύου εξειδικευμένων αισθητήρων στο οδόστρωμα των οδών Όθωνος και Γαριβάλδη, έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένας αισθητήρας για κάθε διακριτή, διαγραμμισμένη θέση στάθμευσης. Ο αισθητήρας τροφοδοτεί τα σημεία ελέγχου του δικτύου (controllers) στέλνοντας τα ανάλογα σήματα, όταν η θέση είναι ή δεν είναι κατειλημμένη. Επιπλέον οι πολίτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα θέσεων στην επιλεγμένη περιοχή, τόσο μέσω της εφαρμογής στάθμευσης (mobile app) για κινητά τηλέφωνα, όσο και από πινακίδες που μπορούν να εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της πόλης. Επίσης παρέχεται και στα όργανα ελέγχου της στάθμευσης, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για περιπτώσεις παράνομου παρκαρίσματος. Μέσω της εφαρμογής παρέχεται και δυνατότητα αυτόματης πληρωμής του τιμήματος στάθμευσης.

Συνεργάτες: ParkGuru, VivaWallet, Cisco, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών

Με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (όπως για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Επίσης, απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο τυποποιημένοι δείκτες ποιότητας του περιβάλλοντος που επιτρέπουν συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking), επισημάνσεις (alerts) και την αναγνώριση τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Συνεργάτες: Space Hellas, Cisco

Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα

Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas

Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης»

Υλοποιήθηκε ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του Δημαρχείου. Εγκαταστάθηκαν οθόνες παρακολούθησης των παρακάτω συστημάτων:

  • Η πλατφόρμα Cisco Smart + Connected Digital Platform είναι σχεδιασμένη να προβάλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μία οθόνη προβολής, διαχείρισης.
  • GIS, προβάλει τα χωρικά – χωροταξικά δεδομένα και σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου
    Τρικκαίων
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet.
  • Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.
  • Ανάρτηση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Τρικκαίων

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas, ITM Intelligent, e-trikala, Vodafone, ΔΕΥΑΤ, ENGIS by enstruct, ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP.

Ενιαίος παντρικαλινός αγώνας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συλλαλητήριο, ως πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύσσωμος o νομός Τρικάλων διατρανώνει την αντίθεσή του. Αντίθεση σε όσα σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν από επιτροπή, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις προτάσεις του νομού Τρικάλων. Κάτι που επισημάνθηκε πολλάκις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, παρά τη ζέστη. Με παρόντες τους δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), 40 φορείς, το σύνολο των αρχών, πλήθος κόσμου, η τρικαλινή κοινωνία απαίτησε, όσα κωδικοποίησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του:
– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)

Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.

Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη

– 14 τμημάτων στο Βόλο

– 9 στη Λάρισα

– 4 στην Καρδίτσα

– 5 στη Λαμία

– και μόλις 2 στα Τρίκαλα

Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».

Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».

Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».

Ομιλίες

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημ. Σούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύπαρξη θετικών σημείων, που αφορούν στη σχολή. Την απουσία της σχολής από το συλλαλητήριο (παρίστατο ο τ. κοσμήτορας κ. Κουτεντάκης) επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ήταν σαφής: «Δώστε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν ισότιμα. Μην υποβαθμίζετε τον τόπο μας». Αυτό το κεντρικό του μήνυμα εμπλουτίστηκε από τη φράση για συνέχιση της διεκδίκησης, καθώς «κανείς δεν περισσεύει στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Επίσης, έκανε μέγιστη υπόμνηση στον πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, για τη μάχη στην οποία πρωτοστάτησε το 1991, μετέχοντας σε καθιστική διαμαρτυρία στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η φωτογραφία, δε, από εκείνη την εκδήλωση, ήταν το φόντο του νέου αυτού απντιρκαλινού συλαλλητηρίου.
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος τόνισε ότι ο αγώνας για το αυτονόητο γίνεται από τις δύο Μητροπόλεις του νομού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών να διαγράφεται από τη ζωή τους. Δεν θέλουμε τη νεολαία υποχείριο πολιτικών συμφερόντων. Διεκδικούμε όλοι μαζί καλύτερη μεταχείριση στον χώρο της παν πανεπιστημιακής παιδείας, για το καλό του τόπου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης είπε χαρακτηριστικά: Μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε. Η ανισότητα δεν είναι ανεκτή. Απαιτούμε να μας σεβαστούν». Και συνέχισε: «Οι κυβερνώντες χωρίς διάλογο και συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα καταργούν σχολές. Μοίρασαν δεκαέξι τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο, καταργώντας αυτό που πήραμε, το τμήμα ΤΕΙ, ενώ στο νομό δίνουν μόνο ένα. Καυτηρίασε το ότι «δεν έλαβαν υπ όψιν την περιοχή και τις ανάγκες της για νέα τμήματα». Οπότε το συλλαλητήριο δίνει ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι τα Τρίκαλα δεν θα μείνουν φτωχός συγγενής». Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία, με δύο χαρακτηριστικά συνθήματα:. Όχι στην εκπαιδευτική απομόνωση. Νέες σχολές στην πόλη».

