logo
basicImg

Λαμπρά εγκαίνια στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το μουσείο – κόσμημα για το λαϊκό μας τραγούδι, το Μουσείο Τσιτσάνη και επισήμως ανήκει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασαν, το λάτρεψαν, το επισκέπτονται συνεχώς και καθημερινώς. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 εγκαινιάστηκε επισήμως, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να υποδέχεται την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, αναδεικνύεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, που ανακατασκευάστηκε και ομοίως αποτελεί χώρο επισκέψιμο, χώρο που συμπυκνώνει τμήμα της ιστορίας των Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο κ. Νίκος Σακκάς στην ομιλία του στάθηκε σε 5 σημεία:
– στη δραστηριότητα τριών δημοτικών αρχών, του Μιχάλη Ταμήλου, του Χρήστου Λάππα, του Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκκίνησαν και υλοποίησαν διαδικασίες για τον Δήμο Τρικκαίων με τις απαραίτητες συνεργασίες (ενδεικτικά: ανταλλαγές χώρων, δημοπρατήσεις,  κατασκευή, αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου). Σημείωσε, δε, τη σύμπνοια που υφίσταται στα Τρίκαλα για τη συνέχιση έργων τέτοιας αξίας και σημασίας.
– στην ιστορικότητα του χώρου, ως οθωμανικού λουτρού, ως φυλακών (και με πολιτική χροιά), ως χώρου πολιτισμού.
– στη συνέργεια πλήθους εργαζομένων, μηχανικών, ειδικών, μουσειολόγων, εργατών, πολιτών που κατέθεταν απόψεις.
– στη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με τη δωρεά σημαντικών προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου δημιουργού
– στη σημασία του Μουσείου, ως μοναδικού για Ελληνα καλλιτέχνη και ως χώρου που στεγάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Ευχαρίστησε, επίσης, την κ. Μενδώνη για τη συμβολή της στο έργο, στο πλαίσιο και των προηγούμενων θέσεων που κατείχε στο Υπουργείο.
Εκλεισε, δίνοντας έμφαση στη φράση: Τα Τρίκαλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ. Και υπενθύμισε το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών για τα άλλα άξια τρικαλινά τέκνα της μουσικής, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Κώστα Βίρβο, τον Γιώργο Σαμολαδά, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη “Γωνιά Μητροπάνου”, τον νέο χώρο μουσικής (στις παλιές αποθήκες περιοχής ΟΣΕ), την αίθουσα “Δημήτρη Καβράκου” στο Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία άνω των 125 ετών, το Δημοτικό Ωδείο με ιστορία σχεδόν 70 ετών, τη Χορωδία Τρικάλων (με τη μοναδική μη τρικαλινή, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου), το πλήθος των μουσικών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών, σύγχρονων και παλιότερων από πολλά είδη μουσικής, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα.
Και τελείωσε την ομιλία του, τονίζοντας ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε ως “παιδάκι με ψυχή και ζηλεμένο” από τα Τρίκαλα, αναδείχτηκε σε “διαλεχτό παιδί μέσα στην πιάτσα” και πλέον όλοι ακούμε “τον Τσιτσάνη, να μας παίζει φίνο μπαγλαμά”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας υπενθύμισε τη φράση του Σαββόπουλου, ότι ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε στη χώρα μας. Αλλά και τους χορούς του Τσαρούχη στα κέντρα που εργαζόταν ο τρικαλινός δημιουργός. Επεσήμανε πως “όταν μιλάμε για λαϊκό τραγούδι, μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη” και πως “Η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα ακούγονται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του”, όπως και οι επιρροές του από διαφορετικά είηδη μουσικής. Εδωσε έμφαση στο ότι η “επανάσταση”  του Τσιτσάνη ενεργοποίησε τους επόμενους μεγάλους λαϊκούς και έντεχνους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι “η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει  να δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός έργου”.

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το “εμβληματικό αυτό μνημείο”, ευχαριστώντας την Υπουργό για την “καταλυτική συμβολή της”. Ανέτρεξε σε στοιχεία για τα έργα της τότε ΚΑ Εφορείας και νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, τονίζοντας ότι “από χώρος σκοτεινός και εγκλεισμού, μετατράπηκε σε χώρο φωτεινό και πολιτισμού”, μνημονεύοντας τη συνεχή διεξαγωγή και πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων πολιτισμού.. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, επεσήμανε τη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων που παρέχει άριστα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της κ. Μενδώνη στο Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.

