Δήμος Τρικκαίων

Αρνητικές μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα Τρίκαλα

10 Απριλίου 2019
Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιβεβαιώνεται ότι η ακτινοβολία φτάνει μέχρι και 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας

Η πόλη που σέβεται τους πολίτες και είναι σύγχρονη, κοιτάζοντας στο μέλλον, ερευνά και θέματα ασφάλειας από τις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστημονικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη των Τρικάλων τον Φεβρουάριο του 2019 καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Και μάλιστα, κυμαίνεται από 587 έως 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας. Το οποίο, επειδή αφορούσε σε μετρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) ήταν ήδη μειωμένο κατά 40% από το κανονικό.

Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν δημοσίως, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρικκαίων, από τον αρμόδιο επιστημονικό υπεύθυνο κ. Κώστα Κάππα, καθηγητή στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον προλόγισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ακης Αναστασίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία των μετρήσεων για τη γνώση όλων, ειδικά για γονείς και μαθητές. Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία. Πολλές από τις μετρήσεις έγιναν σε σχολεία, με τον κ. Κάππα να τονί

ζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των μετρήσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Τρικκαίων.

Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Τρικκαίων και το αρμόδιο εργαστήριο, θέλησαν να εξετάσουν, τι συμβαίνει με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών στην πόλη. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως είχε ήδη δημοσιοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, σε «χώρους ευαίσθητης χρήσης γης»: σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, πλατείες και δημόσια κτήρια, χώροι εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή, όπως τα παρουσίασε ο συνεργάτης του καθηγητή, ο κ. Αρης Αλεξιάς:
«Η έκθεση του πληθυσμού από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις μετρηθείσες θέσεις:  κυμαίνεται από 587 έως 10.850 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας,  λαμβάνοντας υπόψη τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν.4070 ΦΕΚ Α΄ 82/10.04.2012)»

Ενδεικτικά:
1ο Δημοτικό Σχολείο: Φορές κάτω από το όριο 10186

2ο Δημοτικό Σχολείο:  Φορές κάτω από το όριο 10109

11ο Δημοτικό σχολείο: Φορές κάτω από το όριο 9240

6ο ΓΕΛ – 6ο Γυμνάσιο: Φορές κάτω από το όριο (60%) 10383

Κεντρική Πεζογέφυρα: Φορές κάτω από το όριο 1990

IoT – Smart City Lights: Φορές κάτω από το όριο 1251

Γενικό Νοσοκομείο: Φορές κάτω από το όριο 1704

ΣΒ Vodafone 2357: Φορές κάτω από το όριο 587

Δημοτικό Στάδιο: Φορές κάτω από το όριο 10730

Πνευματικό Κέντρο: Φορές κάτω από το όριο 6532

Μύλος Ματσοπούλου: Φορές κάτω από το όριο 10312

ΕΔΩ ΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

ΕΔΩ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ραδιόφωνο – τηλεόραση

Στη συνέντευξη ενώπιον και στελεχών του τμήματος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων, ο κ. Κάππας τόνισε οι σταθμοί κεραιών για τηλεόραση ή ραδιόφωνο, εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία. Και σημείωσε ότι αντιστρέφοντας τον φόβο με αυτές τις μετρήσεις, σταματούμε και την «τρομολαγνεία» που πολλές φορές εμφανίζεται σχετικά με το θέμα, από μη ειδικούς. Εφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι, παρόλο που θεωρούμε ότι για ασθένειες ευθύνονται τα κινητά, οι εξετάσεις σε νοσοκομείο, η ηλιακή ακτινοβολία και τελευταίο το ραδόνιο, ουσιαστικά η κλίμακα αυτή είναι αντίστροφη και κυρίαρχο αρνητικό ρόλο στη ζωή μας παίζει το ραδόνιο.

Πρόσθετα μέτρα

Ο Δήμος Τρικκαίων, υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει αλλά και προχωρά, σε λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Συγκεκριμένα:

  1. Από το 2015 σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχουν τοποθετηθεί 4 σταθεροί μετρητές ακτινοβολίας σε δημοτικά κτήρια (ΔΕΥΑΤ, Δημαρχείο, Ε ΚΑΠΗ, Νοσοκομείο.
  2. Αποκτήθηκε κινητή μονάδα μέτρησης, που θα κινείται στην πόλη και στα χωριά, βάσει αιτημάτων και καθορισμένης πορείας του. Και οι δύο αυτές δράσεις έγιναν σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων που υλοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
  3. Τοποθετούνται το επόμενο διάστημα μετρητές συλλογής μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων σε γειτονιές των Τρικάλων.

 

Από το γραφείο Τύπου