Δήμοι Ν. Τρικάλων
Ο αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμπάκας κ. Παπαγεωργίου μετέφερε αρχικώς τον χαιρετισμό του απόντος Δημάρχου κ. Σινάνη. Χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας: Δεν είμαστε επαίτες, αλλά διεκδικούμε δίκαιη μεταχείριση

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος μίλησε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στην παντρικαλινή προσπάθεια, αναρωτήθηκε, εάν έπρεπε νωρίτερα να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ο νομός Τρικάλων και τόνισε ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακό θέμα και όχι για πολιτική απόφαση. Επομένως, συνέχισε, η εστίαση οφείλει να είναι στο πανεπιστήμιο.

Επιμελητήριο Τρικάλων

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε το «παρών» του επιχειρηματικού κόσμου και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη πρόταση», καθώς «δεν συνυπολογίζεται η δυναμική του νομού σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό».
Επεσήμανε ότι «το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έπρεπε να είναι η επιστημονική κοιτίδα της Θεσσαλίας» και να συνδέεται με «την υπάρχουσα παραγωγική βάση για αμφίδρομες σχέσεις συνεργασίας». Διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, αλλά όχι με αποκλεισμούς και ανορθολογική κατανομή.

Οι φορείς

Οι τρικαλινοί φορείς που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ήταν:

– Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΑΕ

– Σύλλογος Εμπόρων – Επιχειρηματιών Γόμφων Δήμου Πύλης

– Ομιλος Αντισφαίρισης Τρικάλων

– Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων

– Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων

– Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας

– Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων

– Αθλητικός Σύλλογος «Μαχητές» Τρικάλων

– Σύλλογος Νέων και Γονέων Ριζαριού

– Ραδιοταξί Τρικάλων

– Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ

– Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Αλεξιπτωτιστών – Καταδρομέων Ν. Τρικάλων

– Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων

– Σύλλογος Καφετεριών Ν. Τρικάλων

– Σύλλογος Εστιατόρων Ν. Τρικάλων

– Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Τρικάλων

– Πρόεδρος τοπικής ΝΔ Τρικάλων

– Αεραθλητικός Σύλλογος αλεξιπτώτου πλαγιάς «Το Γεράκι»

– Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»

– Σύλλογος Δημοτών Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

– Εθελοντές Τρικάλων

– Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων

– Σύλλογος Σιδηροκατασκευών και Αλουμινοκατασκευών Ν. Τρικάλων

– Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών

– Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων

– Επιμελητήριο Ν. Τρικάλων

– Ορειβατικός Περιηγητικός Ομιλος Πύλης

– Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ

– Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου

– Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

– Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων

– Σωματείο «Φίλες της Αγάπης»

Παραβρέθηκαν επίσης, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.
Οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων παρέμειναν κλειστές επί δίωρο, συμβολικά έκλεισαν καταστήματα, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ, μετέχοντας στην κινητοποίηση, διευκόλυνε τη μετάβαση και την αποχώρηση από τα Τρίκαλα με δωρεάν δρομολόγια.

 

Από το γραφείο Τύπου

Η απλή αναλογική μέσα από απλή πληροφορική!

Τρίκαλα 10-7-2018

 

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσω, τι δεν πήγε καλά σε έργα πληροφορικής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, εντόπισα πως πολλές φορές εταιρίες πουλούσαν τη «λύση», ψάχνοντας εκ των υστέρων να βρουν το πρόβλημα! Φυσικά η «λύση» έμπαινε σε λειτουργία, αλλά δεν έλυνε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, εκτός από το οικονομικό πρόβλημα του δημιουργού της. Πολλές φορές, δε, δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε και τελικά, αναπόφευκτα, απαξιωνόταν.

Νομίζω πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον «Κλεισθένη».