Η Υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για αυτήν την “πανηγυρική εκδήλωση που συνδυάζει την απόδοση του Λουτρού με τα εγκαίνια του Μουσείου”, καθώς “ολοκληρώνεται το εγχείρημα που απαίτησε πολλούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς”. Αναφέρθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό ως χώρο με σημασία αρχαιολογική και αρχιτεκτονική, χαρακτηρίζοντάς το, μαζί με τα άλλα μνημεία, ως τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη των Τρικάλων.
Προέκρινε την αξιοποίηση του χώρου και την ανάδειξή του “για την τοπική κοινωνία,για να μαθαίνουμε τις ρίζες μας”.
Σημείωσε ότι το Μουσείο έχει μεγάλη αξία και φυσιογνωμία για την πόλη, ότι Τσιτσάνης και ρεμπέτικο χρήζουν έρευνας και εξήρε τον ρόλο της κ. Μαντζανά και της ομάδας της για το Λουτρό.

Αναφορικά με το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων, τόνισε ότι, με την ολοκλήρωση των μελετών, μπορεί να μπει στις “ράγες”, αναφέροντας ότι βρίσκεται “στα χέρια της Περιφέρειας”, προκειμένου να αναδειχθεί ως  μοναδική πολιτιστική διαδρομή μαζί με το Λουτρό και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Στο τέλος της ομιλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων απένειμε στην Υπουργό Πολιτισμού αναμνηστικό δώρο, όπως και η κ. Μαντζανά, ενώ τιμητική πλακέτα – σημείο αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς, επέδωσε ο κ. Σακκάς στην “ψυχή” του Μουσείου Τσιτσάνη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Στέλιο Καραγιώργο.
Προηγήθηκε μικρής διάρκειας ξενάγηση της Υπουργού στους χώρους του Λουτρού και του Μουσείου.

Παρουσίες

Μαζί με εκατοντάδες τρικαλινούς πολίτες, παρέστησαν, η αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θαν. Ξάφος, Μπέτυ Χατζηγάκη, Ντίνος Μπάρδας, Αριστείδης Κολιός, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας, Σοφία Αλεστά, Τάκης Παζαΐτης, Παναγιώτης Ντιντής, Σάκης Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της “Αστική Ανάπτυξη” ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων και ατόμων με αναπηρία, Εφη Λεβέντη και Βασίλης Τσιούτσιας αντιστοίχως, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Κοτρώνη, Ζωή Παπαναστασίου, Βίβιαν Τέγου, Ακης Αναστασίου, Παντελής Λιούλιος, Αντώνης Τζερεμές, Βασίλης Κρανιάς, Κώστας Αργυρίου, Χρήστος Ζαραμπούκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ηλιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τριγώνης, Αντώνης Λάππας, Βάσω Γκουγκουστάμου, Στέφανος Βαβύλης, Λόρεν Κασσοπούλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Καΐκης, η δημοτική σύμβουλος Εφη Στάμου,  ο Δήμαρχος Κουρίου (τ. Υψωνα) Παντελής Γεωργίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, η αντιδήμαρχος Δ. Μετεώρων Ευαγ. Μπαντέκα – Νάνη, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας, ο Α Υποδιευθυντής, αστυνομικός διευθυντής κ. Αθαν. Καππάς, εκπρόσωπος της Π.Υ. Τρικάλων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μ. Αθανασίου, οι πρώην βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Σούλα Μερεντίτη, οι πρώην Δήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος και Χρήστος Λάππας, οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων Δημήτρης Βασταρουχας, Κώστας Κρεμμυδας και Γιώργος Καρατώλος, οι πρ. Δήμαρχοι Κόζιακα και Παληοκάστρου Σωτ. Χρισταντώνης και Δημ. Πούλιος.

Μηνύματα απέστειλαν, η Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας, Μαρίνα Κοντοτόλη.
Πριν την έναρξη της τελετής, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνιζε μελωδίες σε πεζοδρόμους της πόλης, ενώ στο Μουσείο οι ήχοι της προέρχονταν από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του παρακείμενου Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αθ. Γκιουλέκας, μεταφέροντας  τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Συναυλία
Ακολούθησε μια ακόμη όμορφη συναυλία από τρεις τρικαλινούς τραγουδιστές, του Μπάμπη Αντωνίου, Χρυσή Παπαγιαννούλη και Κωνσταντίνα Πάλλα, που ερμήνευσαν τραγούδια του Τσιτσάνη και Θεσσαλών δημιουργών, τα οποία ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες. Η συναυλία ενθουσίασε το κοινό, καθώς ήταν η πρώτη μετά τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη.

Από το γραφείο Τύπου

e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρείχαν δυνητικά νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιούταν με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος ήταν να ενεργοποιούνταν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες θα επέτρεπαν στους πολίτες, και τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειαζόταν να γνωστοποιούνται στον Δήμο. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κοινοποιούνταν απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στην κατάλληλη Διεύθυνση του Δήμου. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να εκτυπώνει μέσω του e-ΚΕΠ την απάντηση της αντίστοιχης Υπηρεσίας στο αίτημά του.

Συνεργάτες: UNIXFOR S.A., ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.

Mobile Check App

Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει η ιστοσελίδα του Δήμου. Λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Συνεργάτες: ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΡΕ Η Α΄ ΦΑΣΗ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ “20000” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ NOVOVILLE

Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο

Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής της νέας λαϊκής αγοράς και σε τμήματα του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών, και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.

Συνεργάτες : Cisco και Space Hellas

Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας, από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, σε αντιπροσωπευτικό δρόμο του ενδοαστικού οδικού δικτύου (οδός Οθωνος). Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.

Συνεργάτες : ΚΑΥΚΑΣ, Cisco και Space Hellas

Λαμπρά εγκαίνια στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το μουσείο – κόσμημα για το λαϊκό μας τραγούδι, το Μουσείο Τσιτσάνη και επισήμως ανήκει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασαν, το λάτρεψαν, το επισκέπτονται συνεχώς και καθημερινώς. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 εγκαινιάστηκε επισήμως, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να υποδέχεται την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, αναδεικνύεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, που ανακατασκευάστηκε και ομοίως αποτελεί χώρο επισκέψιμο, χώρο που συμπυκνώνει τμήμα της ιστορίας των Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο κ. Νίκος Σακκάς στην ομιλία του στάθηκε σε 5 σημεία:
– στη δραστηριότητα τριών δημοτικών αρχών, του Μιχάλη Ταμήλου, του Χρήστου Λάππα, του Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκκίνησαν και υλοποίησαν διαδικασίες για τον Δήμο Τρικκαίων με τις απαραίτητες συνεργασίες (ενδεικτικά: ανταλλαγές χώρων, δημοπρατήσεις,  κατασκευή, αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου). Σημείωσε, δε, τη σύμπνοια που υφίσταται στα Τρίκαλα για τη συνέχιση έργων τέτοιας αξίας και σημασίας.
– στην ιστορικότητα του χώρου, ως οθωμανικού λουτρού, ως φυλακών (και με πολιτική χροιά), ως χώρου πολιτισμού.
– στη συνέργεια πλήθους εργαζομένων, μηχανικών, ειδικών, μουσειολόγων, εργατών, πολιτών που κατέθεταν απόψεις.
– στη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με τη δωρεά σημαντικών προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου δημιουργού
– στη σημασία του Μουσείου, ως μοναδικού για Ελληνα καλλιτέχνη και ως χώρου που στεγάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Ευχαρίστησε, επίσης, την κ. Μενδώνη για τη συμβολή της στο έργο, στο πλαίσιο και των προηγούμενων θέσεων που κατείχε στο Υπουργείο.
Εκλεισε, δίνοντας έμφαση στη φράση: Τα Τρίκαλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ. Και υπενθύμισε το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών για τα άλλα άξια τρικαλινά τέκνα της μουσικής, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Κώστα Βίρβο, τον Γιώργο Σαμολαδά, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη “Γωνιά Μητροπάνου”, τον νέο χώρο μουσικής (στις παλιές αποθήκες περιοχής ΟΣΕ), την αίθουσα “Δημήτρη Καβράκου” στο Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία άνω των 125 ετών, το Δημοτικό Ωδείο με ιστορία σχεδόν 70 ετών, τη Χορωδία Τρικάλων (με τη μοναδική μη τρικαλινή, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου), το πλήθος των μουσικών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών, σύγχρονων και παλιότερων από πολλά είδη μουσικής, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα.
Και τελείωσε την ομιλία του, τονίζοντας ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε ως “παιδάκι με ψυχή και ζηλεμένο” από τα Τρίκαλα, αναδείχτηκε σε “διαλεχτό παιδί μέσα στην πιάτσα” και πλέον όλοι ακούμε “τον Τσιτσάνη, να μας παίζει φίνο μπαγλαμά”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας υπενθύμισε τη φράση του Σαββόπουλου, ότι ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε στη χώρα μας. Αλλά και τους χορούς του Τσαρούχη στα κέντρα που εργαζόταν ο τρικαλινός δημιουργός. Επεσήμανε πως “όταν μιλάμε για λαϊκό τραγούδι, μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη” και πως “Η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα ακούγονται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του”, όπως και οι επιρροές του από διαφορετικά είηδη μουσικής. Εδωσε έμφαση στο ότι η “επανάσταση”  του Τσιτσάνη ενεργοποίησε τους επόμενους μεγάλους λαϊκούς και έντεχνους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι “η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει  να δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός έργου”.