Το Υπ. Εσωτερικών έχει τη «λύση», την απλή αναλογική, που είναι και της μόδας και πολύ «αριστερή» – συνεπώς εύπεπτη για εσωκομματική κατανάλωση – και τώρα ψάχνει να βρει το πρόβλημα. Με λίγη φαντασία το πρόβλημα βρέθηκε: και είναι η μη αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της κοινωνίας στα Δημοτικά Συμβούλια (!!!). Πήγαν -να υποθέσω- πολίτες στο Υπουργείο και είπαν πως η «κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν εκπροσωπούμαστε αναλογικά!». Ή μήπως πήγαν Δήμαρχοι στον Υπουργό και του είπαν… «κάνε κάτι, οι αποφάσεις μας μπάζουν από δημοκρατικότητα»;

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε. Και δεν έγινε, γιατί τα προβλήματα των Δήμων είναι άλλα, είναι τεράστια και δυστυχώς ο «Κλεισθένης», από ελάχιστα έως καθόλου τα «ακουμπά». Το μόνο που βασικά κάνει, είναι να αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Είναι η «λύση» για την οποία μιλούσαμε παραπάνω, η οποία το μόνο που θα ικανοποιήσει, θα είναι το πρόβλημα ουσιαστικής παρέμβασης του κυβερνώντας κόμματος στους Δήμους, το πρόβλημα του «δημιουργού» της. Ακόμη και αυτό όμως θα μπορούσα να το δεχτώ. Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι, δικαίωμά της να το κάνει.

Όμως ας δούμε λίγο, τι είδους απλή αναλογική είναι αυτή; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται αναλογικά από την Α’ Κυριακή, ενώ ο Δήμαρχος πλειοψηφικά τη Β’ (αν φυσικά δεν πάρει 50% από την Α’). Πρώτη αφελής ερώτηση είναι… γιατί να μην εκλέγεται και ο Δήμαρχος από την Α’ Κυριακή; Τι να την κάνει την πλειοψηφία του 50% όταν αυτή δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό συμβούλων; Θα έχει -λέει- ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Καλά… Ελάτε μια βδομάδα σε ένα Δημαρχείο, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και θα δείτε πόσο ισχυρό επιχείρημα είναι αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες Δήμαρχος θα εκλεγεί ο 2ος της Α’ Κυριακής, όντας ισχυρή… μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο! Δεν μιλάμε συνεπώς για δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά, αντίθετα, για γελοιοποίηση του θεσμού του Δημάρχου, ο οποίος θα είναι έρμαιο της όποιας πλειοψηφίας θέλει να του κάνει πολιτικό «χουνέρι».

Θα γυρίσω στην αγαπημένη μου πληροφορική. Όταν γράφουμε κώδικα, πολλές φορές δεν χρειάζεται να γράψουμε έτοιμα κομμάτια από την αρχή. Δανειζόμαστε έτοιμες και δοκιμασμένες ρουτίνες άλλων προγραμματιστών. Αλήθεια, το Υπουργείο βρήκε κάπου το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα; Είδε ότι λειτουργεί με επιτυχία και αποφάσισε να το υιοθετήσει; Φυσικά και όχι. Είναι «ελληνική πατέντα». Και τί γίνεται όταν «τρέχεις» ένα νέο κομμάτι κώδικα χωρίς να είναι δοκιμασμένο; Τις περισσότερες φορές «κολλάει», μπαίνει σε ατέρμονες “λούπες” και μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση.

Από αυτό ακριβώς κινδυνεύει η Αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη». Από ατέρμονες «λούπες», από ισορροπίες «τρόμου», από «κολλήματα» (ή αλλιώς ιδεοληψίες…), από διαδικασίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν πρόκειται να δουλέψουν ή θα δουλέψουν μετά από χρόνια δοκιμών. Πότε όλα αυτά; Σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση, η Ελλάδα γενικότερα, έχασε χρόνια, έμεινε πίσω και πρέπει να τρέξει. Και εμείς -και πάλι- βρίσκουμε τρόπο να μπλέξουμε, να κολλήσουμε. Δυστυχώς η επανεκκίνηση στην περίπτωση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με εκλογές στο τέλος της θητείας. Και στο ενδιάμεσο; Μπάχαλο και ασυνεννοησία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη… ενόραση για να αντιληφθείτε τι έχει να γίνει. Δείτε τι γίνεται σήμερα σε Δήμους όπου ο Δήμαρχος έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απλώς αυτό που σήμερα είναι η εξαίρεση, αύριο θα είναι ο κανόνας.