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το “εμβληματικό αυτό μνημείο”, ευχαριστώντας την Υπουργό για την “καταλυτική συμβολή της”. Ανέτρεξε σε στοιχεία για τα έργα της τότε ΚΑ Εφορείας και νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, τονίζοντας ότι “από χώρος σκοτεινός και εγκλεισμού, μετατράπηκε σε χώρο φωτεινό και πολιτισμού”, μνημονεύοντας τη συνεχή διεξαγωγή και πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων πολιτισμού.. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, επεσήμανε τη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων που παρέχει άριστα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της κ. Μενδώνη στο Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.

Η Υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για αυτήν την “πανηγυρική εκδήλωση που συνδυάζει την απόδοση του Λουτρού με τα εγκαίνια του Μουσείου”, καθώς “ολοκληρώνεται το εγχείρημα που απαίτησε πολλούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς”. Αναφέρθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό ως χώρο με σημασία αρχαιολογική και αρχιτεκτονική, χαρακτηρίζοντάς το, μαζί με τα άλλα μνημεία, ως τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη των Τρικάλων.
Προέκρινε την αξιοποίηση του χώρου και την ανάδειξή του “για την τοπική κοινωνία,για να μαθαίνουμε τις ρίζες μας”.
Σημείωσε ότι το Μουσείο έχει μεγάλη αξία και φυσιογνωμία για την πόλη, ότι Τσιτσάνης και ρεμπέτικο χρήζουν έρευνας και εξήρε τον ρόλο της κ. Μαντζανά και της ομάδας της για το Λουτρό.

Αναφορικά με το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων, τόνισε ότι, με την ολοκλήρωση των μελετών, μπορεί να μπει στις “ράγες”, αναφέροντας ότι βρίσκεται “στα χέρια της Περιφέρειας”, προκειμένου να αναδειχθεί ως  μοναδική πολιτιστική διαδρομή μαζί με το Λουτρό και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Στο τέλος της ομιλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων απένειμε στην Υπουργό Πολιτισμού αναμνηστικό δώρο, όπως και η κ. Μαντζανά, ενώ τιμητική πλακέτα – σημείο αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς, επέδωσε ο κ. Σακκάς στην “ψυχή” του Μουσείου Τσιτσάνη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Στέλιο Καραγιώργο.
Προηγήθηκε μικρής διάρκειας ξενάγηση της Υπουργού στους χώρους του Λουτρού και του Μουσείου.