Κανόνα θα αποτελεί επίσης με τον «Κλεισθένη» και η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε ριγμένου στη μοιρασιά των τραπεζοκαθισμάτων επιχειρηματία, κάθε εκφραστή μεμονωμένων συμφερόντων και θέσεων, κάθε «αδικημένου» πρώην αντιδημάρχου, εφόσον δεν μπει πλαφόν εισόδου. Με δεδομένο τον ακόμη μικρότερο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο, θα γεμίσουν τα έδρανα με μειοψηφίες που ελάχιστα θα ενδιαφέρονται για την προώθηση άλλων συμφερόντων, πλην αυτών τα οποία εκλέχθηκαν να εξυπηρετήσουν, μειοψηφίες που ελάχιστα (όσο και το ποσοστό τους) θα νοιαστούν για το κοινό καλό.

Ειλικρινά,  αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υποβάλλουμε τους Δήμους μας σε αυτή τη δοκιμασία. Θα λύσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας; Θα δώσουμε πιο άμεσες λύσεις στους Δημότες μας; Θα αποκτήσουμε αυτονομία και αυτοτέλεια; Θα προωθήσουμε την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη συμμετοχή των νέων, την τοπική ανάπτυξη; Θα απαγκιστρωθούμε από τα κόμματα; Θα θωρακιστούμε από μικροσυμφέροντα; Δυστυχώς όχι. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ισχύσει ακριβώς το αντίθετο.

Κλείνοντας, δεν μπαίνω στον κόπο να προτείνω λύσεις για αναλογικότερα εκλογικά συστήματα. Οχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες, αλλά γιατί θεωρώ πως δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα. Θεωρώ σοβαρότερο -για παράδειγμα- την απομάκρυνση των νέων από τα κοινά, η οποία θα ενταθεί καθώς αυτό που έρχεται, θα είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει καθημερινά να μπαίνει σε διαδικασίες εξεύρεσης πλειοψηφίας ακόμη και για το πιο απλό θέμα, πχ. έγκριση μετακινήσεων. «Πού θα πας; Γιατί θα πας; κ.λπ…» Παράλογα πράγματα.

Η πληροφορική – αντίθετα – είναι πιο «λογική». Στα block διαγράμματα ακολουθούμε τη λογική ροή: Αν ισχύει μία συγκεκριμένη συνθήκη, τότε κάνε αυτό, αλλιώς κάνε κάτι άλλο. Αντίθετα, η πολιτική μερικές φορές ακολουθεί δικούς της κανόνες. Ισχύει – δεν ισχύει μία συνθήκη, θα κάνεις αυτό που συμφέρει… συγκεκριμένες καταστάσεις, κόμματα, πολιτικές καριέρες. Τι κι αν το… πρόγραμμα κολλήσει…!

Πριν λίγο καιρό, μιλώντας σε ένα σχολείο, με ρώτησε έναν μικρούλης αν αξίζει να ασχολείσαι με τα κοινά. Αυθόρμητα απάντησα «φυσικά». Την επόμενη φορά που θα πάω σε σχολείο, ελπίζω να μη με ρωτήσουν το ίδιο, γιατί δεν είμαι βέβαιος για την απάντηση.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

Υλοποιήθηκε εφαρμογή που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη διασύνδεση των χρηστών στο δημοτικό ασύρματο δίκτυο, με διάφορους τρόπους, όπως μέσω λογαριασμών των χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες από την χρήση του ασύρματου δικτύου θα αξιοποιούνται από την δημοτική αρχή, η οποία μέσω την εφαρμογής Marera θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα του Δήμου και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη. Επίσης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με άλλους ενδιαφερόμενους, προωθούνται η επιχειρηματικότητα και η αυξημένη αγοραστική κίνηση, μέσω στοχευμένων προσφορών ή άλλων προωθητικών ενεργειών. Συνεργάτες: SiEBEN, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο – πορτοκαλί – πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο

Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)

Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει ευρείες δυνατότητες Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα από τον πολίτη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Πολεοδομικών δεδομένων, Αρχείου Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων, Δημοτικής Περιουσίας, Σήμανσης, Φωτεινών σηματοδοτών, Οδοφωτισμού και σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει πιλοτικά ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής απορριμμάτων.

GIS

Εφαρμογές