Παρουσίες

Μαζί με εκατοντάδες τρικαλινούς πολίτες, παρέστησαν, η αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θαν. Ξάφος, Μπέτυ Χατζηγάκη, Ντίνος Μπάρδας, Αριστείδης Κολιός, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας, Σοφία Αλεστά, Τάκης Παζαΐτης, Παναγιώτης Ντιντής, Σάκης Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της “Αστική Ανάπτυξη” ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων και ατόμων με αναπηρία, Εφη Λεβέντη και Βασίλης Τσιούτσιας αντιστοίχως, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Κοτρώνη, Ζωή Παπαναστασίου, Βίβιαν Τέγου, Ακης Αναστασίου, Παντελής Λιούλιος, Αντώνης Τζερεμές, Βασίλης Κρανιάς, Κώστας Αργυρίου, Χρήστος Ζαραμπούκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ηλιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τριγώνης, Αντώνης Λάππας, Βάσω Γκουγκουστάμου, Στέφανος Βαβύλης, Λόρεν Κασσοπούλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Καΐκης, η δημοτική σύμβουλος Εφη Στάμου,  ο Δήμαρχος Κουρίου (τ. Υψωνα) Παντελής Γεωργίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, η αντιδήμαρχος Δ. Μετεώρων Ευαγ. Μπαντέκα – Νάνη, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας, ο Α Υποδιευθυντής, αστυνομικός διευθυντής κ. Αθαν. Καππάς, εκπρόσωπος της Π.Υ. Τρικάλων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μ. Αθανασίου, οι πρώην βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Σούλα Μερεντίτη, οι πρώην Δήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος και Χρήστος Λάππας, οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων Δημήτρης Βασταρουχας, Κώστας Κρεμμυδας και Γιώργος Καρατώλος, οι πρ. Δήμαρχοι Κόζιακα και Παληοκάστρου Σωτ. Χρισταντώνης και Δημ. Πούλιος.

Μηνύματα απέστειλαν, η Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας, Μαρίνα Κοντοτόλη.
Πριν την έναρξη της τελετής, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνιζε μελωδίες σε πεζοδρόμους της πόλης, ενώ στο Μουσείο οι ήχοι της προέρχονταν από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του παρακείμενου Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αθ. Γκιουλέκας, μεταφέροντας  τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Συναυλία
Ακολούθησε μια ακόμη όμορφη συναυλία από τρεις τρικαλινούς τραγουδιστές, του Μπάμπη Αντωνίου, Χρυσή Παπαγιαννούλη και Κωνσταντίνα Πάλλα, που ερμήνευσαν τραγούδια του Τσιτσάνη και Θεσσαλών δημιουργών, τα οποία ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες. Η συναυλία ενθουσίασε το κοινό, καθώς ήταν η πρώτη μετά τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη.

Από το γραφείο Τύπου

Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών

Με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (όπως για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Επίσης, απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο τυποποιημένοι δείκτες ποιότητας του περιβάλλοντος που επιτρέπουν συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking), επισημάνσεις (alerts) και την αναγνώριση τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Συνεργάτες: Space Hellas, Cisco

Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα

Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas

Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης»

Υλοποιήθηκε ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του Δημαρχείου. Εγκαταστάθηκαν οθόνες παρακολούθησης των παρακάτω συστημάτων:

  • Η πλατφόρμα Cisco Smart + Connected Digital Platform είναι σχεδιασμένη να προβάλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μία οθόνη προβολής, διαχείρισης.
  • GIS, προβάλει τα χωρικά – χωροταξικά δεδομένα και σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου
    Τρικκαίων
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet.
  • Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.
  • Ανάρτηση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Τρικκαίων

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas, ITM Intelligent, e-trikala, Vodafone, ΔΕΥΑΤ, ENGIS by enstruct, ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP.

Λαμπρά εγκαίνια στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το μουσείο – κόσμημα για το λαϊκό μας τραγούδι, το Μουσείο Τσιτσάνη και επισήμως ανήκει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασαν, το λάτρεψαν, το επισκέπτονται συνεχώς και καθημερινώς. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 εγκαινιάστηκε επισήμως, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να υποδέχεται την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, αναδεικνύεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, που ανακατασκευάστηκε και ομοίως αποτελεί χώρο επισκέψιμο, χώρο που συμπυκνώνει τμήμα της ιστορίας των Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο κ. Νίκος Σακκάς στην ομιλία του στάθηκε σε 5 σημεία:
– στη δραστηριότητα τριών δημοτικών αρχών, του Μιχάλη Ταμήλου, του Χρήστου Λάππα, του Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκκίνησαν και υλοποίησαν διαδικασίες για τον Δήμο Τρικκαίων με τις απαραίτητες συνεργασίες (ενδεικτικά: ανταλλαγές χώρων, δημοπρατήσεις,  κατασκευή, αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου). Σημείωσε, δε, τη σύμπνοια που υφίσταται στα Τρίκαλα για τη συνέχιση έργων τέτοιας αξίας και σημασίας.
– στην ιστορικότητα του χώρου, ως οθωμανικού λουτρού, ως φυλακών (και με πολιτική χροιά), ως χώρου πολιτισμού.
– στη συνέργεια πλήθους εργαζομένων, μηχανικών, ειδικών, μουσειολόγων, εργατών, πολιτών που κατέθεταν απόψεις.
– στη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με τη δωρεά σημαντικών προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου δημιουργού
– στη σημασία του Μουσείου, ως μοναδικού για Ελληνα καλλιτέχνη και ως χώρου που στεγάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Ευχαρίστησε, επίσης, την κ. Μενδώνη για τη συμβολή της στο έργο, στο πλαίσιο και των προηγούμενων θέσεων που κατείχε στο Υπουργείο.
Εκλεισε, δίνοντας έμφαση στη φράση: Τα Τρίκαλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ. Και υπενθύμισε το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών για τα άλλα άξια τρικαλινά τέκνα της μουσικής, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Κώστα Βίρβο, τον Γιώργο Σαμολαδά, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη “Γωνιά Μητροπάνου”, τον νέο χώρο μουσικής (στις παλιές αποθήκες περιοχής ΟΣΕ), την αίθουσα “Δημήτρη Καβράκου” στο Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία άνω των 125 ετών, το Δημοτικό Ωδείο με ιστορία σχεδόν 70 ετών, τη Χορωδία Τρικάλων (με τη μοναδική μη τρικαλινή, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου), το πλήθος των μουσικών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών, σύγχρονων και παλιότερων από πολλά είδη μουσικής, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα.
Και τελείωσε την ομιλία του, τονίζοντας ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε ως “παιδάκι με ψυχή και ζηλεμένο” από τα Τρίκαλα, αναδείχτηκε σε “διαλεχτό παιδί μέσα στην πιάτσα” και πλέον όλοι ακούμε “τον Τσιτσάνη, να μας παίζει φίνο μπαγλαμά”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας υπενθύμισε τη φράση του Σαββόπουλου, ότι ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε στη χώρα μας. Αλλά και τους χορούς του Τσαρούχη στα κέντρα που εργαζόταν ο τρικαλινός δημιουργός. Επεσήμανε πως “όταν μιλάμε για λαϊκό τραγούδι, μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη” και πως “Η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα ακούγονται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του”, όπως και οι επιρροές του από διαφορετικά είηδη μουσικής. Εδωσε έμφαση στο ότι η “επανάσταση”  του Τσιτσάνη ενεργοποίησε τους επόμενους μεγάλους λαϊκούς και έντεχνους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι “η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει  να δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός έργου”.

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το “εμβληματικό αυτό μνημείο”, ευχαριστώντας την Υπουργό για την “καταλυτική συμβολή της”. Ανέτρεξε σε στοιχεία για τα έργα της τότε ΚΑ Εφορείας και νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, τονίζοντας ότι “από χώρος σκοτεινός και εγκλεισμού, μετατράπηκε σε χώρο φωτεινό και πολιτισμού”, μνημονεύοντας τη συνεχή διεξαγωγή και πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων πολιτισμού.. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, επεσήμανε τη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων που παρέχει άριστα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της κ. Μενδώνη στο Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.

Η Υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για αυτήν την “πανηγυρική εκδήλωση που συνδυάζει την απόδοση του Λουτρού με τα εγκαίνια του Μουσείου”, καθώς “ολοκληρώνεται το εγχείρημα που απαίτησε πολλούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς”. Αναφέρθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό ως χώρο με σημασία αρχαιολογική και αρχιτεκτονική, χαρακτηρίζοντάς το, μαζί με τα άλλα μνημεία, ως τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη των Τρικάλων.
Προέκρινε την αξιοποίηση του χώρου και την ανάδειξή του “για την τοπική κοινωνία,για να μαθαίνουμε τις ρίζες μας”.
Σημείωσε ότι το Μουσείο έχει μεγάλη αξία και φυσιογνωμία για την πόλη, ότι Τσιτσάνης και ρεμπέτικο χρήζουν έρευνας και εξήρε τον ρόλο της κ. Μαντζανά και της ομάδας της για το Λουτρό.

Αναφορικά με το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων, τόνισε ότι, με την ολοκλήρωση των μελετών, μπορεί να μπει στις “ράγες”, αναφέροντας ότι βρίσκεται “στα χέρια της Περιφέρειας”, προκειμένου να αναδειχθεί ως  μοναδική πολιτιστική διαδρομή μαζί με το Λουτρό και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Στο τέλος της ομιλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων απένειμε στην Υπουργό Πολιτισμού αναμνηστικό δώρο, όπως και η κ. Μαντζανά, ενώ τιμητική πλακέτα – σημείο αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς, επέδωσε ο κ. Σακκάς στην “ψυχή” του Μουσείου Τσιτσάνη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Στέλιο Καραγιώργο.
Προηγήθηκε μικρής διάρκειας ξενάγηση της Υπουργού στους χώρους του Λουτρού και του Μουσείου.

Παρουσίες

Μαζί με εκατοντάδες τρικαλινούς πολίτες, παρέστησαν, η αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θαν. Ξάφος, Μπέτυ Χατζηγάκη, Ντίνος Μπάρδας, Αριστείδης Κολιός, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας, Σοφία Αλεστά, Τάκης Παζαΐτης, Παναγιώτης Ντιντής, Σάκης Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της “Αστική Ανάπτυξη” ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων και ατόμων με αναπηρία, Εφη Λεβέντη και Βασίλης Τσιούτσιας αντιστοίχως, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Κοτρώνη, Ζωή Παπαναστασίου, Βίβιαν Τέγου, Ακης Αναστασίου, Παντελής Λιούλιος, Αντώνης Τζερεμές, Βασίλης Κρανιάς, Κώστας Αργυρίου, Χρήστος Ζαραμπούκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ηλιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τριγώνης, Αντώνης Λάππας, Βάσω Γκουγκουστάμου, Στέφανος Βαβύλης, Λόρεν Κασσοπούλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Καΐκης, η δημοτική σύμβουλος Εφη Στάμου,  ο Δήμαρχος Κουρίου (τ. Υψωνα) Παντελής Γεωργίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, η αντιδήμαρχος Δ. Μετεώρων Ευαγ. Μπαντέκα – Νάνη, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας, ο Α Υποδιευθυντής, αστυνομικός διευθυντής κ. Αθαν. Καππάς, εκπρόσωπος της Π.Υ. Τρικάλων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μ. Αθανασίου, οι πρώην βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Σούλα Μερεντίτη, οι πρώην Δήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος και Χρήστος Λάππας, οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων Δημήτρης Βασταρουχας, Κώστας Κρεμμυδας και Γιώργος Καρατώλος, οι πρ. Δήμαρχοι Κόζιακα και Παληοκάστρου Σωτ. Χρισταντώνης και Δημ. Πούλιος.

Μηνύματα απέστειλαν, η Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας, Μαρίνα Κοντοτόλη.
Πριν την έναρξη της τελετής, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνιζε μελωδίες σε πεζοδρόμους της πόλης, ενώ στο Μουσείο οι ήχοι της προέρχονταν από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του παρακείμενου Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αθ. Γκιουλέκας, μεταφέροντας  τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Συναυλία
Ακολούθησε μια ακόμη όμορφη συναυλία από τρεις τρικαλινούς τραγουδιστές, του Μπάμπη Αντωνίου, Χρυσή Παπαγιαννούλη και Κωνσταντίνα Πάλλα, που ερμήνευσαν τραγούδια του Τσιτσάνη και Θεσσαλών δημιουργών, τα οποία ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες. Η συναυλία ενθουσίασε το κοινό, καθώς ήταν η πρώτη μετά τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη.

Από το γραφείο Τύπου

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

Υλοποιήθηκε εφαρμογή που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη διασύνδεση των χρηστών στο δημοτικό ασύρματο δίκτυο, με διάφορους τρόπους, όπως μέσω λογαριασμών των χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες από την χρήση του ασύρματου δικτύου θα αξιοποιούνται από την δημοτική αρχή, η οποία μέσω την εφαρμογής Marera θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα του Δήμου και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη. Επίσης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με άλλους ενδιαφερόμενους, προωθούνται η επιχειρηματικότητα και η αυξημένη αγοραστική κίνηση, μέσω στοχευμένων προσφορών ή άλλων προωθητικών ενεργειών. Συνεργάτες: SiEBEN, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο – πορτοκαλί – πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο

Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)

Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει ευρείες δυνατότητες Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα από τον πολίτη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Πολεοδομικών δεδομένων, Αρχείου Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων, Δημοτικής Περιουσίας, Σήμανσης, Φωτεινών σηματοδοτών, Οδοφωτισμού και σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει πιλοτικά ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής απορριμμάτων.

GIS

Εφαρμογές